Wanneer solliciteren?

Wanneer solliciteren? Het is niet gemakkelijk de juiste banen uit te zoeken op de uiteenlopende internetwebsites. De eisen die gesteld worden hebben vaak meer weg van de duizendpoot, dan van de gemiddelde sollicitant. Hoe prik je door die waslijst aan eisen en maak je je een goede voorstelling van zaken én bekijk je of het een op het lijf geschreven functie is.

Ken jezelf

Belangrijk te weten wie je exact bent, wat zijn je kwaliteiten, wat niet en waar wil je werken en waar niet. Het heeft geen zin te solliciteren op een functie in bijvoorbeeld een sterk hiërarchisch ingesteld bedrijf, terwijl je graag in een bedrijf werkt met een platte organisatie. Los van het feit dat een beetje goede recruiter er doorheen prikt, ga jij niet gelukkig worden in een dergelijke onderneming. Laat in deze ook het 'werk is werk' los, want de kans op succes en een prettige werksfeer is minimaal.
Benoem wel enkele aspecten die belangrijk zijn voor je functioneren en enkele die niet doorslaggevend zijn maar wel gewenst.

Open sollicitatie

Heb voor jezelf dus in beeld in welk type organisatie en functie jij je prettig voelt en bekijk de ondernemingen in de omgeving. Het kan nooit kwaad om een goed gefundeerde open sollicitatie met CV te sturen naar deze bedrijven. Als je je verdiept in het bedrijf en het spreekt je aan, is dat een prima reden om aan te geven in het bedrijf. Het feit dat je wellicht zonder betaald werk zit, is uiteraard niet reden genoeg. Laat het bedrijf zien waarom je je verdiept hebt in het bedrijf en je deze open sollicitatie stuurt. Geef hierin duidelijk aan wat je speciale kwaliteiten zijn en wat hem wellicht nieuwsgierig maakt je uit te nodigen.

Vacatures

Maar natuurlijk is het ook zinvol om de vacatures te bekijken en je te verdiepen in datgene wat je aanspreekt. Daarbij gesteld dat het zinvol is om even achterwege te laten wat men aan eisen stelt. De lijst met eisen – omdat er genoeg sollicitanten zijn – is ten tijde van economische stagnatie altijd mega groot. Maar het gaat om de essentie van de functie. Als het bedrijf en de functie je aanspreekt en je voldoet aan de essentie van de functie, is het zinvol je verder te verdiepen en de recruiter van het bedrijf je brief met CV te sturen. De meeste bedrijven vinden e-mail prima, maar een enkel bedrijf wil nog graag een papieren versie. Voldoe hier netjes aan, frankeer voldoende en doe er desgewenst een foto bij. De foto is vaak voor het dossier en heeft niet vaak te maken met je uiterlijke kenmerken. Dit, tenzij dit relevant is voor de functie en is aangegeven.

Niet helemaal voldoen aan de eisen, toch solliciteren?

Zoals gezegd gaat het om de essentie van de functie. Een manager met gerichte ervaring in de branche is niet altijd nodig, maar als men het expliciet aangeeft, heeft het niet veel zin te solliciteren als je deze ervaring ontbeert.
Maar zeker als men over een “pre” praat, is solliciteren geen probleem. Verder is het van belang goed naar de functie te kijken en de duizendpoot die men zoekt. Als dit door de potentiële kandidaat in grote lijnen wordt ingevuld, is het prima te solliciteren. Belangrijk is dat de grote lijn klopt, ook als je niet alle punten uit de waslijst op je CV hebt staan.
Laat in je brief tot uiting komen dat men je op een vergelijkbare functie heeft zien functioneren en waarom de functie je zo aanspreekt. De recruiter moet er een beeld bij kunnen krijgen.

Goed leesbaar

Diezelfde recruiter moet je brief er ook uithalen. Dat wil zeggen dat hij of zij je brief in de massa aan vergelijkbare brieven op moet merken. Dit kan door een verrassend – niet standaard – begin van de brief. Maar ook door je schrijfstijl. Goed Nederlands, maar bijvoorbeeld meer beeldend. Maak je begeleidende brief ook weer niet te lang (max. 1 A4), dan haakt men vaak af. Je CV moet goed in elkaar zitten en het totale pakketje moet er zo uitzien dat men er graag voor gaat zitten.

Overig

Je CV ook duidelijk indelen in:
  • algemene gegevens
  • opleidingen en cursussen (recent bovenaan)
  • ervaring (recent bovenaan)
  • talen die je beheerst
  • hobby’s / bezigheden
Het lettertype moet goed leesbaar en niet te vermoeiend zijn. Bij voorkeur geen cursieve letters en niet te klein.

Als je een foto bijsluit, laat dit dan een pasfoto zijn of een andere foto waar je gezicht op een nette manier zichtbaar is.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Gericht solliciterenGericht solliciterenSolliciteren is voor sommige mensen een feestje, want ze zijn al helemaal bezig met de nieuwe dingen en voor andere mens…
Sollicitatieplicht bij een uitkeringSollicitatieplicht bij een uitkeringAls je een WW-uitkering krijgt, is er sprake van een sollicitatieplicht. Je moet dan tijdens het ontvangen van je uitker…
Socialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenSocialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenJe kunt natuurlijk braaf sollicitatiebrieven schrijven en hopen dat je eens wordt uitgenodigd maar het nieuwe solliciter…

De collectieve arbeidsovereenkomstWordt een cao aan werkgeverszijde aangegaan door een individuele werkgever (en dus niet door een werkgeversvereniging),…
Internationale vacatures: Banen in het buitenland zoekenHet idee om permanent of tijdelijk te gaan werken in het buitenland of om te werken in een meer internationale omgeving…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-01-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.