Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?

Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek? Sollicitanten maken zich vooraf vaak al druk om het moeten voeren van een sollicitatiegesprek. Een deel van de stress is weg te nemen door een goede voorbereiding. Van een sollicitatiegesprek kan veel afhangen. Het is alleen al hierdoor logisch dat de sollicitant een zekere spanning voelt. Toch is het verloop van een dergelijk gesprek redelijk voorspelbaar. De meeste vragen kunt u namelijk vooraf bedenken of op het internet vinden. Bepaalde vragen zitten er altijd tussen, maar vaak in andere bewoordingen. Een vraag als: “Vertel eens iets over jezelf”, zal niet als een verrassing komen. Door een elevator pitch in te studeren, kunt u voorkomen dat u langdradig wordt of juist belangrijke zaken vergeet.

In dit artikel treft u een paar tips aan om zelfverzekerder het gesprek in te gaan.

De meest geschikte kleding voor een sollicitatiegesprek

De tijden van de verplichte stropdas liggen achter ons. Het is zelfs nog maar de vraag hoe formeel u zich moet gaan kleden. Dit is voor een groot deel afhankelijk van de soort functie waar u op gaat solliciteren. Voor een functie als manager, moet u zich zeer formeel kleden, maar voor een functie als metselaar of timmerman moet u zich zeker niet formeel kleden. Het belangrijkste is dat u zich er zeker bij voelt. U zult niet om verkeerde kleding afgewezen worden.

Informatie inwinnen over het bedrijf

Voorafgaand aan het gesprek, moet u ervoor zorgen dat u veel over het bedrijf weet waar u gaat solliciteren. Het komt zeer knullig over als u de eenvoudigste weetjes over het bedrijf niet uit de mouw kunt schudden. Op het internet kunt u namelijk alles vinden over het bedrijf.

Lees uw eigen brief en uw CV nog een keer door

De CV’s worden nog wel eens opgeleukt en bijgesteld. Tijdens het gesprek moet u wel exact weten wat u in de brief en in de CV hebt geschreven. Indien ze u op een leugen kunnen betrappen, kunt u de baan wel vergeten. Met het verdraaien van de werkelijkheid in uw CV moet u helemaal mee oppassen, want daar kunt u grote missers mee maken.

Bedenk zelf vragen en antwoorden

Door zelf vragen en antwoorden te bedenken, kunt u zich voorbereiden op het sollicitatiegesprek. U hoeft de vragen en antwoorden niet uit uw hoofd te leren, maar door ze wel zelf te bedenken, hebt u nu alvast de mogelijkheid om de best mogelijke antwoorden te bedenken. Door deze kort voor het gesprek nog een keer door te lezen, weet u ze nog wel tijdens het gesprek.

Zorg ervoor dat u op tijd bent

Onderweg naar het gesprek kan er van alles gebeuren. Vertraging van een trein of veel files onderweg zijn logische redenen om te laat te komen, maar probeer dit te voorkomen. Dat kan heel simpel door gewoon extra reistijd in te calculeren. Doet u twee uren over het rit naar het gesprek, zorg dan dat u er drie uren voor uit trekt. Mocht er dan iets tegen zitten, komt u nog steeds op tijd voor het gesprek.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Biografie Francine OomenFrancine is eigenlijk bij toeval in het schrijversvak beland. Zij werkte bij een grote drukkerij toen zij een concept va…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Sollicitatiegesprek, wat moet u wel en niet doen?Een sollicitant die op papier perfect bij de beschikbare functie past, kan het tijdens het sollicitatiegesprek nog volle…

Werken met 16 of 17 jaar. Wat mag en kan als bijbaan?Werken met 16 of 17 jaar. Wat mag en kan als bijbaan?Wanneer je je eigen geld wilt gaan verdienen, zul je op zoek moeten gaan naar een bijbaan. Er zijn vele bijbaantjes te v…
Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan!Begin een nieuwe carrière: ga voor je droombaan!Een droombaan vinden? Opeens een nieuwe carrière beginnen? Met de tips uit dit artikel weet je precies hoe je dat succes…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.