Sportmerk: Under Armour

Sportmerk: Under Armour Under Armour is een van de snelst groeiende sportmerken. Het begon met een enkel compressieshirt, maar is anno 2015 uitgegroeid tot een belangrijke concurrent binnen de sportmerken. Van schoenen tot zonnekleppen, en van yogabroeken tot compressieshirts. Under Armour is met hun innovatieve producten en materialen van alle markten thuis.

Geschiedenis

Het begin

In 1996 bedacht Kevin Plank, een 23-jarige voormalig student, een plan om een superieur sportshirt te maken. Een shirt dat vocht zou afvoeren in plaats van opnemen. Hij kwam op dit idee aangezien hij zelf vaak last had van natte shirts tijdens het voetballen. Hij bedacht de naam Under Armour.

In de kelder van zijn oma werkte Kevin al zijn ideeën uit en hier ontstond dan ook de eerste versie van de Under Armour HeatGear. Hij noemde dit model de #0037. Het shirt was ontworpen met speciale vochtafvoerende vezels waardoor het droog en koel zou moeten blijven. Hij probeerde dit model te verkopen vanuit de achterbak van zijn auto. In 1996 kon hij zijn shirts verkopen aan een volledig team. Mede hierdoor haalde hij dat jaar een omzet van zo'n 17.000 dollar.

En daarna

Nadat, naast de HeatGear lijn van Under Armour, ook de ColdGear en de AllSeasongear lijn waren ontstaan, kwam er ruimtegebrek in de niet al te grote kelder van de oma van Kevin. In 1998 besloot hij dan ook zijn merk te verhuizen naar een warenhuis in Baltimore en hier vestigde hij het eerste hoofdkantoor van Under Armour. Het merk groeide snel door reclames, tv-campagnes, sponsorcontracten en nieuwe verkooppartners en kreeg dan ook al snel weer ruimtegebrek. In 2002 verhuisde het merk opnieuw, nu naar een oude zeepfabriek in het zuiden van Baltimore.

In 2003 ontstond de kledinglijn voor dames en daaropvolgend ontstond in 2004 een lijn voor kinderen. In 2006 zette het merk zijn zinnen op het geheel kleden van atleten. Dit betekende dat naast de kleding en accessoires er ook gewerkt zou moeten worden aan het ontwerpen van schoenen. In 2008 werden de eerste sportschoenen daadwerkelijk gemaakt.

In november 2007 werd de eerste officiële Under Armour Store geopend in Annapolis. Na de plaatsing van een hoofdkantoor in Amsterdam ontstond er, naast de Amerikaanse bekendheid, ook een Europese bekendheid. Wereldwijd ontstond er bekendheid in 2011, toen het bedrijf een filiaal opende in China en de Engelse voetbalclub Tottenham Hotspurs ging sponsoren. In dit jaar ontstonden ook de lijnen Charged Cotton en Charged Cotton Storm.

Logo

Het logo van Under Armour bestaat uit twee U-vormige vormen. De bovenste U wijst naar boven, dit is de U van Under. De onderste U wijst naar beneden. Door een kleine overlapping met de bovenste U ontstaat de A van Armour.

Technieken

HeatGear

De HeatGear techniek is gemaakt om de atleet koel en droog te houden. Door de combinatie van ventilatie, vochtafvoerende vezels en stretchmateriaal blijft de huid koel zonder nat te worden. Deze techniek wordt vooral toegepast in compressieshirts, tights en enkele shorts die geschikt zijn voor warme temperaturen.

ColdGear

De ColdGear techniek is ontworpen om de atleet warm en droog te houden. Dit effect wordt gecreëerd door het gebruik van twee lagen in de kleding. De onderlaag bestaat uit een fleece-achtige stof die het lichaam warm houdt en het zweet afvoert naar de bovenlaag. De bovenlaag bestaat uit sneldrogende microvezels. Deze techniek wordt gebruikt in compressiekleding geschikt voor lage temperaturen.

AllSeasonGear

De AllSeasonGear techniek is ontworpen voor het sporten in tijden dat het niet extreem warm of extreem koud is. Er wordt gebruik gemaakt van zweetafvoerende vezels en een sneldrogende techniek. Het reguleert je lichaamstemperatuur in wisselende omstandigheden.

Charged Cotton

Charged Cotton heeft de kwaliteiten van normaal katoen (o.a. zacht en niet statisch), maar droogt vijf keer sneller en zorgt voor de afvoer van zweet. Het wordt gemaakt van een materiaal dat TransDry heet. TransDry is een materiaal dat de kwaliteiten heeft van katoen en synthetisch materiaal. Hierdoor krijgt de atleet niet te maken met een doorweekt shirt na het sporten. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt in T-shirts, sweaters en sokken.

Charged Cotton Storm

Charged Cotton Storm heeft dezelfde kwaliteiten als de Charged Cotton techniek. Het verschil tussen de twee technieken is dat Charged Cotton Storm een waterdichte bovenlaag heeft.

Teams en sporters

Under Armour sponsort naast Tottenham Hotspur nog veel meer atleten en teams, waaronder:
  • Queen's Park (voetbalteam)
  • AZ Alkmaar (voetbalteam)
  • USA Gymnastics
  • Memphis Depay (voetballer)
  • Shani Davis (skater)
  • Michael Phelps (zwemmer)
  • Andy Murray (Tennisser)

Artikelsoorten

Under Armour heeft voor allerlei verschillende sporten speciale kleding ontwikkeld. Hieronder een lijstje met de sporten en artikelen:
  • Voetbal: Schoenen, shirts, sokken, shorts, trainingspakken en onderkleding.
  • Tennis: Zweetbandjes, zonnekleppen, sokken, shorts, vesten, T-shirts, petten en compressiekleding.
  • Trainen: Casual kleding, compressiekleding, printjes, vesten, tights, broeken, schoenen, leggings, tassen, accessoires, e.d.
  • Hardlopen: Schoenen, tights, shorts, compressiekleding, petten, jacks, handschoenen, petten en shirts.
  • Fitness & Yoga: Tanktops, schoenen, shirts, broeken, tights en vesten.
  • American Football: Sokken, compressiekleding en T-shirts.
  • Rugby: Schoenen, tassen, compressiekleding, shorts en shirts.
  • Basketbal: Schoenen, shirts, tanktops, compressiekleding en shorts.
  • Golf: Riemen, petten, broeken, shorts, polo's, sweaters, jacks.

Verkooppunten

Under Armour wordt verkocht in hun eigen winkels, webshops en vanuit andere sportwinkels. De officiële Under Armour winkels zijn te vinden in Amerika, China, Engeland, Canada en Mexico. Daarnaast wordt Under Armour kleding wel over de gehele wereld verkocht vanuit andere sportwinkels.
© 2015 - 2024 Yvette001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 grootste voetbalstadions Premier League 2020-2021Top 10 grootste voetbalstadions Premier League 2020-2021In het Engelse voetbal zijn de stadions doorgaans groter dan in Nederland. De top tien grootste stadions in Engeland heb…
Alle Europa League-finales (1971-2020)Alle Europa League-finales (1971-2020)Vanaf 1972 worden er Europa League-finales afgewerkt. Het internationale voetbaltoernooi switchte in 2009 van naam, toen…

Huismerk, fabrieksmerk en andere merkbenamingenEen huismerk is een merk dat door een winkel of winkelketen wordt gevoerd voor bepaalde producten ongeacht van welke fab…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kalel2007, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.uabiz.com/company/history.cfm
  • http://www.underarmour.nl/
Yvette001 (23 artikelen)
Laatste update: 06-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.