Het nemen van ontslag

Het nemen van ontslag Er zijn vrij weinig mensen die hun hele leven lang bij hetzelfde bedrijf werken. Dit kan onder andere komen doordat uw contract niet wordt verlengd of doordat u ontslagen wordt, maar het kan ook zijn dat u zelf ontslag neemt. Als u een vast contract heeft is het altijd verstandig eerst een nieuwe baan te hebben omdat de kans op een uitkering als u zelf ontslag neemt vrij klein is.

Waarom ontslag nemen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om zelf te kiezen om ontslag te nemen. Een aantal redenen kunnen zijn:
  • de werkzaamheden bevallen niet
  • de werksfeer bevalt u niet
  • u ziet geen mogelijkheid meer tot ontwikkelen of doorgroeien
  • u krijgt te horen dat er wellicht gereorganiseerd gaat worden
  • u krijgt ergens anders een baan aangeboden

Ontslag nemen kan best een impact op uw leven hebben, misschien heeft u er wel heel wat jaren uw dienst bewezen. Als uw werk niet meer bevalt door de taken, werksfeer of doorgroeimogelijkheden ga dan eerst in overleg. Geef niet aan dat u om deze reden misschien ontslag wilt gaan nemen, maar ga gewoon een goed gesprek aan om echt duidelijk te maken waar u mee zit. Wie weet kunnen ze nog iets voor u betekenen waarna u op dezelfde werkplek weer met plezier verder kunt werken.

Ontslag nemen en het contract

Als u nog in een proeftijd van een of twee maanden zit kunt u te allen tijde ontslag nemen. U moet uw ontslag wel altijd schriftelijk indienen.
Bij een contract voor bepaalde tijd wordt het al wat lastiger. Als het tijdelijke contract afloopt kan er van beide kanten besproken worden of u weg wilt of dat de werkgever uw contract wilt verlengen of niet. U kunt in principe geen ontslag nemen voor de einddatum van het tijdelijke contract. U kunt wel bij het tekenen van een contract voor bepaalde tijd afspraken maken over tussentijds ontslag. Deze afspraak heet ook wel de tussentijdse opzeggingsbeding. Hier zit altijd een opzegtermijn aan verbonden waar u zich aan moet houden.
Bij een vast contract heeft u altijd een opzegtermijn. De opzegtermijn is in de meeste gevallen een maand, maar als u bij het bedrijf een bepaald aantal jaar werkt kunnen het meer maanden worden.

Denk goed na over het nemen van ontslag

Het is niet altijd gemakkelijk een andere baan te vinden. Daarnaast begint u dan vaak bij een nieuwe baan eerst met een proeftijd of een tijdelijk contract. Als u bij uw huidige baan een vast contract heeft loopt u bij een nieuwe baan altijd het risico dat het tijdelijke contract niet verlengd wordt. Als het bedrijf waar u nu werkt moet gaan reorganiseren kan het zijn dat het beter is om hier op te wachten. Bij een vast contract zullen er namelijk regelingen voor u worden getroffen want het bedrijf moet dan met een sociaal plan voor het personeel komen. Aan de andere kant als het gaat om een groot bedrijf zullen er bij een reorganisatie veel collega's misschien gaan zoeken naar dezelfde soort baan in eenzelfde regio. De kans dat u dan snel aan een nieuwe baan komt is kleiner en omdat u anders geen werk heeft zult u minder eisen stellen dan wanneer u nog onder vast contract staat en er vrijwillig voor kiest om ergens anders te solliciteren.

Als er de mogelijkheid is neem dan ook goed de tijd om te zoeken naar een nieuwe geschikte baan. Wie weet krijgt u wel de keuze tussen een aantal banen waarmee u ook sterk staat tijdens een eventueel onderhandeling. De positieve punten van het wisselen van baan kunnen zijn:
  • minder reistijd
  • minder uren werken
  • meer salaris
  • betere doorgroeimogelijkheden
  • een nieuwe uitdaging

Dit zijn slechts een aantal punten die mogelijk positief voor u zullen uitpakken. Het kan ook zijn dat u bijvoorbeeld qua salaris gelijk blijft of iets inlevert, maar dat de sfeer op de werkvloer en de werkdruk veel beter zijn waardoor de nieuwe baan u veel meer rust en geluk zou kunnen brengen. Naast de bovengenoemde punten kan het solliciteren er ook voor zorgen dat u wat zelfverzekerder wordt. Echter kan het ook negatief uitpakken als u bijvoorbeeld bij veel sollicitaties wordt afgewezen of als u wellicht helemaal niks terug krijgt op uw sollicitatie.

WW-uitkering

Als u zelf ontslag neemt heeft u in principe geen recht op een WW-uitkering. Hierbij maakt het niet uit of u nou een proef, tijdelijk- of vast contract heeft. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen:
  • Als je partner door zijn werk moet verhuizen en u hierdoor 3 of meer uur reistijd heeft.
  • Als u ziek bent geworden door uw werk zoals bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk of constant dreigen met ontslag.
  • Als u onder zeer uitzonderlijke omstandigheden moet werken en de werkgever wil hier niets aan doen ter verbetering.
  • Als er sprake is van ontslag met wederzijdse goedkeuring.
  • Ontbinding van uw contract aanvragen via de kantonrechter. Dit is echter behoorlijk wat werk en het draait niet altijd positief uit.

Ontslagbrief

Bij eigenlijk elke manier waarbij u zelf ontslag neemt moet u een ontslagbrief indienen. Een ontslagbrief hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar moet wel voldoen aan een aantal eisen:
  • de adresgegevens van uw huidige werk
  • uw voorletters, achternaam en adresgegevens
  • een zin waar duidelijk instaat dat u ontslag neemt en per wanneer u uit dienst zal treden hierbij wordt rekening gehouden met het opzegtermijn

U kunt de brief eventueel nog uitbreiden met dat u graag een getuigschrift wilt en dat er besproken wordt wat er met de overgebleven vrije dagen wordt gedaan en de overdracht met uw taken. Bewaar altijd een kopie van de ontslagbrief voor uzelf.
een ondertekening met plaats, naam, handtekening en datum.
© 2015 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Werknemers die zelf ontslag hebben genomen, hebben normaal gesproken geen recht op een WW-uitkering. Toch zijn er een pa…
Ontslag nemen: Rechten en plichtenJe kunt vrijwillig ontslag nemen, of omdat er sprake is van een conflict. Hoe doe je dat precies en wat zijn je rechten…
Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen, hoe doe je dat eigenlijk? Wie een andere baan vindt, is daar vaak blij mee. Maar wie een nieuwe dienst…
Ontslagbrief schrijven: inhoudOntslagbrief schrijven: inhoudAls je ontslag neemt, maak je dit formeel kenbaar door het schrijven van een ontslagbrief. De inhoud van de ontslagbrief…

Typograaf als vormgever aan drukwerkOnder de term typografie kan alles worden verstaan wat met het vormgeven, zetten en drukken van teksten, eventueel aange…
Consumentengedrag: grote merken vs huismerkenConsumenten willen waar voor hun geld, dat is een essentiële factor geworden bij het nemen van een aankoopbeslissing. Di…
Bronnen en referenties
  • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/schriftelijk/modellen/ontslagbrief
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.