Plezier in je werk blijven houden!

Plezier in je werk hebben is voor sommigen heel gewoon, terwijl het voor anderen ver te zoeken is. Voor iedereen is het belangrijk om plezier in je werk te blijven houden, maar hoe doe je dat? Hoe werk je met plezier? Een belangrijk punt hierbij is om je te blijven ontwikkelen. Bedenk wat jij wilt, en hoe je daar komt!

Levensfases

Je ontwikkeling op je werk hangt vaak samen met de levensfase waar je momenteel in zit. Er zijn vier levensfases, en het is goed om te weten in welke fase je momenteel zit. Bijvoorbeeld als je een opleiding of cursus wil kiezen, is het handig om daar rekening mee te houden.

1. Ontwikkelingsfase

In deze fase heb je net je diploma gehaald en ben je druk met je nieuwe kennis te integreren en nieuwe vaardigheden aan te leren. Je beroepshouding en beroepsrol moet je ook nog opbouwen, daar ben je ook mee bezig.

2. Spitsuurfase

In deze fase moet er een carrière of loopbaan worden opgebouwd. Meestal vraagt je thuissituatie ook aandacht, misschien heb je kleine kinderen, of verwachten je ouders zorg. Vooral vrouwen hebben behoefte aan 'een pas op de plaats' in deze fase.

3. Balansfase

In deze fase heb je zowel op je werk als thuis een balans bereikt. Bij beide heb je een routine ontwikkelt. Je beheerst je vak en thuissituatie, maar er komt ook een onrustig gevoel om de hoek kijken. Wil ik dit werk nog wel de komende jaren blijven doen?

4. Seniorfase

In deze fase neemt je energie meestal af, maar de meeste werkzaamheden zijn wel makkelijker geworden omdat je al zo lang werkt. Jongere mensen vragen je om advies, en begeleiden lukt je goed. In deze fase is het belangrijk dat jij, maar ook je leidinggevende mogelijkheden blijft zien. Tegelijkertijd moeten ook de dingen die je minder makkelijk afgaan bespreekbaar blijven.

Blijf leren

Ook oudere medewerkers willen graag lerend bezig blijven, en hun grenzen verleggen, dat blijkt uit onderzoek. Een duidelijke voorkeur gaat hierbij uit naar het leren in dagelijks werk. En dan het liefst aan de hand van lastige situaties en nieuwe uitdagingen. Als meest betekenisvolle leermomenten zien zij overwonnen situaties. Ook willen ze feedback op hun eigen handelen, en willen ze graag samen met anderen leren. Tegelijk kiezen sommige werkenden juist voor versmalling, voor het vasthouden van eigen routines, maar pas hiervoor op. Als je je blijft vasthouden aan het oude, bestaat er ook de kans dat je vastloopt hierin. Bedenk goed wat jij zou willen voor je eigen loopbaan. Bespreek dit ook met je leidinggevende, tijdens functioneringsgesprekken en loopbaangesprekken. Laat het ook weten als er iets niet zo goed loopt.

Autonomie, competentie en relatie

Er zijn drie belangrijke voorwaarden om te kunnen groeien. Autonomie; zelf kunnen bepalen wat je wil doen, en hoe je het doet.. Competentie; vertrouwen in eigen kunnen en het nut ervan. Relatie; het samen werken met anderen. Zorg ervoor dat je deze drie voorwaarden beheerst, alleen dan kun je verder komen.

Omgeving

Wat heel belangrijk is, is een goede omgeving. Zorg voor goed contact met je collega's. Op die manier heb je het ook gezellig op je werk, en dat leidt vaak tot meer plezier in je werk. Prettig is het als er mannen en vrouwen werken, van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden, dat vergroot de levendigheid. Ook kijkt iedereen dan verschillend tegen dingen aan, waardoor je van elkaar kan leren.
© 2013 - 2024 Me89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adaptief onderwijsOm kinderen mee te laten doen/denken met het leven en leren op school ontwerpt de leerkracht een krachtige leeromgeving.…
Drie basisbehoeften voor elk mensWie kent ze niet? De drie basisbehoeften (Stevens) om tot een goede ontwikkeling te komen. In dit artikel worden de drie…
Beginselen van goed managementEen goede manager geeft zijn medewerkers de middelen om zich te ontwikkelen tot de beste werknemers die zij kunnen zijn.…
Help, wat moet ik met mijn werk?Help, wat moet ik met mijn werk?Twijfels over je werk hebben is iets dat vrijwel iedereen wel eens mee zal maken. Hoe kan ik meer plezier krijgen in mij…

Goedkoop personeel ontslaan: faillissement en doorstartGoedkoop personeel ontslaan: faillissement en doorstartKomt een bedrijf in de rode cijfers dan kan een reorganisatie met een ontslagronde uitkomst bieden waarbij de ontslagene…
Hoe ziet een sociaal plan er uit?Hoe ziet een sociaal plan er uit?Als een bedrijf moet snijden in het personeel, wordt hiervoor vaak een voorziening getroffen in de vorm van een sociaal…
Bronnen en referenties
  • 276 tips voor leerkrachten
Me89 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.