Goede sollicitatiebrief schrijven

Goede sollicitatiebrief schrijven Met een sollicitatiebrief probeer je jezelf te “verkopen” aan de werkgever. Je moet ervoor zorgen dat jouw brief eruit springt en dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Hoe doe je dat?

AIDA

De verschillende letters staan voor:
  • Aandacht trekken
  • Interesse wekken
  • Desire opwekken
  • Aanzetten tot actie

Aandacht trekken

Soms krijgt een bedrijf wel honderd sollicitatiebrieven binnen. Het is onbegonnen werk om die allemaal door te lezen. De eerste zin zet de toon. Als je begint met een afgezaagd: “Naar aanleiding van uw vacature…” is dat niet opvallend of origineel, want negen van de tien sollicitanten gebruiken deze zin als openingszin.

Het is belangrijk dat je jezelf onderscheidt van de andere sollicitanten. Dus moet je origineel zijn. Met de eerste alinea moet je de aandacht trekken.

Openingszinnen sollicitatiebrief

Het maakt een goede indruk als je vooraf belt om vragen te stellen over de functie. Zorg er wel voor dat het intelligente vragen zijn. Je hebt dan gelijk aan aanleiding voor de sollicitatiebrief, een mooie openingszin, waarin je terug kunt verwijzen naar een telefoongesprek.

Bijvoorbeeld:
  • Na ons telefoongesprek van vorige week woensdag, ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in de functie van administratief medewerker.

Er zijn meerdere manieren om de aandacht van de lezer te trekken, zoals het openen met een vraag.
Ook kun je iets uit de actualiteit nemen, dat relevant is voor de functie. Als je solliciteert op een vacature van maatschappelijk werker, kun je bijvoorbeeld iets over verslaafde jongeren opmerken. Die opmerking moet echter wel goed aansluiten bij de functie.

Verder maakt het geen goede indruk als je teveel over jezelf of over het bedrijf praat. De kunst is om jezelf aan het bedrijf te verbinden. Wat heb jij het bedrijf te bieden?

Interesse wekken

Met alleen het trekken van de aandacht ben je er nog niet. De volgende stap is het wekken van de interesse van de selecteur. Natuurlijk vertel je over werkervaring, opleiding en motivatie. Maar dat is vaak niet voldoende om de beoordelaar over de streep te trekken.

Als je unieke kennis of vaardigheden hebt, doe je er goed aan die te benoemen.
Bijvoorbeeld:
  • Tijdens mijn werk als salesmanager heb ik ontdekt dat er verschillende manieren zijn om een product op de internationale markt te lanceren.

In de tweede alinea kun je ook een vraag stellen aan de selecteur. Dit getuigt van lef. Doe dit alleen als het ook in je karakter zit. Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, moet je die verwachtingen tenslotte wel waar maken.

Misschien heb je een aantal opvallende zaken op je cv staan, waarbij de selecteur vraagtekens zou kunnen zetten. Meerdere, niet afgemaakte studies, een totaal andere baan. Dit soort vooroordelen kun je positief buigen, bijvoorbeeld op de volgende manier:
  • U vraagt zich wellicht af waarom ik als administratief medewerker heb gewerkt, terwijl ik zo ondernemend in ben gesteld.

En dan leg je uit waarom.

Desire opwekken

Met het schrijven van een sollicitatiebrief, streef je ernaar om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je moet dus het verlangen opwekken om jou uit te nodigen.

Veel sollicitatiebrieven zijn in de ik-vorm geschreven. Maar het gaat ook om wat jij het bedrijf te bieden hebt! Waarom heeft het bedrijf jou nodig? Omschrijf dit zo volledig mogelijk.

Eigenschappen, zoals flexibiliteit en ambitieus zijn, kun je illustreren met voorbeelden uit vorige werkervaringen.

Aanzetten tot actie / Afsluiten van de sollicitatiebrief

We zijn bij het laatste punt aangekomen. In de laatste alinea maak je zelfverzekerd duidelijk wat je wilt. Vermijd woorden als “Ik hoop” en “in afwachting van uw reactie”. Die klinken onzeker en twijfelachtig. In plaats daarvan:
  • Graag licht ik mijn motivatie en cv nader toe in een gesprek.
  • Graag zou ik in een oriënterend gesprek met u van gedachten wisselen over de invulling van deze baan.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…
Sollicitatiebrief: de basisregelsEen sollicitatiebrief is een schriftelijke sollicitatie en is het eerste contact met een werkgever. Het doel van een sol…
Een succesvolle sollicitatiebrief schrijvenEen succesvolle sollicitatiebrief schrijvenOp zoek naar een nieuwe baan? Hoe kun je dan een succesvolle sollicitatiebrief schrijven? Zorg dat je opvalt met een suc…
Solliciteren, hoe kan jij je onderscheiden?Solliciteren, hoe kan jij je onderscheiden?In deze tijd van economische recessie is het niet gemakkelijk om een nieuwe baan te vinden. Ga je toch solliciteren, hoe…

Solliciteren, sollicitatiebrief, tips, online solliciterenSolliciteren, sollicitatiebrief, tips, online solliciterenDe tijd dat veel mensen meer dan twintig jaar voor dezelfde werkgever werkten is voorbij. Er gaan bedrijven failliet, ma…
Aan het werk of verder studerenAan het werk of verder studerenJongeren staan na een opleiding vaak voor een dilemma, doorleren om toch een baan gaan zoeken. Op het moment dat ze gaan…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 23-09-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.