Solliciteren: De voorbereiding!

Solliciteren: De voorbereiding! Solliciteren, het klinkt misschien heel eenvoudig maar in de praktijk worden we geconfronteerd met een totaal ander beeld. Massa’s kandidaten die opduiken voor die ene functie die jij net op het oog had, de fatale blunder tijdens het sollicitatiegesprek of net dat kleine detail dat het verschil maakt waardoor jij net de job van je leven hebt gemist. Het is maar een kleine greep uit tal van mogelijke scenario’s die bewijzen dat het toch niet zo simpel is. Zoals Titus Maccius Plautus, een Latijns blijspeldichter (250-184 v. Chr.), ooit zei “Age, si quid agis.” Of vrij vertaald: “Als je iets doet, doe het dan goed”. En dit geldt uiteraard ook bij het solliciteren. Om iets goed te doen, ben je best dat je toch wel wat voorbereidingen treft. Globaal genomen, kan men bij het solliciteren een 4-tal fasen terugvinden in de voorbereidingstap. Deze eerste stap is ook heel noodzakelijk voor de mate waarin je succes zal oogsten bij het solliciteren. Het overslaan van deze stap zal immers weerklinken in al je sollicitatieacties.

Fase 1: Wat wil ik eigenlijk?

Het is belangrijk te weten wat je verwacht van een job. Welke doelstellingen heb je en wat wil je precies doen? Wat zijn je interesses? Welke zaken maken je enthousiast? Waar ben je een kei in? Is je wedde of loon je belangrijkste motivatie? Wil je werkzekerheid? Hou je van teamwerk? Of is het aanzien van je functie het allerbelangrijkste? Een wirwar aan vragen waar je zeker eens moet bij stilstaan. Om er wat structuur in te krijgen kan je best een lijstje maken met volgende onderverdeling:
  • Jobgebonden voorkeuren
  • Persoonsgebonden voorkeuren

En per lijstje kan je uiteraard de belangrijkste, je topprioriteiten, nog eens gaan filteren zodat het plaatje compleet is. Hierdoor krijg je een perfect zicht op wat je precies wil en wat het belangrijkste is bij het maken van jouw jobkeuze.

Fase 2: De zoektocht!

Via het internet, jobbeurzen, interimkantoren, kranten en vele andere media. krijgen we een schat aan informatie omtrent de mogelijkheden op de jobmarkt. Via al deze kanalen kunnen we ondertussen reeds een beeld krijgen van de werkgevers en de beroepen. Verzamel alvast alle interessante vacatures. Alle hulp in deze fase is welkom, want elke vacature is uiteraard een potentiële kans.

Ondertussen, door het nalezen van vacatures en andere info, krijg je ook een vollediger en correcter beeld van de mogelijkheden binnen bepaalde sectoren. In fase 1 zal je wel reeds een voorstelling gemaakt hebben wat je precies wil of wat je nu net niet wenst, waardoor we nu reeds een selectie uitvoeren tijdens onze zoektocht. Jobs die totaal niet bij onze wensen uit fase 1 aansluiten worden uiteraard aan de kant geschoven. Niet alleen alleenstaande jobs, maar soms ook bepaalde sectoren kunnen plots soms niet meer voldoen aan onze wensen na het onderzoek. Denken we maar eens aan nacht- en weekendwerk in ploegenarbeid bijvoorbeeld.

Fase 3: Je eigen sollicitatiemateriaal als voorbereiding tot…

We hebben uit de voorgaande fase een heleboel jobs gedestilleerd die we wel zien zitten en die onze interesse wekten. Dus is de tijd aangebroken om contact te leggen voor de job van je leven. Fase drie is soms wel de meest onderschatte. Heb je al een curriculum vitae (cv)? Is het goed genoeg? Staat er voldoende in? Of net teveel? Indien nodig moet je je hier verder in specialiseren want het cv is bijna het visitekaartje van je sollicitatie. Heb je al een sollicitatiebrief? Heb je de touch waarmee jouw brief uitblinkt? En hoe ga je het sollicitatiegesprek aanpakken?

Fase 4: … de sollicitatie zelf!

Terwijl je uw eerste sollicitaties afwerkt ben je best dat je de zoektocht ondertussen blijft onderhouden. Leg een map aan waarin je alles opvolgt. Solliciteren is een job op zich! Volg alles goed op! Een telefoontje een aantal dagen later om even te checken of je sollicitatiebrief en cv goed zijn aangekomen, geeft enerzijds een betrokken indruk, anderzijds stelt het je gerust. Tracht de controle te houden. Vraag om een sollicitatie gesprek en bel ook enkele dagen na het gesprek even of er al nieuws is, mocht je nog niet op de hoogte gebracht zijn.

Tracht bij elk contact zeker te weten waarvoor je gesolliciteerd hebt. Massamailings zijn uit den boze. Bedrijven filteren deze brieven er van tussenuit en vaak weet de sollicitant niet meer waarvoor hij precies solliciteerde. Het klinkt misschien raar in de oren. Toch is het zo! Blijf alert en weet waar je mee bezig bent! Succes!
© 2010 - 2024 Jimmy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…

Solliciteren: Hoe beginnen aan een cv?Solliciteren: Hoe beginnen aan een cv?Een overtuigend curriculum vitae opstellen. Hoe begin ik aan dit belangrijke document? Pas met trots je diploma behaald…
Jimmy (9 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.