Proeftijd en arbeidsovereenkomst

Een proeftijd is alleen van toepassing bij een arbeidsovereenkomst als die echt is opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Maar wat is een proeftijd voor een arbeidsovereenkomst en wat regelt de proeftijd voor een arbeidsovereenkomst?

Proeftijd: alleen als die is opgenomen in de arbeidsovereenkomst

Als iemand een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd krijgt aangeboden kan daar ook een proeftijd in zijn opgenomen. Er is dan dus ook alleen een proeftijd als die duidelijk staat omschreven in de arbeidsovereenkomst.

Wat is een proeftijd bij een arbeidsovereenkomst?

Een proeftijd is een tijd waarin beide partijen kunnen zien of het werken voor en met elkaar wel bevalt. In die proeftijd kan een arbeidsovereenkomst direct worden opgezegd, zonder dat daar dan consequenties aan verbonden zijn. Als één van de beide partijen wil weten waarom de arbeidsovereenkomst is verbroken, dan moet de partij die dat heeft gedaan schriftelijk uitleg gegeven

Hoelang is de proeftijd tijdens een arbeidsovereenkomst?

Hoelang een proeftijd mag duren hangt af van de lengte van de arbeidsovereenkomst. Wel is wettelijk geregeld dat een proeftijd van een arbeidsovereenkomst nooit langer mag duren dan twee maanden.

De proeftijd bij een langer of vast dienstverband

Hoewel er maximaal 2 maanden mag staan voor de proeftijd zijn er ook vaste regels voor vaste of langere dienstverbanden. Die zijn:
  • De proeftijd mag maximaal 2 maanden duren als een werknemer een vast dienstverband is aangeboden of een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 2 jaar of langer
  • Er mag maximaal een proeftijd van 1 maand worden ingesteld bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst die korter is dan 2 jaar of bij een arbeidsovereenkomst waarbij niet duidelijk is wanneer de eindtijd zal zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ziekte.
  • In bepaalde CAO’s staan andere proeftijden (die meestal langer zijn dan hierboven vermeld). Dat mag, maar ook dan geldt dat een proeftijd nooit langer mag duren dan maximaal 2 maanden.

Een baas wil iemand ontslaan tijdens de proeftijd – kan dat zomaar?

Iemand ontslaan tijdens de proeftijd van een arbeidsovereenkomst mag zomaar. Daarvoor is geen ontslagvergunning nodig. Ook hoeft er dan geen opzegtermijn in acht worden genomen. Overigens geldt dat ook voor de medewerker die in de proeftijd besluit om niet bij dat ene bedrijf te willen werken. Wie een uitkering heeft, heeft vanzelfsprekend wel bepaalde verplichtingen op dat gebied als hij of zij zomaar opstapt in de proeftijd.

Ontslag in proeftijd door ziekte: het mag

Een werknemer die in zijn proeftijd ziek wordt kan gewoon door de baas ontslagen worden. Bovendien geldt dat een proeftijd niet wordt verlengd als iemand ziek wordt. Is iemand dus twee weken ziek tijdens een proeftijd van een maand, dan moet de baas in die resterende twee weken bepalen of hij vindt dat de werknemer kan blijven of niet. Ook kan hij al op de eerste ziektedag al besluiten niet verder te willen met de werknemer. Dat kan zonder dat de werknemer dan nog aanspraak kan maken op bepaalde rechten.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag tijdens de proeftijdOntslag tijdens de proeftijdVaak wordt er in een arbeidsovereenkomst gebruikgemaakt van een proeftijd. Tijdens deze proeftijd mogen werkgever en wer…
Proeftijd - wat mag wel en wat mag niet?Proeftijd - wat mag wel en wat mag niet?In een arbeidsovereenkomst wordt vaak een proeftijd ingebouwd. In deze periode kunnen de werkgever en de werknemer uitzo…
De proeftijd ofwel het proeftijdbedingDe proeftijd ofwel het proeftijdbedingWordt een sollicitant aangenomen, dan wordt meestal een proeftijd overeengekomen. Deze afspraak wordt ook wel een proeft…

Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen, hoe doe je dat eigenlijk? Wie een andere baan vindt, is daar vaak blij mee. Maar wie een nieuwe dienst…
Te verdienen salaris bij een verzekeraarTe verdienen salaris bij een verzekeraarHet inkomen is sterk afhankelijk van de branche waar u in werkzaam bent. Het inkomen bij een verzekeraar is vaak afhanke…
Bronnen en referenties
  • Sociaal Raadslieden
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.