Hoe verloopt een sollicitatieprocedure?

Een sollicitatieprocedure duurt meestal langer dan vooraf ingeschat. De werkgevers nemen vaak meer tijd dan strikt noodzakelijk. Een sollicitatieprocedure duurt vaak meerdere maanden. Vanaf het moment dat de werkgever besluit om het personeelsbestand uit te breiden tot het moment dat een nieuwe medewerker echt begint kan eenvoudig twee tot drie maanden in beslag nemen. Op het moment dat de vacature beschikbaar is, heeft de werkgever al het nodige werk achter de rug. Dit geldt zeker bij grote bedrijven die de vacature eerst goed moeten laten keuren door het management op meerdere niveau´s, en de vacature vervolgens eerst intern moeten stellen. Deze bedrijven zitten vaak met overschot aan personeel op andere afdelingen. Om te voorkomen dat ze deze mensen moeten ontslaan, is het voordeliger om deze mensen intern weer te plaatsen. Op deze manier kunnen zij er ook voor zorgen dat opgedane kennis en ervaring binnen boord blijft.

Interne vacature

Bestaande medewerkers binnen een bedrijven krijgen vaak eerst de mogelijkheid om de beschikbare vacature in te vullen. Ook medewerkers die niet volledig voldoen aan het profiel, hebben mogelijkheden. Indien het een training, cursus of op een andere manier een kleine investering vergt om een interne medewerker aan te trekken, is dit een aantrekkelijke optie. Ze weten nu wat ze in huis hebben en kunnen de kwaliteiten van deze mensen goed inschatten.

Vacature stellen

Vanaf het moment dat de werkgever besluit om de vacature extern open te zetten, zijn er vaak al enkele weken voorbij. Na het openstellen van de vacature, hebben sollicitanten één tot twee weken de tijd om te reageren. Tegenwoordig worden vacatures meestal op internet geplaatst. De werkzoekenden worden door het internet dagelijks op de hoogte gebracht van voor hun interessante functies. Ook geschikte kandidaten die op zich niet actief op zoek zijn naar een andere baan krijgen dergelijke vacatures ook onder ogen. Het inzien van vacante vacatures is nu zo laagdrempelig dat een werknemer binnen vijf minuten op de hoogte kan zijn van geschikte functies in zijn of haar omgeving en binnen het gewenste vakgebied.

Uitnodigingen versturen

Na afloop van de termijn dat sollicitanten zich kunnen melden, kost het uitnodigen en het voeren van gesprekken over het algemeen ook minimaal één week. De uitnodigingen die verstuurd worden, moeten niet op zeer korte termijn zijn om de sollicitanten ook de mogelijkheid te geven om het gesprek te kunnen voeren. Een sollicitant die een uitnodiging krijgt voor de volgende dag, heeft vaak niet de mogelijkheid om dit in te plannen voor zichzelf.

Het voeren van tweede gesprekken

Na de eerste gesprekken zullen er waarschijnlijk nog twee tot vijf geschikte kandidaten overblijven. Met deze personen moet een tweede gesprek worden ingepland. Ook hier geldt weer dat dit minimaal één week zal vergen.

Knoop is doorgehakt

Zodra de geschikte kandidaat gevonden is, moeten ze vaak nog een arbeidsvoorwaardelijk gesprek voeren. Indien de overgebleven kandidaat op dat moment nog een baan heeft, moet deze ook nog opgezegd worden. De meeste werkgevers hanteren hiervoor een opzegtermijn van één maand.

Kortom het zal niet meevallen om een sollicitatieprocedure binnen een paar maanden af te ronden.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stappen in een sollicitatieprocedureStappen in een sollicitatieprocedureBinnen een sollicitatieprocedure worden een aantal stappen doorlopen tot het moment dat u de baan krijgt, of tot u een a…
Een sollicitatiebrief schrijvenEen sollicitatiebrief schrijvenDe eerste stap voor het 'veroveren' van een baan is het doorlopen van de sollicitatieprocedure. Als je nu of later een b…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Drie andere manieren om een baan te vindenAls je op zoek bent naar een baan, zijn er veel manieren om te solliciteren. Je kunt iedere dag de vacatures in de krant…

Basishulp bij solliciterenBasishulp bij solliciterenMen begint weer te geloven in de economie en dat brengt meteen met zich mee dat er meer vacatures op de markt komen. Vac…
Wat verdient een raadslid?Een raadslid zijn is geen volledige baan. De verdiensten zijn gebaseerd op het aantal uren dat het werk waarschijnlijk z…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.