Je onverkoopbare huis verhuren en spookkopers

Je onverkoopbare huis verhuren en spookkopers Het lijkt een mooie oplossing om je huis te verhuren als je het niet verkocht krijgt. Dat kan het ook zijn, maar pas op voor oplichters als je je koopwoning verhuurt aan zomaar iemand. Particulieren die door de crisis op de huizenmarkt hun woning verhuren zijn een gemakkelijke prooi voor zogenaamde huurshoppers. Maar ook spookkopers doen soms vreemde dingen met de woning van een particulier.

Wanbetalers van een particuliere huurwoning

Veel van de mensen die bij particulieren een huis huren blijken wanbetalers te zijn. Zij weten als geen ander hoe het werkt met deurwaarders en incassobureaus en gaan vaak als volgt te werk:
  • Ze betalen een maand huur
  • Rekken de boel vervolgens zes maanden zonder te betalen
  • Gaan dan weer ergens anders heen

Rechtszaak om huurschuld

Het nare is dat verhuurders vaak hun geld niet krijgen en de huurder dan ook nog vindt dat hij in zijn recht staat. Het enige wat dan rest is om een huurder er met de rechter uit te krijgen. Dat kost geld. Geld dat een huurder zou moeten betalen, maar vaker niet dan wel komt het voor dat die huurder met de noorderzon vertrekt en niet alleen een huurschuld achterlaat, maar ook nog de kosten voor het proces.

Wietplantages

Veel huizen die worden gehuurd van particulieren worden overigens ook nog eens ingezet als wietplantage. Voor de eigenaar van zo’n woning natuurlijk een drama. Overigens is daar eventueel wel wat aan te doen want de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt houdt voor verhuurders een register bij waarin oplichters worden bijgeschreven. De stichting checkt voor de verhuurders de huurgeschiedenis van potentiële klanten. In het bestand zitten als zo’n 5500 henneptelers die ooit in een huurhuis een wietplantage hebben aangelegd.

Verhuurmakelaar

Sommige partijen adviseren verhuurders van de eigen woning om een verhuurmakelaar in de arm te nemen. Maar ook dan gaat het nog best vaak fout, want niet alle verhuurmakelaars checken de mensen met wie zij in zee gaan. De kans dat zij aansprakelijk worden gesteld voor schade of voor huurachterstand is vaak klein tot niet bestaand en daarom veroorloven ze zich dat.

Verruiming van de leegstandswet

Nog voor de zomer van 2013 zal de regering het wettelijk gemakkelijker maken voor huiseigenaren om hun woning die te koop staat te verhuren. De verwachting is dat dit nog meer problemen oplevert.

Spookkopers

Er is nog een ander fenomeen: dat van de spookkoper. Dit zijn mensen die zich melden als koper, maar vlak voor het passeren van de koopakte bij de notaris niets meer van zich laten horen of de definitieve koopovereenkomst wel tekenen, maar dan geen bankgarantie kunnen geven. Vaak met als gevolg dat er bij de eigenaren van de woning van alles op de mat valt in de vorm van aanmaningen van goederen die door de persoon in kwestie zijn gekocht. Dit soort mensen heeft ook vaak de reputatie om ergens eerst te huren, daarna niet te betalen maar dan wel ingeschreven te blijven staan in het bevolkingsregister. Met alle gevolgen van dien.

Ingebrekestelling

In het geval van zo’n spookkoper kan bij de notaris een ingebrekestelling worden opgemaakt die dan per aangetekend schrijven naar de spookkoper kan worden gestuurd. Dit betekent dat de verkopende partij recht heeft op 10 procent van de aankoopsom. Dit is even hoog als de waarborgsom, maar als die niet is gestort (en dat is in dit soort gevallen bijna altijd zo) moet de verkoper maar zien dat hij aan zijn geld komt. Het leidt dan ook bijna nooit tot iets, omdat er dan toch vaak geen cent is. Het nare van alles is wel dat verkopers denken dat ze verder kunnen met hun leven of erger nog al een ander huis kopen. En ze dan achterblijven met in het ergste geval twee woningen.

Waarborgsom

Wie een huis koopt moet daarvoor een waarborgsom storten. Als het om een spookkoper gaat, gebeurt dat vaak niet. Pas dan wordt duidelijk dat het helemaal niet om een serieuze kandidaat gaat, maar om iemand die blijkbaar processen in werking zet die hij helemaal niet aan kan. Vaak zijn spookkopers mensen die dwangmatig zoeken naar status en bevestiging en die de realiteit uit het oog verliezen.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarborgsom bij huur van een huis: is dat sleutelgeld?Waarborgsom bij huur van een huis: is dat sleutelgeld?Veel verhuurders vragen van nieuwe huurders een waarborgsom. Maar wat is een waarborgsom eigenlijk en waarom moet die wo…
Wat is een waarborgsom?Na het tekenen van een voorlopig koopcontract, hebben de verkopers en de kopers onderling een akkoord bereikt. De afspra…
Contract makelaar ontbindenContract makelaar ontbindenAls je ontevreden bent over de makelaar, is het soms de beste optie om het contract te beëindigen. Hoe kun je een contra…
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…

Personen- en familierecht, belang van de nationaliteitPersonen- en familierecht, belang van de nationaliteitEen belangrijk onderdeel van onze gegevens, is onze nationaliteit. Dit begrip lijkt voor zichzelf te spreken, maar dat i…
Het recht van de consumentHet recht van de consumentOns Nederlandse recht kent bepalingen die de consument als koper van goederen en diensten moeten beschermen. De consumen…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
  • Vereniging Eigen Huis
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.