Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellen

Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellen Door in een sollicitatiegesprek zelf ook goede vragen te stellen, kunt u een gemotiveerde en geïnteresseerde indruk achterlaten. Een sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld om de juiste persoon voor de functie te vinden, maar ook om de juiste baan voor u te vinden als werknemer. Een baan gaat waarschijnlijk veel van u tijd in beslag nemen, dus u moet het sollicitatiegesprek ook gebruiken om na te gaan of het betreffende bedrijf en functie bij u past. In een sollicitatiegesprek moet een sollicitant ook vragen hebben over het bedrijf en de functie.

Opbouw van een sollicitatiegesprek

De indeling van het gesprek kunt u vooraf wel ongeveer nagaan. In eerste instantie moet u iets over uzelf gaan vertellen, daarna worden er nog vele vragen op de sollicitant afgevuurd. Tot slot wordt er standaard de mogelijkheid geboden aan de sollicitant om ook nog vragen te stellen. Als sollicitant kunt u zich niet beperken tot vragen over de sollicitatieprocedure. U staat op het punt om mogelijk in dienst te treden bij een nieuw bedrijf of in een nieuwe functie, het kan niet anders dat u brandende vragen hebt.

Vragen stellen over het bedrijf

In ieder gesprek wordt de vraag gesteld of u nog vragen hebt, dus vragen over het bedrijf kunt u goed voorbereiden. Op het internet kunt u veel informatie achterhalen over het bedrijf waar u gaat solliciteren. U kunt via zoekopdrachten ook nadere informatie over het bedrijf achterhalen buiten de website van het bedrijf zelf om.

Vragen stellen over de functie

Om te achterhalen wat de functie inhoudt, moet u gerichte vragen stellen. De functie is u mogelijk bekend, maar de exacte invulling van de functie zal verschillen per werkgever en zelfs per afdeling. Voorafgaand aan het gesprek moet u de vragen die voor u van belang zijn over de functie op een rijtje zetten. U moet voor uzelf namelijk ook proberen om te achterhalen of dit de juiste functie voor u is.

Vragen stellen over voor u cruciale onderwerpen

U kunt ook vragen bedenken over onderwerpen die voor u van zeer groot belang zijn. Hierbij kunt u denken aan de mogelijkheid om thuis te werken of in hoeverre u flexibel kunt werken. U moet met dergelijke vragen wel opletten dat u geen obstakels gaat opwerken om u aan te nemen. Door te vragen naar de mogelijkheid om thuis te werken, kunt u de suggestie wekken dat het een harde eis van u is.

Inhoudelijke vragen over werktijden en arbeidsvoorwaarden bewaren voor tweede gesprek

Bepaalde inhoudelijke vragen kunt u beter bewaren voor een tweede gesprek of een arbeidsvoorwaardelijk gesprek. In een eerste gesprek beginnen over de hoogte van het salaris is niet verstandig. In een eerste gesprek moet u ook geen obstakels opwerpen door aan te geven dat u een bepaalde dag in de week vrij moet hebben.

Leer de vragen uit uw hoofd

U moet voorkomen dat u een papiertje moet pakken om uw vragen te kunnen stellen. U moet de onderwerpen waar u vragen over wenst te stellen uit uw hoofd weten. Vaak zullen er gedurende het gesprek nog wel aanvullende vragen in u opkomen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Sollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieSollicitatiegesprek: vragen over het bedrijf en de functieIn een sollicitatiegesprek is het de bedoeling dat de interviewer een duidelijke indruk van u krijgt. Dit kunnen ze onde…
Solliciteren, de juiste houding en de juiste vragenSolliciteren, de juiste houding en de juiste vragenDe juiste opleiding en ervaring is belangrijk om een functie te bemachtigen. Het is echter nog veel belangrijker om een…

Sollicitatiegesprek: Vertel eens iets over jezelfSollicitatiegesprek: Vertel eens iets over jezelfIn de meeste sollicitatiegesprekken zit de vraag: “Vertel eens iets over jezelf”. Dit lijkt een onbenullige vraag om het…
Solliciteren per e-mail: een voorbeeldSolliciteren per e-mail: een voorbeeldEen zoektocht naar een geschikte kandidaat levert sollicitatiebrieven op in alle soorten en maten. Het gebeurt ook steed…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.