Kleine banen regeling van de baan

Kleine banen regeling van de baan De kleine banen regeling is een regeling die in 2010 in het leven werd geroepen. Tot 2011 verliep deze regeling niet bijzonder goed: er werd weinig gebruik van gemaakt. De regeling zal daarom per 1 januari 2012 aflopen. Tot dan kunnen werkgevers wel nog gebruik maken van deze regeling.

Voor wie is de kleine banen regeling

De kleine banen regeling is voor werkgevers die jongeren in dienst hebben tot en met 22 jaar. Maar niet iedere jongere valt onder deze regeling. Het gaat hierbij om de hoogte van het inkomen dat de jongere ontvangt. Het aantal gewerkte uren is hierbij niet van toepassing. De kleine banen regeling kan door iedere werknemer worden toegepast.

Hoogte inkomen

Bij de kleine banen regeling gaat het om de hoogte van het inkomen dat de jongere ontvangt. Voor een jongere onder de 18 jaar is dit 275 euro, dit loopt op tot 600 euro voor een jongere van 22 jaar. Het gaat hierbij om bruto maandbedragen. Het aantal gewerkte uren wordt niet bekeken. Het maakt dus niet uit hoe lang de jongere voor het geld heeft gewerkt. Zolang het bruto inkomen maar onder de grens blijft. Het maakt hierbij niet uit of de jongere erbij studeert of ergens anders een baan erbij heeft. Voor jongeren vanaf 23 jaar geldt de regeling niet meer.

Voordeel voor de werkgever

De kleine banen regeling is vooral een voordeel voor de werkgever. De overheid is met de kleine banen regeling gekomen omdat er te weinig jongeren worden aangenomen. Hierdoor ontstaat er een grote werkeloosheid onder jongeren. Door de kleine banen regeling moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om jongeren aan te nemen.

Door de regeling kan de werkgever ongeveer 15 procent op de loonkosten besparen. Dit komt omdat de werkgever bij de kleine banen regeling geen werknemersverzekering en zorgverzekeringswet hoeft te betalen. Wel moet er loonbelasting worden afgedragen. De besparing van 15 procent kan aardig oplopen wanneer de werkgever meerdere jongeren in dienst heeft die onder deze regeling valt. De jongere zelf merkt vrij weinig van de regeling, zijn of haar loon blijft gewoon hetzelfde. Wel kan het zo zijn dat de jongere wat makkelijker ergens wordt aangenomen omdat de werkgever gestimuleerd wordt om jongeren aan te nemen. Een nadeel echter is dat jongeren moeilijker aan een fulltime baan komen. Om gebruik te maken van de kleine banen regeling zijn werkgevers eerdere geneigd het werk te verdelen onder parttimers.

De jonge banen regeling is in iedere branche geldig. Dit kan dus de horeca zijn, de detailhandel, de bouw etc. De kleine banen regeling is dus niet branche-gebonden. Iedere werknemer die een jongere in dienst neemt kan bekijken of hij in aanmerking komt voor deze regeling.

Kleine banen regeling van de baan

In 2010 werd de kleine banen regeling in het leven geroepen om werknemers te stimuleren meer jongeren aan te nemen. echter, werd hier zeer weinig gebruik van gemaakt. Dit heeft als voornaamste reden dat de regeling vrij onbekend is bij werknemers. Hierdoor heeft de hele regeling weinig got geen nut. De regering heeft daarom besloten om de kleine banen regeling af te laten lopen per 1 januari 2012, tenzij er een nieuw voorstel wordt ingediend.

Dit is van de ene kant jammer, want werknemers lopen een hoop geld mis. 15 procent ban de totale loonkosten is toch een aardig bedrag. Voor een jongere die 500 euro per maand verdiend is dit een besparing van ongeveer 75 euro per maand. Wie vijf van deze jongere in dienst heeft, bespaart zo wel 375 euro per maand uit. Aan de andere kant krijgen jongeren zonder deze regeling wel weer meer kans op een fulltime baan en maken ook 22 plussers meer kans op een baan. Het mes snijdt dus aan twee kanten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee banen hebben fiscaal onaantrekkelijk?Klopt het dat het combineren van 2 banen fiscaal onaantrekkelijk is? In dit artikel kijken we of je meer belasting betaa…
WerkkostenregelingVanaf 2011 vervangt de werkkostenregeling het huidige systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen in de loonbelasti…
Nieuwe kleineondernemersregeling 2020: de btw-aangifteNieuwe kleineondernemersregeling 2020: de btw-aangifteIn 2019 en 2020 kunt u zich aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling 2020. Die nieuwe regeling is een ontheffi…
Regeling Vervroegde Uittreding bij ontslagRegeling Vervroegde Uittreding bij ontslagEr wordt veelal geadviseerd aan de boventallige en ontslagen werknemers over hun financiële consequenties bij ontslag. H…

Pas op wat je zegt in een functioneringsgesprekPas op wat je zegt in een functioneringsgesprekEerlijkheid duurt het langst, maar je moet eerlijkheid niet verwarren met te openhartig zijn. Voordat je het weet zegt j…
Werken als ambulanceverpleegkundigeWerken als ambulanceverpleegkundigeAls ambulanceverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de zorg van een patiënt op de plaats van het ongeval en in de…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2010/10/08/regeling-kleine-banen-wegens-succes-voortgezet.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.