Referenties opgeven

Soms staat in de vacaturetekst vermeld dat je een aantal referenties moet opgeven. Het opgeven van referenties is echter aan regels verbonden. Wie vraag je als referentie? Hoe kun je referenties vermelden? Tips voor het opgeven van referenties. Voor het inwinnen van referenties moet de werkgever uitdrukkelijk toestemming vragen.

Wat is een referentie?

Het woord “referentie” betekent letterlijk “verwijzing”. Als je een referentie opgeeft, verwijs je naar een andere persoon, bijvoorbeeld je vorige werkgever of een oud-collega, die aan kan geven hoe jij functioneert, wat je sterke en zwakke punten zijn en wat voor persoon jij bent.

Referenties opgeven

Soms staat er in de vacature vermeld dat de sollicitant referenties moet kunnen opgeven, maar het gebeurt ook vaak dat er pas naar referenties wordt gevraagd in de loop van de sollicitatieprocedure. Voordat je de sollicitatieprocedure instapt, moet je rekening houden met het feit dat er naar referenties kan worden gevraagd.

Wie als referentie?

Welke personen kun je het beste als referentie opgeven?
  • Mensen die jou goed kennen
  • Mensen die jouw sterke en zwakke punten kennen, en de zwakke punten diplomatiek kunnen brengen

Bij het opgeven van referenties kun je beginnen met het opstellen van een lijst met mensen die je als referenties kunt gebruiken. Je oud-collega’s, je vorige werkgever, bedrijven, klanten, zakenrelaties en verenigingen die meer kunnen vertellen over je (professionele) achtergrond, prestaties en competenties. Vervolgens neem je contact op met je potentiële referenties en vraag je of zij bereid zijn om referentie te zijn.

Referenties: altijd toestemming vragen

Het is zeer ongebruikelijk om ongevraagd referenties aan te geven in een cv. Als je toch graag referenties wilt opgeven, kun je dat doen met de volgende zin: “Referenties op aanvraag”.

Daarnaast is het van groot belang dat je referenties op de hoogte zijn van het feit dat je hen als referentie opgeeft. Zij moeten hun uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven. Het toestemming vragen geldt ook voor de werkgever: hij moet de sollicitant toestemming vragen voor het inwinnen van referenties.

Referenties inwinnen

Een werkgever mag niet zomaar referenties inwinnen. In de meeste gevallen zal hij dat doen als de sollicitatieprocedure gevorderd is, en alleen bij de kandidaten in wie hij echt geïnteresseerd is. De volgende vragen zullen waarschijnlijk worden gesteld (waarbij “x” natuurlijk staat voor de sollicitant):
  • Welke taken voerde X uit in het bedrijf?
  • Waarom is X weggegaan bij het bedrijf?
  • Wat zijn de sterke punten van X?
  • Wat zijn de zwakke punten van X?
  • Zou u X opnieuw aannemen of inhuren?

Referenties vermelden in cv

Als er specifiek om referenties wordt gevraagd in de vacature, dan kun je een apart kopje opnemen met referenties. Dat gaat op de volgende manier:

Referentie:

Mevrouw A. ten Boom
Gemeente Lutjebroek
Hoofd Facilitair
Telefoon werk: 045-3458893
E-mail: atenboom@gmail.com


Tips referenties opgeven

  • Controleer of de referenties actueel zijn.
  • Vermeld niet van tevoren wat voor goeds de referenties over jou te vertellen hebben: dat maakt een opschepperige indruk
  • Als je je cv op internet zet, laat de referenties dan volledig achterwege
  • Eerlijkheid duurt het langst: voer geen valse referenties op
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatieprocedures, wat mag wel en wat mag niet?Sollicitatieprocedures, wat mag wel en wat mag niet?In sollicitatieprocedures gelden er regels waar de werkgever zich aan moet houden. Op welke gronden mag een kandidaat bi…
Hoe schrijf je een C.V. (Curriculum Vitae)Hoe schrijf je een C.V. (Curriculum Vitae)Je zoekt een nieuwe baan. Dit is al lastig genoeg, want je moet iets zoeken wat bij jou en je opleiding past en je moet…
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
CV in het Engels opstellenCV in het Engels opstellenAls je solliciteert naar een internationale functie, zul je in een cv in het Engels moeten opstellen. Daarnaast is het g…

Intercedent: salaris, werkzaamheden & opleiding intercedentHet beroep “intercedent” is afwisselend en de intercedent verdient een redelijk salaris. Wat zijn de werkzaamheden van e…
Te weinig werkervaring: werkervaring opdoenWerkgevers vinden werkervaring belangrijk. Als je als starter op de arbeidsmarkt steeds afwijzingen krijgt wegens “te we…
Bronnen en referenties
  • Carrieretijger
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.