Solliciteren per e-mail: een voorbeeld

Solliciteren per e-mail: een voorbeeld Een zoektocht naar een geschikte kandidaat levert sollicitatiebrieven op in alle soorten en maten. Het gebeurt ook steeds vaker dat een sollicitatiebrief en curriculum vitae per e-mail worden verstuurd. Dat is wel zo gemakkelijk. Misschien zelfs te gemakkelijk, omdat dit zelden op een zorgvuldige manier gebeurt.

Solliciteren per e-mail


Het e-mailbericht is de sollicitatiebrief

Het is steeds vaker mogelijk om jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae via e-mail op te sturen. Sta erbij stil dat het e-mailbericht op zich, jouw sollicitatiebrief is waarmee je je curriculum vitae begeleidt. Het is dus niet nodig om de sollicitatiebrief als aparte bijlage in de e-mail op te nemen. Het volstaat om deze als tekst in de e-mail te zetten en jouw curriculum vitae als aparte bijlage mee te sturen.

Inhoud en opmaak e-mail

Niet alleen de tekst in de e-mail is belangrijk. De opmaak in de e-mail moet er net zo verzorgd uitzien als een sollicitatiebrief op papier. Vergeet dan ook niet jouw adresgegevens én telefoonnummer te vermelden bij de afsluiting. Verder blijft het belangrijk om hierin jouw motivatie te laten terugkomen.

Voorbeeld sollicitatie per e-mail

Het is het best de e-mail zo kort en krachtig mogelijk te houden. Veel informatie kun je namelijk kwijt in de curriculum vitae.

Geachte AANHEF,

Ik heb begrepen dat u een vacature hebt voor de functie FUNCTIENAAM. De omschrijving van uw VACATURE sluit goed aan op mijn werkervaring en ik zie mogelijkheden in deze functie om mezelf verder inhoudelijk te ontwikkelen. Momenteel zoek ik namelijk een professionele omgeving waarbij ik mijn werkervaring verder kan aanvullen met WERKERVARING / waar ik in mijn werk meer de nadruk kan leggen op WERKGEBIED. Vanzelfsprekend kunt u meer informatie over mij vinden in mijn curriculum vitae. Wellicht is dit voldoende voor een vrijblijvend persoonlijk gesprek.

Hoogachtend,

NAAM
ADRES
POSTCODE / PLAATS
TELEFOONNUMMER

Bijlagen bij de sollicitatie per e-mail

  • Stuur enkel jouw curriculum vitae mee als bijlage. Als je in de curriculum vitae naast de gebruikelijke gegevens ook uitlegt wat jouw taken en competenties zijn, kun je je sollicitatie e-mail zo kort mogelijk houden.
  • Ga bovendien niet klakkeloos ervan uit dat iedereen jouw document, dat opgeslagen is in de nieuwste versie van MS Office, kan openen. Je zult dan zien dat je je bericht teruggestuurd krijgt met de mededeling dat je sollicitatiegegevens incompleet zijn en jouw sollicitatie daarom niet in behandeling kan worden genomen. Sla liever het document op in een lagere versie van MS Office of zelfs als een PDF-bestand. Het voordeel van het laatste is dat de opmaak niet kan wijzigen.
  • Het is onverstandig om een foto mee te sturen, tenzij er natuurlijk specifiek om is gevraagd. Een foto kan namelijk in jouw nadeel werken. Het gaat er tenslotte om dat je op basis van jouw sollicitatiebrief en curriculum vitae wordt uitgenodigd voor een gesprek. Aangezien het meestal geen vereiste is, is het dan ook zeker niet nodig om mogelijk jouw kansen te verkleinen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Juliejulie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…

Sollicitatiegesprek: zelf vragen stellenSollicitatiegesprek: zelf vragen stellenDoor in een sollicitatiegesprek zelf ook goede vragen te stellen, kunt u een gemotiveerde en geïnteresseerde indruk acht…
Bijverdienen naast de WW-uitkeringBijverdienen naast de WW-uitkeringNaast een WW-uitkering mag u bijverdienen, maar het zal in de meeste gevallen gekort worden op de uitkering. In bepaalde…
Juliejulie (24 artikelen)
Laatste update: 23-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.