(Veelgestelde) sollicitatievragen en antwoorden

(Veelgestelde) sollicitatievragen en antwoorden In dit artikel worden veelgestelde sollicitatievragen nader toegelicht. Sollicitatievragen bestaan meestal uit vragen over werkervaring, opleiding, motivatie en ambitie. Hoe kun je het beste antwoord geven op de vragen die tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld? Veelgestelde sollicitatievragen en antwoorden, verdeeld per categorie.

Inleidende sollicitatievragen

De selecteur zal beginnen met inleidende vragen die niet direct betrekking hebben op het bedrijf of de functie. Deze vragen zijn bedoeld om het ijs te breken of de sollicitant op zijn gemak te stellen. Een voorbeeld van een inleidende sollicitatievraag is de volgende vraag.

Heeft u het makkelijk kunnen vinden?

Antwoord: klaag niet over de bereikbaarheid van het bedrijf of de organisatie. Dit maakt een onprofessionele indruk. Treed niet in detail.

Vertel eens iets over jezelf.

Nu kun je beginnen met een algemeen praatje: waar je woont, de gezinssituatie. Vergeet je hobby’s niet te vermelden, die geven een aardig beeld van jou als persoon.

Sollicitatievragen over opleiding

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Antwoord: Laat merken dat de studiekeuze niet toevallig is geweest, maar dat je er een bewuste keuze voor hebt gemaakt. Een goed salaris is een verkeerde motivatie. De motivatie moet uit het werk komen en niet uit de beloning.

Waarom heb je de opleiding niet afgemaakt?

Antwoord: Misschien is dit een heikel punt. Laat uit je antwoord blijken dat je de beslissing om te stoppen goed hebt afgewogen. Zeg niet “ik had geen zin meer”: de werkgever zal dan denken dat je geen doorzetter bent.

Sollicitatievragen over werkervaring

Waarom ben je bij de vorige werkgever weggegaan?

Antwoord: Als je ontslagen bent, geef dit dan eerlijk aan. Als de werkgever referenties in gaat winnen in een later stadium, komt de waarheid toch wel boven tafel. Treed niet in detail.

Sollicitatievraag over gat in cv

Ik zie dat je een gat in je cv hebt. Wat heb je in dat jaar gedaan?

Antwoord: Je had misschien gehoopt dat de selecteur het gat in je cv over het hoofd zou zijn. Maar helaas. Dit betekent niet dat nu je kans verkeken is, anders was je ook niet uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Leg eerlijk uit wat de oorzaak is van het gat in je cv. Wat de reden ook is, benadruk de positieve kanten van deze periode. Zo kan het zijn dat je het gat hebt overbrugd met vrijwilligerswerk. Wees eerlijk, zodat er geen geheimzinnige sfeer om je heen hangt.

Sollicitatievragen over motivatie

Je motivatie is uiteraard een belangrijk aspect van het sollicitatiegesprek. De volgende sollicitatievragen worden vaak gesteld tijdens een selectiegesprek:

Waarom heb je gesolliciteerd op de functie?

Antwoord: Bij het beantwoorden van deze vraag noem je je opleidingen, werkervaring en nevenactiviteiten, maar vertel alleen de zaken die relevant zijn voor de functie. Motiveer waarom je gesolliciteerd hebt. Voorbeelden van een slechte motivatie is dat je moest solliciteren van het UWV, dat je werkloos thuis zit of dat de korte reisafstand je aanspreekt.

Je kunt ook specifiek ingaan op de functie-eisen die in de vacature worden genoemd en toelichten waarom jij de geschikte kandidaat bent.

Waarom heb je gesolliciteerd bij dit bedrijf?

Antwoord: Geef aan waarom je bij deze organisatie wilt werken. Het kan zijn dat je affiniteit hebt met de producten die het bedrijf produceert. Laat in ieder geval merken dat je je in de organisatie hebt verdiept, maar overdrijf het niet door allerlei feiten op te sommen. Wel kun je bijvoorbeeld de producten en diensten opnoemen.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen deze branche?

Antwoord: Ook bij deze vraag is een gedegen voorbereiding belangrijk. Laat merken dat je je verdiept hebt in de branche en in de organisatie. Als je je niet goed voorbereidt, zal de selecteur denken dat je niet gemotiveerd bent voor deze functie.

Waarom moeten wij jou kiezen?

Antwoord: Probeer bij het beantwoorden van deze vraag het “ik-perspectief” te vermijden. Het is beter om met argumenten en feiten ge komen. Noem concrete voorbeelden van werkervaring en/of opleiding en competenties die jou tot de geschikte kandidaat maken om deze vacature te vervullen. Geef geen afgezaagd of arrogant antwoord, zoals “omdat ik nu eenmaal de beste ben”.

Sollicitatievragen over goede en slechte eigenschappen

Wat zijn je sterke punten?

Antwoord: Noem de eigenschappen die aansluiten bij de in de vacature vermelde functie-eisen. Onderbouw met feiten voor zover mogelijk. Overdrijf niet bij het noemen van je sterke punten.

Wat zijn je zwakke punten?

Antwoord: De onvermijdelijke tegenhanger van de voorgaande vraag. Je kunt zwakke punten noemen die niet van belang zijn voor de functie. Een andere mogelijkheid is om eigenschappen te noemen die zowel goede als slechte eigenschappen kunnen zijn, zoals perfectionisme. Ontken in ieder geval niet dat je zwakke punten hebt: ieder mens heeft slechte eigenschappen.

Heb je nog andere sollicitaties lopen?

Antwoord: Met deze vraag sluiten sommige personeelsadviseurs het gesprek af. Het goede antwoord is een eerlijk antwoord. Het is niet vreemd dat je als sollicitant op meerdere vacatures reageert, dus kun je daar gerust eerlijk voor uitkomen.

Hebt u zelf nog vragen?

Antwoord: Ook deze vraag is een klassieker. Het is begrijpelijk dat je opgelucht bent dat het gesprek achter de rug is en dat je het liefst meteen wilt vertrekken. Maar dit maakt een onprofessionele indruk. Denk van tevoren goed na over wat je wilt weten over de organisatie en de functie. Zet deze vragen op papier. Wellicht zijn de meeste vragen beantwoord tijdens het gesprek.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatievragen komen uit uw eigen briefSollicitatievragen komen uit uw eigen briefEen sollicitatiegesprek kunt u goed voorbereiden aan de hand van uw eigen sollicitatiebrief. De meeste vragen zullen nam…
Veelgestelde vragen sollicitatiegesprekWat zijn veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Welke vragen kun je verwachten en hoe kun je het beste ant…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Succesvol solliciteren door te oefenenSuccesvol solliciteren door te oefenenEen goede sollicitatiegesprek voeren kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Een sollicitatiegespre…

Wat verdient een accountant? (Salaris accountant)Wat verdient een accountant? (Salaris accountant)Een accountant heeft een goed salaris. AA-accountant is een beroep met goede carrièreperspectieven. Hoe hoger je op de l…
Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen?Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen?De meest voorkomende sollicitatievraag is een moeilijke vraag om te beantwoorden. In een gesprek zit standaard de volgen…
Bronnen en referenties
  • Carrieretijger
  • Eigen ervaring in het P&O werkveld
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.