Werkweek van maximaal vier dagen

In het verleden was het gebruikelijk om vijf dagen in de week en veertig uur in totaal te werken. Steeds meer werknemers stappen over naar een kortere werkweek. De man werkt vijf dagen in de week en de vrouw zit thuis voor de kinderen is inmiddels achterhaald. Iedereen wil tegenwoordig een baan, ook al is het maar een paar uren in de week. In de meeste gezinnen werkt de man nog steeds meer, maar ook de mannen beginnen de voordelen van het parttime werken in te zien. Dit wordt gedeeltelijk ook veroorzaakt door bijvoorbeeld het ouderschapsverlof. Ouders met kinderen tot acht jaar hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van het ouderschapsverlof. De ouder die er gebruik van maakt, levert tijdelijk loon in en krijgt er vrije tijd voor terug. Via de Belastingdienst krijgen de betreffende ouders de gemiste inkomsten gedeeltelijk weer terug. Nadat het ouderschapsverlof verbruikt is, hebben de ouders vaak moeite om het oude ritme weer op te pakken.

Voordelen van parttime werken?

Het is vaak een moeilijke beslissing om een fulltime contract om te zetten naar een parttime contract. Er zijn namelijk veel bezwaren op te noemen, waaronder minder salaris en de carrière mogelijkheden, maar minder werken geeft vaak een beetje extra rust in een hectische werkweek. Een paar uurtjes per week minder werken geeft een gezin veel extra rust en stabiliteit. Het lijkt nauwelijks effect te hebben, maar het tegendeel is waar. Veel ouders die een tijdje minder uren hebben gewerkt kunnen niet meer wennen aan het werken van meer uren. Parttime werken geeft zelfs in weekenden extra rust. Bij tweeverdieners kan het vaak wel uit dat beide partners minder uren gaan werken.

Fulltime of parttime werken?

Een fulltime baan beslaat een werkweek van minimaal 35 uur. Indien u minder werkt bent u een parttimer. Nergens werken zoveel mensen parttime als in Nederland. Volgens het CBS werkt maar liefst 36 procent van de werknemers parttime. Starters op de arbeidsmarkt werken vrijwel allemaal fulltime. Dit is vaak ook noodzakelijk om een leuke baan te kunnen vinden.

Voordelen van het fulltime werken?

Het grootste voordeel is uiteraard het inkomen, maar ook het pensioenopbouw moet niet vergeten worden. Vooral starters op de arbeidsmarkt hebben het geld vaak wel nodig om een huishouden op te bouwen. Voor deze groep telt de pensioenopbouw nog niet zo zwaar mee. Toch zouden ze er meer bij stil moeten staan. Vanaf 21 jaar is het in veel pensioenregelingen namelijk al mogelijk om pensioen op te bouwen. Indien dit daadwerkelijk gebeurd is afhankelijk van de werkgever. Werknemers met een fulltime baan zullen ook betere doorgroei kansen hebben. De hogere managementfuncties zijn meestal niet in deeltijd te verkrijgen. In een dergelijke functie moet u eerder rekening houden met meer dan veertig uur in plaats van minder.

Niet minder uren werken, maar minder dagen

Een goed alternatief voor het parttime werken is om vier lange dagen te gaan werken. Het zijn dan vaak dagen van negen uur, maar u krijgt hierdoor één dag in de week de kans om u te richten op het gezin of op hobby’s. Financieel ondervindt u er geen hinder van, en u hebt toch het gevoel dat u minder werkt.
© 2009 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parttime of fulltimeTegenwoordig is het gebruikelijk om minder dan 40 uur per week te werken. In economisch goede tijden zijn veel arbeidsov…
Minder uren gaan werkenMinder uren gaan werkenTegenwoordig is het niet meer standaard om veertig uur en vijf dagen in de week te werken. Mensen gaan steeds meer waard…
Ouderschapsverlof: voorwaarden, mogelijkheden en salarisOuderschapsverlof: voorwaarden, mogelijkheden en salarisMensen met eigen kinderen of die voor een kind zorgen dat onderdeel uitmaakt van het gezin van de werknemer, hebben rech…
Discriminatie van parttimersDiscriminatie van parttimersNederland telt het hoogste percentage aan parttimers in vergelijking met de rest van Europa. Met name Nederlandse vrouwe…

Salarisonderhandeling: hoe pak je dat aan?Salarisonderhandeling: hoe pak je dat aan?Een salarisverhoging is natuurlijk mooi meegenomen. Maar wanneer je niet zelf begint met onderhandelingen over je salari…
Bezwaren bij het solliciterenDe werkgevers stellen steeds strengere eisen aan nieuwe en bestaande medewerkers. Voor de meest eenvoudige banen vragen…
Bronnen en referenties
  • CBS
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.