Inklaringskosten. Wat zijn dat?

Je bestelt een product in het buitenland, omdat het daar goedkoper is. Na lang wachten krijg je het eindelijk bezorgd, maar de bezorger vraagt je om eerst inklaringskosten te betalen. Verbazing alom. Je had het product toch juist in het buitenland besteld om goedkoper uit te zijn? En nu moet je toch nog meer betalen. Wat zijn die zogenaamde inklaringskosten dan? Hoeveel moet je betalen? En mag je dit ook weigeren?

Wat zijn inklaringskosten?

Heb je een product in het buitenland besteld? Bijvoorbeeld via internet of postorder? Dan kan het zijn dat je naast verzendkosten ook zogenaamde inklaringskosten moet betalen. Inklaringskosten zijn de kosten die het bedrijf dat jouw bestelling bezorgt, een post- of koeriersbedrijf, maakt om het product in te klaren ofwel om alles voor jou te regelen bij de douane. Met jouw bestelling voer je namelijk een product in vanuit het buitenland. En daarvoor moet het bedrijf dat het product bezorgt aangifte doen bij de douane. Deze bekijkt dan of het product mag worden ingevoerd. Vervolgens zorgt het bezorgbedrijf ervoor dat de eventuele invoerrechten en omzetbelasting (BTW) netjes worden betaald.

Wanneer betaal je inklaringskosten?

Je betaalt inklaringskosten als het product door jouw bestelling van buiten de Europese Unie (EU) naar Nederland komt. Bijvoorbeeld uit landen als de Verenigde Staten, Japan of China. Heb je een product besteld dat bijvoorbeeld uit Frankrijk naar Nederland moet komen? Dan hoeft er geen douaneaangifte te worden gedaan. Alle landen van de EU vormen namelijk één douane-unie, zodat onderling vervoer voor de douane vrijwel hetzelfde is als vervoer binnen één land. Overigens ben je niet altijd degene die de inklaringskosten betaalt. Er zijn ook bedrijven die de inklaringskosten voor jou als klant betalen of deze kosten al in de prijs van het product hebben verwerkt. Weet je niet zeker of het bedrijf waar jij je product wilt bestellen dit doet? Kijk dan of je hierover informatie kunt vinden op hun website of neem contact met ze op.

Hoeveel moet je betalen?

Wat je aan inklaringskosten moet betalen hangt van een aantal zaken af, zoals:

  • het soort product dat je hebt besteld en de waarde daarvan
  • de hoogte van de invoerrechten
  • de hoogte van de omzetbelasting (BTW)
  • de hoogte van eventuele accijnzen (zoals voor alcohol of tabak)
  • de kosten die het bedrijf dat jouw product bezorgt rekent voor de douaneaangifte
  • andere kosten, zoals voor ander werk dat het bezorgbedrijf voor jou doet.

Weet je welk bezorgbedrijf het door jou bestelde product zal bezorgen? Kijk dan op de website van dat bedrijf welke inklaringskosten je betaalt of neem contact met ze op. De actuele hoogte van de invoerrechten en omzetbelasting (BTW) kun je vinden op de website van de belastingdienst.

Mag je ook weigeren de inklaringskosten te betalen?

Ja, maar dit kun je alleen doen door het product dat je hebt besteld bij de bezorging te weigeren. Het product zal dan terugkeren naar het bedrijf waar je het hebt besteld. Als dit bedrijf dat wenst kan het product in plaats daarvan ook worden vernietigd. Let ook op welke afspraken tussen jou en dit bedrijf gelden als je het product op deze manier wilt weigeren. Is retourneren gratis? Of zijn hier kosten aan verbonden? Vaak staan dit soort afspraken in de algemene voorwaarden bij de aankoop van het product.
Heb je bij de bezorging de bestelling eenmaal geaccepteerd? Dan moet je de inklaringskosten betalen.
© 2014 - 2024 Grenville, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangifte omzetbelastingAls ondernemer moet u regelmatig de aangifte omzetbelasting indienen. Misschien bent u net een onderneming begonnen en w…
De margeregeling op omzetbelastingDe margeregeling op omzetbelastingDe margeregeling zorgt er voor dat een handelaar in gebruikte goederen over ingeruilde artikelen alleen omzetbelasting h…
Nagemaakte spullen meenemen vanuit het buitenlandWanneer je op vakantie gaat naar het buitenland kun je in aanraking komen met verkopers van nagemaakte merkartikelen. He…
Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Vakantie en douane: wat mag je meenemen?Van vakantie wil je vaak allerlei spullen meenemen waarvan je niet weet of het wel is toegestaan. Hoeveel drank, sigaret…

Sissy boy: Openingstijden, adressen en andere informatieSissy Boy is een winkelketen die in steeds meer steden in Nederland te vinden is. De zoveelste modezaak, zal je wellicht…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
  • www.postnl.nl
Grenville (1 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.