Slecht betaalde beroepen

Slecht betaalde beroepen Er zijn een aantal beroepen waarvan het maandelijkse inkomen tegenvalt. Vaak zijn dit ook nog zware beroepen die veel energie vergen. Het inkomen van postbezorgers, taxichauffeurs en bouwvakkers is vaak laag. Volgens de FNV zijn er 1,25 miljoen mensen die in Nederland laagbetaald werk verrichten. Zij gaan er vanuit dat werknemers met een uurloon onder de tien euro (bruto) per uur, slecht betaald worden. Het gaat hierbij niet uitsluitend om mensen die ongeschoold werk verrichten, maar ook om mensen met middelbare opleidingen. In vergelijking met dertig jaar geleden zijn er nu twee keer zoveel werknemers met een laag inkomen.

Beroep: postbezorgers

Inkomen van postbezorger: maximaal 40 procent van het minimumloon

Tegenwoordig werken postbedrijven met postbezorgers die geen vastcontract meer aangeboden krijgen, maar een overeenkomst van opdracht. Dit heeft als zeer groot nadeel voor de werknemer dat ze geen loon ontvangen bij ziekte of gedurende de vakantie. Ook bouwen zij geen recht op WW op. Dit heeft als voordeel voor de werkgever dat zij geen premies werknemersverzekeringen hoeven af te dragen. De postbezorgers worden per persoon minder dan twee dagen in de week ingezet.

Beroep: medewerk(st)er in een supermarkt

Inkomen in een supermarkt: minimum jeugdloon

Volgens de FNV is 65 procent van het personeel in supermarkten jonger dan 22 jaar. Op het moment dat werknemers 23 jaar worden. Hebben ze recht op het minimumloon voor volwassenen. De supermarkten hebben het liefst zeer jonge medewerksters. Voor een 17 jarige geldt namelijk een lagere minimumloon dan voor medewerksters van bijvoorbeeld 21 jaar. Over het algemeen zijn het allemaal tijdelijke contracten die ontbonden kunnen worden op het moment dat de werknemers te duur gaat worden (lees: te oud worden).

Beroep: huishoudelijke hulp

Inkomen van een huishoudelijke hulp: vaak onder het minimumloon, zwart uitbetaald

Ruim één miljoen gezinnen maken gebruik van een huishoudelijke hulp. Dit zijn vaak werkzaamheden die zwart verricht worden, waarbij de huishoudelijke hulp en het gezin afspraken maken over de hoogte van de vergoeding. De werkster heeft hierdoor geen rechten op bijvoorbeeld ww of pensioen. In het geval van ziekte of vakantie, wordt er ook geen “loon” uitgekeerd.

Beroep: schoonmakers

Inkomen van een schoonmaker: minimum loon

Ongeveer negentig procent van de schoonmakers zijn vrouwen. In totaal zijn er ongeveer 150.000 schoonmakers actief is ons land. Dit zijn beroepen waarbij slechts in uitzonderingsgevallen meer uitbetaald wordt dan het minimumloon. Het werk is zwaar en moet vaak uitgevoerd worden in de avonduren of juist zeer vroeg ’s ochtends.

Beroep: bouwvakkers

Inkomen van een bouwvakker: Het varieert van het minimumloon tot een modaal inkomen

Veel bouwvakkers hebben een redelijk tot goed inkomen. Helaas zijn er in de bouw veel uitzendbureaus actief die teveel geld inhouden ten koste van de bouwvakkers. De gedupeerden zijn vaak werknemers uit Oost Europa met weinig kennis van hun rechten.

Beroep: uitzendkracht

Inkomen van een uitzendkracht: In de meeste gevallen zal het niet meer zijn dan het minimumloon

In Nederland zijn er ongeveer 1,9 miljoen flexwerkers, een deel daarvan zijn uitzendkrachten. Een aantal uitzendkrachten kiest er bewust voor om flexibel te blijven op de arbeidsmarkt, maar het overgrote deel zal noodgedwongen flexibel zijn. Op het moment dat ze bij een werkgever wettelijk gezien in aanmerking komen voor een vast contract, wordt de uitzendkracht weer weggestuurd.

Beroep: taxichauffeurs

Inkomen van een taxichauffeur: nauwelijks of zelfs minder dan het minimumloon

In de taxisector zijn er ongeveer 8.000 mensen werkzaam in straattaxi’s. Om geen vast personeel in dienst te hebben, wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van tijdelijke contracten. De chauffeurs in straattaxi’s krijgen vaak nog fooien, maar andere chauffeurs (schoolbussen, gehandicaptenvervoer) krijgen geen fooien en verdienen slecht.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Best betaalde beroepenBest betaalde beroepenEr is nog steeds een verschil in salarissen tussen mannen en vrouwen. In dit artikel treft u de best betaalde beroepen a…
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Inkomen uit fooi, hoeveel moet ik geven?Fooi is voor veel werknemers een extra beloning naast het vaste inkomen. Er zijn banen waarbij het totale inkomen van ee…
Werkstress: de meest stressvolste beroepenWerkstress: de meest stressvolste beroepenWat zijn de meest stressvolle beroepen en banen? Welke beroepsgroepen lopen de grootste kans op ernstige stress? Drie ve…

Thuiswerk als sms chat operatorThuiswerk als sms chat operatorAls je op zoek bent naar thuiswerk, zie je vaak verschillende oproepen staan voor sms chat operators. Bij dit werk kun j…
Gevangen in een baanGevangen in een baanIeder werknemers heeft het recht om over te stappen naar een andere werkgever indien hij of zij ontevreden is. Toch is h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • www.gewoonslechtwerk.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.