Veilig (ver)kopen en (ver)huren via Kapaza

Veilig (ver)kopen en (ver)huren via Kapaza Iedereen heeft wel al eens gehoord van Ebay, maar ook de website Kapaza is ondertussen zeer bekend in Nederland en Belgïe. De site biedt de mogelijkheid om dingen te koop/huur te stellen en men kan er gratis zijn advertentie plaatsen. Kapaza is net als andere zoekertjessites een bemiddelaar tussen de aanbieder en de geïnteresseerden. Men dient echter goed op te letten voor fraude. Dit wordt hieronder duidelijk.

Wat is Kapaza

Kapaza is net als Ebay en vele andere zoekertjessites een website waar je zoekertjes en advertenties kan plaatsen. Op die manier kan je mensen interesseren om via internet iets te kopen of te huren. De website biedt gratis de mogelijkheid om een advertentie te plaatsen. Een gouden tip is dus om zeker de aanbieding te controleren op zijn echtheid. Kapaza werkt namelijk als bemiddelaar tussen jou en degene die het advertentie/zoekertje geplaatst heeft en laat in zijn gebruiksvoorwaarden duidelijk merken dat 'het zich niet verantwoordelijk acht voor de correcte inhoud van de advertenties'. Er is zowel een Belgische als een Nederlandse site van Kapaza .

Welk aanbod?

De site kapaza.nl biedt volgende rubrieken aan (die hier volgens alfabet zijn gerangschikt):
  • A: Agrarisch, Antiek en kunst, Audio, Auto's, Auto onderdelen
  • B: Banen, Boeken, Bouwmateriaal, Brommers en scooters
  • C: Caravans en tenten,Computers, Dieren en toebehoren
  • D: Diversen
  • E: Elektrische apparaten
  • F: Fietsen en accessoires, Fotografie
  • I: Immo te huur, Immo te koop, Inboedel
  • K: Kinderen, Kleding
  • M: Motoren, Muziek en instrumenten
  • S: Sieraden en horloges, Sport
  • T: Telecommunicatie, Tuin
  • U: Uiterlijke verzorging
  • V: Vakantie en toerisme, Vakantiehuizen, Verzamelen, Video en DVD
  • W: Watersport en boten
  • Z: Zaken en transacties

Gelijkaardige websites

Naast Ebay, zijn ook 2dehands.nl (in België: .be) en Marktplaats.nl zeer frequent bezochte zoekertjessites.

Fraude op zoekertjessites

Het geval " John Michael"

Hoewel dit geval niet rechtstreeks met de site Kapaza te maken heeft, demonstreert het toch de gevaren die zoekertjessites met zich kunnen meebrengen. Dit zou ook gebeurd kunnen zijn op deze site.

John Michael is een Engelse oplichter die via de Belgische zoekertjeswebsite Immoweb.be erin slaagde om 1 en hetzelfde appartement aan te bieden in 20 verschillende Belgische steden. De man bood een luxe-appartement aan voor een zeer schappelijke prijs (450 euro per maand) omdat hij voor zijn werk dringend naar Liverpool moest verhuizen. Het appartement was zeer goed bereikbaar en dicht bij het stadscentrum. Ideaal dus. De man had de sleutel en vroeg om 900 euro voorschot te storten via Western Union. Hij zat namelijk in het buitenland en zou dan het contract en de sleutels binnen de 3 dagen in orde brengen. Om het nog geloofwaardiger te maken had hij zich toegespitst op appartementen die echt te huur stonden, zodat de geïnteresseerde zou geloven dat het werkelijk om dat appartement ging. De foto's van de buitenkant klopten, maar binnen in het appartement geraken dat kon nog niet totdat hij terug was. Velen hebben zich hieraan laten foppen (ook omdat ze zo'n kans niet wouden laten schieten) en de man ging er van door met een aanzienlijk bedrag. Hoewel je zelf denkt dat zoiets je niet zal overkomen, kan het sneller gebeuren dan je denkt... .

Tips om fraude te vermijden

  • Wees zeer achterdochtig naar de verkoper toe. Ook al lijkt hij/zij betrouwbaar en lijkt alles vlot te verlopen, het is de eindverhandeling die telt... .
  • Engelstalige advertenties zijn op een Nederlandstalige website zo goed als altijd een poging tot fraude.
  • Betaal nooit via Western Union, Bid Pay of Moneygram. Wanneer iemand vraagt om te betalen via deze methoden, wil die in de eerste plaats zijn identiteit verbergen en moet er al een lampje beginnen branden.
  • Als je zelf als verkoper fungeert mag je nooit geloven in emails waarin vermeld staat dat ' de betaling onderweg' is. Wacht totdat je het bedrag in handen hebt.
  • Typ de naam van de koper/verkoper in via een zoekmachine of check zijn gebruikerswaardering op de site zelf.
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help ik ben opgelicht op het internet, wat nu?Help ik ben opgelicht op het internet, wat nu?Kaartjes voor een event, een Ipad, een auto... Werkelijk alles is te vinden op internet en wordt zowel nieuw als tweedeh…
Thuiswerkers opgelicht, wat nu?Thuiswerkers opgelicht, wat nu?Thuiswerk is een belangrijke bron van inkomsten voor veel mensen in onze samenleving. Je kunt er een goed salaris mee ve…
Telefonische verkoop van aandelenTelefonische verkoop van aandelenBen je telefonisch benaderd om aandelen te kopen of te investeren in een bedrijf? Wees dan altijd op je hoede. In Nederl…
Bronnen en referenties
  • Kapaza.nl
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 14-04-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.