Vast contract of tijdelijk contract?

Vast contract of tijdelijk contract? Een beslissing om van baan te switchen is vaak ook een besluit om weer een tijdelijk contract aan te gaan in plaats van een vast contract. De meeste werkgevers geven tegenwoordig niet gelijk een vast contract bij indiensttreding. Het is gebruikelijk dat er eerst een contract wordt aangeboden van een half jaar of één jaar. Bij goed functioneren en bij goede vooruitzichten voor het bedrijf zal het contract later worden omgezet naar een vast contract. Indien u wel gelijk een vast contract krijgt aangeboden, geldt er standaard nog wel een proeftijd van twee maanden. In deze periode kunnen de werkgever en de werknemer het contract tussentijds beëindigen. Dit zou kunnen betekenen dat de werkgever u binnen twee maanden weer aan de kant zet. Dit hoeft niet altijd te maken hebben met slecht functioneren. Ook gewijzigde bedrijfsomstandigheden kunnen hiertoe leiden.

Kiezen voor een nieuwe baan

Vroeger bleven werknemers hun hele carrière vaak bij dezelfde werkgever. Tegenwoordig is dit niet meer gebruikelijk. Dit komt niet alleen door het feit dat werknemers vaker overstappen naar een andere werkgever. Ook bedrijven krijgen te maken met fusies, reorganisaties en overnames waardoor de banen van werknemers verdwijnen. Kiezen voor een andere werkgever houdt vaak ook in dat een vast contract ingeleverd gaat worden tegen een tijdelijk contract. Hierdoor krijgt u onzekerheden over uw baan na afloop van de tijdelijke periode. Het is namelijk niet zeker dat uw contract ook daadwerkelijk verlengd gaat worden. Voordat u uw vast contract gaat beëindigen bij uw werkgever, doet u er verstandig aan om niet alleen naar het salaris te kijken, maar ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden en de verdere condities en bepalingen. Ook de verschillende pensioenregelingen kunnen een groot verschil maken.

Nadelen tijdelijk contract

Een groot nadeel van een tijdelijk contract is, dat u geen zekerheid hebt over de toekomst. Bij reorganisaties, fusies en overnames zullen indien mogelijk eerst de werknemers met een tijdelijk contract ontslagen worden. Ook zodra de toekomstige verwachtingen van het bedrijf tegenvallen, zullen ze bij twijfel geen vast contract aanbieden na het aflopen van het tijdelijke contract. Ook zult u bij een tijdelijk contract niet eenvoudig een hypotheek kunnen afsluiten. De bank zal namelijk vragen om aanvullende zekerheden.

Kantonrechterformule

Bij een gedwongen ontslag door bijvoorbeeld een reorganisatie, geldt de Kantonrechterformule. Deze houdt in dat de ontslagen werknemer een bedrag mee krijgt bij gedwongen ontslag. Het kan zijn dat de mensen met een tijdelijk contract financieel beter uit zijn dan medewerkers met een vast contract met nog maar een kort dienstverband. Het bedrag dat mensen met een vast contract meekrijgen kan een gering bedrag zijn van slechts één of enkele maanden. De tijdelijke medewerkers hebben een contract met een vaste einddatum. Bij het beëindigen vóór die datum moet er een ontslagvergoeding worden afgesproken. Vaak bevatten tijdelijke contracten wel duidelijke afspraken over het tussentijds beëindigen van het contract. Indien deze niet in het contract zijn opgenomen blijft het dienstverband doorlopen tot de einddatum.

Opzegtermijn vast contract

Als werknemer moet u een opzegtermijn van één maand in acht nemen. Deze opzegtermijn kan in de arbeidsovereenkomst of CAO een andere periode beslaan.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Wat is een arbeidsovereenkomst?Wat is een arbeidsovereenkomst?In de arbeidsvoorwaarden worden de condities die gelden tussen de werkgever en de werknemers vastgelegd. Beide partijen…
Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Werknemers die zelf ontslag hebben genomen, hebben normaal gesproken geen recht op een WW-uitkering. Toch zijn er een pa…
Geen vast contract? Lastig om hypotheek te krijgenGeen vast contract? Lastig om hypotheek te krijgenBanken vragen zekerheden bij het verstrekken van hypotheken. Een van de zekerheden is een vast contract. Een probleem is…

Voordelen lidmaatschap vakbondVoordelen lidmaatschap vakbondEen vakbond of vakvereniging is een organisatie die opkomt voor de belangen van de aangesloten werknemers. Zij onderhand…
Verhuizen voor het werkSteeds meer mensen komen voor de keuze om te gaan verhuizen voor het werk of om te kiezen voor lange reistijden van en n…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.