Cv zonder werkervaring

Cv zonder werkervaring Als starter op de arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om op te vallen tussen de grote hoeveelheid sollicitanten. Bedrijven vinden het belangrijk dat sollicitanten over relevante werkervaring hebben. Maar wat als geen werkervaring hebt? Hoe kun je een cv zonder werkervaring opstellen?

Het belang van een cv

Het cv toont een overzicht van personalia, opleiding, werkervaring en vaardigheden. Veel recruiters kijken eerst naar het cv, voor ze de sollicitatiebrief lezen. Daarom is het belangrijk dat je een goede eerste indruk achterlaat. Een personeelsadviseur moet overtuigd zijn wanneer hij jouw cv bekijkt. Werkervaring is meer dan pré, het is vaak een vereiste.

Cv zonder werkervaring

Als pas afgestudeerde starter op de arbeidsmarkt beschik je misschien niet over de gewenste werkervaring. Het is dan slim om het accent te leggen op zaken zoals opleiding, stage, vrijwilligerswerk en nevenactiviteiten. Want een cv is meer dan een opsomming van opleidingen.

Bijbanen

Vermeld bijbanen op je cv. Relevante en recente bijbanen verdienen de voorkeur, maar wanneer je die niet hebt, kan het ook positief uitpakken om ook de bijbanen die niet aan je studie gerelateerd zijn te vermelden. Dat laat zien dat je niet stil hebt gezeten. Ook met een simpel bijbaantje zoals "vakkenvuller" doe je ervaring op met het weken in een team.

Bij het vermelden van je werkervaring begin je met je huidige of meest recente werkgever. Vermeld de periode, de functie, naam van de werkgever en een korte omschrijving of opsomming van de werkzaamheden.

Vrijwilligerswerk

Als je weinig werkervaring hebt opgedaan in je functiegebied, is het aan te raden om tijdens je studie op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk dat aansluit bij de studie. Een bestuursfunctie bij een studentenvereniging kan een mooi opstapje zijn naar een startersfunctie binnen het bedrijfsleven. Als je wilt werken in sectoren waar de perspectieven op de arbeidsmarkt niet zo gunstig zijn, zoals binnen de communicatie of journalistiek, kun je tijdens je studie ervaring opdoen in de vorm van vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan communicatiemedewerker bij een non-profitorganisatie of kijk of er een mogelijkheid is voor vrijwilligerswerk bij de lokale krant.

Buitenlandervaring

Vrijwilligerswerk, een stage of betaalde baan in het buitenland kan een positief punt zijn op je cv waarmee je jezelf onderscheidt van andere sollicitanten. Of misschien heb je er wel een taalcursus gevolgd. Vermeld dan ook buitenlandervaring op je cv. Al heeft het misschien niet direct met je functie te maken, het kan wel veel zeggen over jou als persoon.
© 2012 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te weinig werkervaring: werkervaring opdoenWerkgevers vinden werkervaring belangrijk. Als je als starter op de arbeidsmarkt steeds afwijzingen krijgt wegens “te we…
CV opstellen: tipsCV opstellen: tipsDit artikel geeft tips voor het opstellen van het curriculum vitae (cv). Een cv moet een goed beeld geven van de persoon…
Standaard cv makenStandaard cv makenHet chronologisch of standaard cv wordt het meest gebruikt. Hoe kun je een standaard cv maken? In dit artikel: de opbouw…
Alles over curriculum vitaeBij een sollicitatie naar een bepaalde functie wordt altijd gevraagd een motivatie en een cv mee te sturen, maar wat hou…

Tips sollicitatiegesprekTips sollicitatiegesprekEen sollicitatiegesprek kan best lastig zijn. Een optimale benutting van een sollicitatiegesprek is noodzakelijk om bij…
Succesvol solliciteren door te oefenenSuccesvol solliciteren door te oefenenEen goede sollicitatiegesprek voeren kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Een sollicitatiegespre…
Bronnen en referenties
  • Volkskrant
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.