Ideegeneratie-technieken om je creativiteit te verbeteren

Ideegeneratie-technieken om je creativiteit te verbeteren Ideegeneratie-technieken zijn bepaalde technieken om tot ideeën te komen waarop je zonder deze technieken waarschijnlijk niet zou komen. Ze helpen je dus inspiratie op te doen en problemen op een andere manier op te lossen. Met deze technieken blijk je vele malen creatiever te zijn.

Wanneer gebruik je de technieken

Oorspronkelijk worden deze technieken vooral gebruikt door ontwerpers van bijvoorbeeld producten maar in feite zijn ze voor iedereen te gebruiken, tenminste als je een idee voor iets nodig hebt. Bij ideegeneratie is het belangrijk om vooral niet te vroeg in de oplossing te gaan denken. Dit gebeurt vaak al zonder dat je het door hebt. Hieronder staat daar een voorbeeld van.

Voorbeeld

Probleem:
Je wilt meer licht in de voorkamer. Al jouw ideeën gaan over verschillende soorten lampen.

Wat er fout gaat:
Jhebt al een bedacht dat er een lamp in de voorkamer moet komen, terwijl dit bijvoorbeeld ook een extra raam zou kunnen zijn voor meer licht.

Verschillende technieken

Er zijn een aantal verschillende technieken te gebruiken om tot een leuk idee te komen. Hieronder staan de belangrijkste uitgelegd.

Brainstormen

De meest bekende idee generatie techniek is natuurlijk brainstormen. Ongetwijfeld ken je deze manier al wel, toch volgt hier een kort uitleg. Je zet het kernwoord van het probleem is het midden en schrijft daaromheen woorden die er volgens jou met het kernwoord te maken hebben. Probeer alles op te schrijven wat er in je op komt. Het resultaat wordt ook wel een woordspin of context diagram genoemd.

Braindrawing

Een leuke en zeer effectieve ideegeneratie-techniek is braindrawing. Braindrawing doe je eigenlijk altijd met meerdere personen (4 of 5 personen is aan te raden). Je hebt een probleem en eventueel 2 of 3 beperkingen bij het probleem. Met deze beperkingen probeer je een oplossing voor het probleem te tekenen. Je hoeft hiervoor echt niet goed te kunnen tekenen, als je idee maar duidelijk is. Iedereen begint dus met het tekenen van een of meerdere oplossingen, na 3 minuten draait iedereen zijn papier met ideeën/oplossingen door naar degene links van hem. De volgende persoon probeert het idee verder uit te werken of te verbeteren. Iedereen krijgt elke idee een keer te zien en probeert dit te verbeteren. Als iedereen alles 1x heeft gehad dan worden alle ideeën op tafel verspreid en wordt het beste idee uitgekozen.

Brainwriting / scenario schrijven

Een onbekende maar ook leuke techniek is brainwriting. Wederom heb je een probleem en een paar beperkingen. Iedereen begint een scenario ofwel verhaal te schrijven. Je gaat er vanuit dat je het probleem tegen komt dat bij jullie centraal staat, je schrijft dan op wat jij zou doen met het probleem en de beperkingen die er zijn. Het is de bedoeling dat je er een goed lopend verhaal van maakt. Na 3 minuten schrijven geef je het verhaal door aan de volgende persoon naast je. Iedereen doet hetzelfde als jij, dus jij krijgt na 3 minuten ook een verhaal van iemand anders (4-5 personen is weer aan te raden). Het verhaal dat je nu voor je neus hebt schrijf jij weer verder in de komende 3 minuten. Bij deze techniek krijgt ook weer iedereen elk verhaal één keer voor zich en probeert deze verder te schrijven.

Vaak krijg je heel aparte verhalen waar je op het eerste gezicht geen ideeën uit kunt halen. Lees na afloop de scenario's goed door en probeer toch overal een oplossing voor je idee uit te halen. Er zullen heel onverwachte maar toch heel goede ideeën/oplossingen uitkomen.

Welke techniek moet je wanneer gebruiken?

Wanneer je welke idee-technieken je moet gebruiken om tot een oplossing te komen is eigenlijk niet duidelijk te zeggen. In de meeste gevallen maakt het niet zoveel uit welke techniek je gebruikt, als de techniek tenminste maar wel begrepen wordt.
Ook is het mogelijk om de verschillende technieken achter elkaar toe te passen. Begin bijvoorbeeld met de warming-up gevolgd door brainstormen. De woorden die uit de brainstorm komen kun je dan eventueel weer gebruiken voor de technieken braindrawing en brainwriting. Je gebruikt de woorden uit de brainstorm dan als beperkingen bij de andere technieken.
© 2011 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien vuistregels om creativiteit te trainenTien vuistregels om creativiteit te trainenCreativiteit wordt gewoonlijk gezien als iets wat je hebt of niet hebt. Op school of cursus leer je een techniek – schil…
Creatief denken, de basisvaardighedenCreatief denken, de basisvaardighedenIedereen is creatief, creatief wordt echter vaak verkeerd opgevat door mensen. Knutselen, schilderen of tekenen zijn cre…
Beeldhouwen als therapieBeeldhouwen als therapieVoor het oplossen van persoonlijke problemen bestaan talrijke therapieën. Therapeuten op elk gebied hebben een goede opl…
Zelf muziek schrijven: 5 tips tegen een writer's blockZelf muziek schrijven: 5 tips tegen een writer's blockIedere journalist, schrijver of componist is het weleens tegengekomen: een schrijversblok (ook wel writer's block of wri…

Wat staat er in een docentenhandleiding bij een lessenserie?Wat staat er in een docentenhandleiding bij een lessenserie?Als docent wordt er wel eens van je verwacht dat je zelf een lessenserie maakt omdat de methode die gebruikt wordt soms…
Verschillende soorten steekproevenWanneer je een onderzoek uitvoert moet je ook regelmatig gebruik maken van steekproeven. Het is heel belangrijk om de ju…
Ruttger (31 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.