Onderhandelen – hoe bereid je je goed voor?

Onderhandelen – hoe bereid je je goed voor? Onderhandelen is voor velen geen makkelijke klus. Dit heeft te maken met veel verschillende factoren: het zit niet in je karakter, je weet niet hoe je het aan moet pakken, je weet niet hoe de ander gaat reageren, en zo nog meer. Vooral het onderhandelen op de werkvloer brengt risico’s met zich mee. Een goede voorbereiding is daarom het halve werk.

Wat is onderhandelen?

Onderhandelen is proberen het met elkaar eens te worden over iets. Een goede onderhandeling heeft geen winnaars en verliezers, het zou als het ware een win-win situatie moeten zijn waarin beide partijen krijgen wat ze willen.

Waarom onderhandelen en waarover?

Zonder het ons te beseffen onderhandelen we ons hele leven al, als kind zijnde met je ouders, als volwassene zijnde met je partner, collega’s, vrienden, familie, noem maar op. Het hoeven maar kleine dingen te zijn. Het wordt echter pas moeilijk als het om een onderhandeling gaat op de werkvloer, hier zitten meer risico’s aan vast. In sommige gevallen is het echter wel de moeite waard. Op de werkvloer gaan de meeste onderhandelingen over salaris en ook vaak over je secundaire voorwaarden. Denk bij dit laatste aan vakantie, opleidingen, contract duur, laptop of mobiele telefoon van de zaak, etc.

Wanneer onderhandelen?

  • Wanneer je begint aan een nieuwe baan. Dit is vaak het moment om over je salaris te onderhandelen. Ook al staat er in een advertentietekst vaak een maximum salaris bedrag, er is vaak toch ruimte tot onderhandelen blijkt in de praktijk.
  • Wanneer je van functie veranderd. Dit houdt in dat je meer taken en vaak ook meer verantwoordelijkheden krijgt, en daar hoort natuurlijk ook een hoger salaris of betere secundaire arbeidsvoorwaarden bij.
  • Tijdens een beoordelingsgesprek. Dit is een soort evaluatie gesprek die je elk jaar of misschien om de 2 jaar met je baas hebt. In deze gesprekken is het gesprek van 2 kanten mogelijk, hij / zij kan zeggen hoe hij/zij vindt dat jij functioneert en andersom kun jij hierin ook je zegje doen.

Voorbereiden

  • Bedenk allereerst het volgende:
  • Waarover wil je onderhandelen?
  • Wat is hierin jouw belang? En waarom?
  • Wat heb jij te bieden wat voor de ander weer van belang zou kunnen zijn?
  • Wat is het resultaat dat ik wil behalen? Bedenk voor jezelf een minimum resultaat, wat wil je in ieder geval bereiken?
  • Hoe zal de andere partij gaan reageren, en hoe ga ik daar weer op reageren? Bedenk een antwoord op argumenten en opvattingen die de andere partij zou kunnen hebben
  • Stel dat je al weet met welke bezwaren de andere partij zal komen, bedenk dan alvast een oplossing. Meedenken wordt altijd op prijs gesteld!

Zet al je vragen in een goede volgorde, zodat het duidelijk is voor de ander wat je graag wil bereiken en waarom.

Onderhandelen is een soort spel van geven en nemen, om meer kans te krijgen op dat wat je wil bereiken kun je bijvoorbeeld ook zelf wat inbrengen, zoals:
  • Bereidheid tot overwerk en werken buiten kantoor uren
  • Bereid zijn om dienstreizen te maken naar het buitenland
  • Reistijd accepteren / verhuizen voor je baan
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beoordelingsgesprek voorbereidenBeoordelingsgesprek voorbereidenEen goede voorbereiding van het beoordelingsgesprek is essentieel, zowel voor de medewerker als voor de leidinggevende.…
Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek? Wat is het verschil tussen een beoordelingsgesprek en een functioneringsgesprek? Welke o…
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Naast primaire voorwaarden zijn er secundaire voorwaarden, zoals een auto van de zaak, een reiskostenvergoeding en een d…
Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereidenArbeidsvoorwaardengesprek voorbereidenJe hebt de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen. Jij bent als de geschikte kandidaat uit de bus gekomen. Nu wacht a…

Notities maken voor vergaderingen en bijeenkomstenNotities maken voor vergaderingen en bijeenkomstenTijdens vergaderingen en bijeenkomsten, groot of klein, moeten er notities worden gemaakt. Dit zodat de aan-en afwezigen…
Ghostwriters, spoken in de schrijfwereldEen ghostwriter is niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, een gestorven schrijver die – op wat voor manier dan oo…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 03-11-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.