Niet eerder stoppen met werken, maar minder werken

De werknemers moeten tegenwoordig doorwerken tot 67 jaar. U kunt er natuurlijk wel voor kiezen om de laatste jaren minder te gaan werken, of juist een minder stressvolle baan te aanvaarden. Doorwerken tot 67 jaar is een flinke versobering van de pensioenen in Nederland. Niet alleen de AOW-leeftijd is verhoogd, maar ook de pensioenen opgebouwd bij de werkgever zullen tot 68 jaar uitgesteld worden. Toch blijven er mogelijkheden om op latere leeftijd wel een beetje gas terug te nemen. Indien u het financieel kunt bolwerken zou u ook minder uren kunnen gaan werken of een minder stressvolle baan binnen het bedrijf kunnen zoeken. Hierdoor krijgt u uiteraard wel een verlaging van het inkomen, maar de gevolgen vallen vaak mee. Het is voor het gevoel al een groot verschil om vier uren in de week minder te gaan werken. Op deze manier krijgt u een middag of ochtend in de week extra vrij.

Demotie

Demotie is een stapje terug op de carrièreladder. In plaats van promotie gaat u een andere baan accepteren waar minder geld tegenover staat en welke over het algemeen ook minder uitdagend is. U kunt het rustiger aan gaan doen, maar u blijft wel actief in het arbeidsproces. In tegenstelling tot het stoppen met werken, blijft u ook pensioen opbouwen. Door demotie zal de pensioenopbouw voor de komende jaren wel minder worden, maar het grootste deel van de pensioenopbouw is opgebouwd in de periode dat u de beter betaalde baan nog had. Door de verhoging van de pensioenleeftijd zal demotie waarschijnlijk steeds meer gaan voorkomen.

Minder uren werken

Minder uren gaan werken heeft net als demotie tot gevolg dat het pensioen lager uit zal vallen. De laatste jaren van uw carrière zult u minder inkomen krijgen, en de pensioenopbouw voor de komende jaren zal gebaseerd worden op dit lagere inkomen. Door minder uren te gaan werken, kunt u ook langzaam wennen aan het leven na de pensionering. Het blijkt namelijk vaak een grote stap te zijn van de grote werkdruk naar volledige rust. De gepensioneerde heeft ineens geen verplichtingen meer en kan hierdoor in een gat vallen. Door geleidelijk de uren af te bouwen, krijgt de toenemende vrije tijd een plekje in het leven van de werknemer. Vooraf kunt u door de mensen van de loonadministratie laten uitrekenen hoeveel het u gaat kosten aan netto loon.

Nadelen van demotie

Ouderen die een stapje terug doen kunnen het effect ook volledig missen. In de praktijk zal vaak blijken dat de oudere en ervaren werknemer die bijvoorbeeld nu een kantoorbaan heeft in plaats van een leidinggevende functie, toch nog vaak worden ingezet voor het werk waar hij of zij zeer veel ervaring in heeft. Het kan ook gebeuren dat de lager ingeschaalde functie stressvoller is dan verwacht. In dat geval heeft de werknemer met minder salaris genoegen genomen, maar het rustiger aan doen zal niet mogelijk zijn.

Nadelen van minder uren gaan werken

In een baan met veel stress heeft het vaak geen zin om minder uren te gaan werken. Om de werkdruk te verlagen zal de werknemer in de praktijk toch weer meer uren gaan werken. Om dit te voorkomen moet de werknemer gewoon een vaste dag in de week prikken waar hij of zij niet aanwezig zal zijn. Een vaste middag vrij zal er al gauw bij in schieten.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkweek van maximaal vier dagenIn het verleden was het gebruikelijk om vijf dagen in de week en veertig uur in totaal te werken. Steeds meer werknemers…
De voor- en nadelen van een demotieDe voor- en nadelen van een demotieEen demotie komt zelden voor. Er zijn schattingen dat ongeveer één procent van alle werknemers een keer met een demotie…
Minder uren gaan werkenMinder uren gaan werkenTegenwoordig is het niet meer standaard om veertig uur en vijf dagen in de week te werken. Mensen gaan steeds meer waard…
Demotie schept banen voor jongerenDemotie schept banen voor jongerenBij demotie, tegenhanger van promotie, doen werknemers een stapje terug in werk en beloning om werkgelegenheid te behoud…

Moet ik met vorst of bij extreme warmte werken?Bij extreme weersomstandigheden valt het vaak niet mee om de gebruikelijke werkzaamheden te verrichten. Indien de weerso…
Op een slimme manier solliciterenOm een baan te kunnen bemachtigen, moet u eerst de sollicitatieprocedure doorlopen. In veel gevallen zult u één van de t…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.