Sollicitatiegesprek: Vertel eens iets over jezelf

Sollicitatiegesprek: Vertel eens iets over jezelf In de meeste sollicitatiegesprekken zit de vraag: “Vertel eens iets over jezelf”. Dit lijkt een onbenullige vraag om het gesprek te openen, maar het tegendeel is waar. In iedere sollicitatiegesprek kunt u 90 procent van de vragen vooraf bedenken. Een sollicitatiegesprek kunt u oefenen door de vragen en de antwoorden vooraf te bedenken. U hoeft de beste antwoorden niet uit het hoofd te leren, maar u kunt wel ongeveer een richting bepalen van de antwoorden. Hierdoor kunt u voorkomen dat u niet weet wat u moet zeggen, of dat u iets gaat zeggen waar u later spijt van hebt. Vragen die niet als een verassing komen, kunt u punten op scoren.

Vertel eens iets over jezelf?

Met deze vraag wordt niet alleen het officiële gedeelte van het sollicitatiegesprek geopend, maar deze vraag helpt de interviewer om een oordeel te vormen over u als persoon. Op de manier waarop u deze vraag gaat beantwoorden, zegt iets over u als persoon. Met een goed antwoord op deze vraag kunt u een goede indruk maken. Deze vraag gaat u gegarandeerd krijgen, dus vooraf kunt u alvast een “elevator pitch” instuderen.

Wat is een elevator pitch?

In een elevator pitch presenteert u uzelf in een kort verhaal van maximaal twee minuten. Hierin moet alle informatie zitten die u over uzelf kwijt wilt, en wat interessant en relevant is voor de interviewer. Dit verhaal kunt u instuderen door een paar steekwoorden in te studeren. Aan de hand van deze woorden kunt u een goed verhaal houden over uzelf en voorkomt u dat u belangrijke zaken gaat vergeten.

Wat moet u over uzelf vertellen?

U moet het verhaal beginnen met een verhaal om de interviewer een indruk te geven wie u bent en waar u voor staat. Vertel over de thuissituatie over hobby’s en zodra u een duidelijke indruk hebt gegeven van uzelf, begint u pas over uw zakelijke leven.

Vragen aan de hand van uw verhaal

U kunt er vanuit gaan dat er nadere vragen gesteld gaan worden over uw verhaal. U moet er dus wel voor zorgen dat er verder iets over te vertellen is. Geeft u in uw verhaal aan dat u erg vooruitstrevend bent, zorg dan ook voor een goed voorbeeld waar dat uit blijkt.

Valkuilen bij het over uzelf vertellen

Teveel focus leggen op uw huidige baan

De interviewer moet niet de indruk krijgen dat uw huidige baan nog niet wenst kwijt te raken. U vertelt iets over uzelf en niet over uw laatste functie.

Zorg voor niet te suffe hobby’s

De hobby’s van iemand zegt veel over de betreffende persoon. Indien u aangeeft dat uw hobby’s zijn, uitslapen en televisie kijken, geeft u de interviewer wel een negatieve indruk over uzelf. De interviewer zal denken dat u liever lui bent dan moe. U moet niet met leugens komen, want u kunt hierin vastlopen. Stel, u geeft aan dat u in het bestuur zit van een voetbalvereniging, terwijl dat niet waar is. Als de interviewer de club kent, dreigt het gevaar dat u de door de mand valt doordat u bepaalde personen uit het bestuur bijvoorbeeld niet kent.

Iets over uzelf vertellen lijkt eenvoudig, maar u doet er verstandig aan om deze vraag voor te bereiden.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lastigste vragen in een sollicitatiegesprekIn een sollicitatiegesprek kan de manager of HR adviseur zeer lastige vragen stellen. De vragen worden een stuk minder l…
Sollicitatievraag – Vertel eens iets over jezelf?Sollicitatievraag – Vertel eens iets over jezelf?Een sollicitatiegesprek kun je voor een deel voorbereiden. Een aantal vragen kun je zeker van zijn dat ze gesteld worden…
Een sollicitatiegesprek, wat kun je verwachten?Een sollicitatiegesprek, wat kun je verwachten?Een sollicitatie is altijd erg spannend. Wat zijn precies de do's en don'ts? En welke vragen kun je verwachten? Bij veel…
Tips voor het maken van een goede sollicitatievideoTips voor het maken van een goede sollicitatievideoSoms wordt er bij een vacature gevraagd om een sollicitatievideo te maken en mee te sturen als onderdeel van de sollicit…

Sollicitatiegesprek: Omgaan met irrelevante vragenSollicitatiegesprek: Omgaan met irrelevante vragenBepaalde sollicitatievragen mogen niet gesteld worden. Krijgt u deze vragen wel? Dan hoeft u ze niet te beantwoorden.
Sollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieSollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieIn een sollicitatiegesprek is het de bedoeling dat de interviewer een duidelijke indruk van u krijgt. Dit kunnen ze onde…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.