Wat moet ik doen bij een dreigend ontslag?

Bij een dreigend ontslag moet u voorzichtig tewerk gaan. Een verkeerde reactie of actie kan voor u nadelige gevolgen hebben. Werknemers worden in de wet beschermd. De werkgever kan u niet zomaar ontslaan, maar moet goed letten op de te volgen procedure. In voor het bedrijf slechte tijden, kan de werkgever mensen moeten ontslaan om financiële problemen te voorkomen. Zodra het bedrijf failliet is gegaan, worden alle werknemers ontslagen. Een werknemer die niet goed presteert kan ontslagen worden op persoonlijke gronden. Indien de werknemer onrechtmatige handelingen verricht, dreigt zelfs ontslag op staande voet. Een laatste reden van ontslag kan zijn door ziekte die langer dan twee jaar duurt. In alle gevallen moet u goed op de hoogte zijn van uw rechten. Door onderstaande tips in acht te nemen staat u sterker ten opzichte van de werkgever.

Sta open voor alternatieven

Bij dreigend ontslag moet u gewoon aan het werk blijven. U kunt aangeven bij de leidinggevende dat u openstaat voor een andere functie binnen het bedrijf. U doet er verstandig aan om dit niet in een gesprek aan te geven, maar het liefst via e-mail. Op deze manier hebt u een bewijs dat u het hebt aangegeven. U moet niet zomaar uw bedrijfseigendommen inleveren. Hiermee geeft u namelijk aan dat u akkoord gaat met het ontslag. Laat u ook niet naar huis sturen en vrijgesteld worden van het verrichten van werk. In alle gevallen moet u hulp inschakelen van een jurist of een arbeidsdeskundige. U kunt de situatie ook voorleggen aan uw vakbond. Bij dreigend ontslag door een reorganisatie ligt de situatie weer anders.

Ontslag bij reorganisatie – afspiegelingsbeleid

In het verleden gold bij ontslag om economische reden het principe van last in, first out. Per 1 maart 2006 is het afspiegelingsbeleid ingevoerd. Volgens dit principe moet het personeel gespiegeld worden. De werknemers worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. Per leeftijdsgroep moet de werkgever kijken naar het principe last in, first out. Van alle leeftijdsgroepen moeten er mensen ontslagen worden. De leeftijdsgroepen zijn:
  • 15 - 25 jaar
  • 25 - 35 jaar
  • 35 - 45 jaar
  • 45 - 55 jaar
  • Ouder dan 55 jaar

Bij een dergelijke reden van ontslag, moet u ook altijd een arbeidsdeskundige of een advocaat inschakelen. Zij kunnen toetsen in hoeverre u terecht ontslagen gaat worden op basis van ontslag om economische redenen. De werkgever moet namelijk wel aannemelijk maken dat de financiële situatie zo slecht is dat een reorganisatie de juiste oplossing is.

Ontslag op staande voet

Dit is de zwaarste vorm van ontslag waardoor de arbeidsovereenkomst per direct beëindigd gaat worden. Dit is een zeer zware sanctie, want u krijgt bij een terechte ontslag op staande voet ook geen recht op een WW-uitkering. Alleen bij zwaarwegend vergrijpen van de werknemer is een dergelijk ontslag te rechtvaardigen. Hierbij kunt u denken aan: diefstal, verduistering en geweld. De rechter zal moeten beoordelen of het vergrijp ernstig genoeg was voor een ontslag op staande voet. Een dergelijk ontslag moet gelijk worden toegezegd nadat het vergrijp bekend is geworden. Een werkgever kan niet een week gaan wachten om een ontslag opstaande voet toe te zeggen. Een lange periode tussen vergrijp en de toezegging, kan een ontslag op staande voet ongeldig maken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag nemen of ontslagen wordenOntslag nemen of ontslagen wordenEen werkgever moet zich houden aan regeltjes indien hij iemand wil ontslaan. Ook de werknemer moet zich houden aan wette…
Afspiegelingsbeleid – zijn er uitzonderingen mogelijk?Afspiegelingsbeleid – zijn er uitzonderingen mogelijk?Bij een reorganisatie om bedrijfseconomische redenen moet verplicht het afspiegelingsbeleid worden toegepast. De regels…
Op staande voet ontslagen – Heb ik recht op WW?Op staande voet ontslagen – Heb ik recht op WW?In bepaalde situaties heeft de werkgever de mogelijkheid om een medewerker op staande voet te ontslaan. Bestaat er in da…
Gebruikelijke termen bij ontslagprocedures en reorganisatiesGebruikelijke termen bij ontslagprocedures en reorganisatiesOp het moment dat u terecht komt in een reorganisatie of een ontslagprocedure, worden er termen gebruikt waarvan het in…

Tips voor een starter die carriere wil makenDe arbeidsmarkt is een moeilijke markt voor starters. Je hebt veel theoretische kennis op een hoog niveau, aan praktijke…
Solliciteren: Let op voor deze 10 valkuilen in uw cv!Solliciteren: Let op voor deze 10 valkuilen in uw cv!Een eerste indruk kan je maar eenmaal maken. Ondanks deze wijsheid slagen veel mensen erin om zichzelf via hun curriculu…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.