Keuzes in je carrière

Keuzes in je carrière Kiezen doen we dagelijks op het werk. Kleine keuzes, zoals de vraag met wie je je lunchpauze doorbrengt, zijn nog wel te doen. Maar hoe kom je tot de juiste keuze als je niet helemaal tevreden meer bent met je huidige werksituatie? Om te beginnen een verlossende waarheid: de perfecte keuze bestaat niet. Veel mensen blijven in een situatie hangen omdat ze zichzelf ertoe verplichten pas actie te ondernemen als de perfecte keuze zich heeft aangediend. Dat heeft weinig zin. Elke keuze heeft bovendien zowel voor- als nadelen. Als je kiest voor een veilige baan in loondienst, hoef je je weinig zorgen te maken over de vraag waar je morgen je dagelijkse eten van moet kopen. Kies je daarentegen voor het onzekere bestaan van een ondernemer, dan is dat inkomen een stuk grilliger, maar verruil je de veiligheid wel voor avontuur. Met de vaststelling dat je bij elke keuze wint, maar ook altijd iets kunt verliezen, is alvast één barrière weggenomen. Je hoeft dus geen perfectie te behalen, zolang je maar streeft naar een positieve verandering!

Kiezen loont

De slechtste keuze die je kunt maken, is geen keuze. Dan heb je het over het eindeloos keuzes voor je uit schuiven. Stel dat je het in je huidige baan niet naar je zin hebt. Je neemt je voor actie te ondernemen, en vervolgens is er altijd wel weer aanleiding om die actie nog een dag extra uit te stellen. Voor je het weet zit je tien jaar in een situatie waarvoor je niet gekozen hebt! Waar die weg van de minste weerstand mee te maken heeft, is een vraag die je dan voor jezelf dient te beantwoorden. Ben je bang het niet waar te maken? Heb je om andere redenen moeite je daadkracht te activeren? Het eindresultaat moet in elk geval zijn dat je een daadwerkelijke keuze maakt, en wel op een redelijke termijn. Blijf eventueel zitten waar je zit, maar neem dan de verantwoordelijkheid voor het feit dat je dat doet: je kiest ervoor om geen actie te ondernemen. Of neem je voor actie te ondernemen, maar stel daarvoor een termijn en ga daar niet de hand mee lichten. Je moet jezelf en je keuzevaardigheid per slot van rekening altijd serieus kunnen blijven nemen!

Zwart, wit of grijs

De weg naar een keuze is niet zwart-wit. Er zitten talloze grijsvlakken tussen. Besluit bijvoorbeeld niet te snel dat het feit dat je huidige werk niet bevredigt, betekent dat je sollicitatiebrieven moet gaan schrijven. Wellicht kun je je takenpakket binnen de organisatie uitbreiden, eventueel via een zijweg. Heb je schrijfaspiraties maar werk je op het administratieve vlak, kun je er dan wellicht voor kiezen een personeelsblad op te richten? Vind je je werk praktisch prima maar mis je de verdieping, dan zou je wellicht kunnen kiezen voor het bijvoegen van enkele nieuwe elementen in de zijlijn. Je maakt bijvoorbeeld je werkgever warm voor een korte cursus voor het hele bedrijf over zakelijkheid en zingeving, en gaat vervolgens regelmatig bijeenkomsten voor geïnteresseerde collega’s organiseren. Er zijn ook mensen die hun hobby naar het werk weten te verleggen, bijvoorbeeld door een alternatief voor bedrijfsfitness te regelen in de vorm van yogales. Ook je vakmatige kennis is altijd uit te breiden en breder inzetbaar te maken, binnen of buiten je eigen bedrijf. Misschien kun je, eventueel in overleg met je werkgever, een opleiding volgen die leidt naar een interessantere functie binnen hetzelfde bedrijf. Kortom, kijk verder dan je neus lang is!

Helderheid

Kiezen doe je deels ‘vanuit je buik’, het centrum van intuïtie, enthousiasme en energie. Maar de volgende stap is het creëren van helderheid. Ga niet zitten wachten tot dat gouden idee zich aandient, of er vanzelf iets in je opkomt dat naar een nieuwe weg leidt. Ga er serieus voor zitten, laat de magie opborrelen en breng je verlangens en wensen vervolgens in kaart. Wat zou je in het ideale geval willen? Zie je jezelf voor je in een andere positie? Is er iemand die al doet wat jij wilt? Kun je daaruit destilleren wat je ontbreekt, wat de kansen zijn die je wilt dat je werk oplevert? Wil je erkenning? Creativiteit? Minder werken? Meer? Zelfstandiger? Zet het allemaal op papier als basis voor een actieplan.

Te rade bij jezelf

Wees ook eerlijk tegenover jezelf. Ten eerste als het gaat om je kansen en mogelijkheden. Het kan zijn dat je keer op keer op een functie blijft solliciteren, terwijl je steeds te horen krijgt dat je daarvoor eerst diploma x of y moet bemachtigen. Is het realistisch om door te zetten, doe dat dan, maar is het nodig om je eisen of vaardigheden aan te passen, wees daartoe dan ook bereid. En weet dat je jezelf meeneemt naar een nieuwe situatie. Wees bedacht op eventuele patronen die erop wijzen dat de behoefte om op een andere plek te gaan werken, steeds weer ontstaat, bijvoorbeeld omdat je steevast met collega’s in aanvaring komt. Dan is het zaak om niet de situatie te veranderen, maar jezelf onder de loep te nemen. Zou een communicatiecursus je banden met collega’s kunnen verbeteren? Schort het je aan assertiviteit, zodat de leuke projecten steeds weer naar anderen gaan? Doe daar dan iets aan!

Hulp bij het kiezen

Kom je er zelf niet zo snel uit of wil je het jezelf makkelijker maken, dan is er hulp voorhanden. De loopbaanadviseur is opgeleid om je efficiënt te begeleiden bij het maken van keuzes voor het invullen van je loopbaan. Recenter is het fenomeen coaching, waarbij een persoonlijke coach je voorziet van motivatie en je stappen naar bevredigender werk begeleidt. Wat houdt je nog tegen? Kom in actie en maak die keuze!

Drie stappen naar keuzes over je carrière

  1. Breng voor jezelf in kaart wat je in je bestaande situatie mist, en wat je graag zou willen toevoegen of veranderen
  2. Maak heldere keuzes over de vraag of daar mogelijkheden voor bestaan in je huidige baan, of dat je het elders moet zoeken
  3. Onderzoek hoe je dit kunt realiseren en stel concreet vast welke stappen je daarvoor kunt doorlopen. Denk aan een plan van aanpak dat op papier staat, zodat je als het ware een contract met jezelf sluit. Reken daarbij niet te krap in tijd en doelen. Je houdt jezelf gemotiveerd door haalbare doelen te stellen die binnen een redelijke hoeveelheid tijd te bereiken zijn.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…
Coaching binnen het bedrijf of ondernemingCoaching binnen het bedrijf of ondernemingVoor wie is coaching geschikt binnen een bedrijf of onderneming? Is coaching geschikt voor medewerkers met burn-out en w…
Dertigers met mooie carrière niet altijd gelukkigDertigers met mooie carrière niet altijd gelukkigDertigers zijn dikwijls hoog opgeleid en hebben een boeiende baan maar zitten volgens psychologen toch vaak slecht in hu…

Een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen (VOG)Een Verklaring Omtrent het Gedrag aanvragen (VOG)Bijna elke werkgever vraagt tegenwoordig om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Maar niet alleen werkgevers, ook vo…
Cradle to cradle: van afval tot nieuw productCradle to cradle: van afval tot nieuw productEen nieuw principe maakt furore in de ‘recycling-wereld’: cradle to cradle. Wereldwijd werken steeds meer uitvinders, or…
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 16-07-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.