Goed verdienen of meer verdienen als lager opgeleide

Veel geld verdienen: dat wil iedereen wel. Geld is uiteindelijk de reden waarom je werkt, want je werkt om te leven toch en niet andersom! Maar voor de een is het salaris wel belangrijker dan voor een ander. Voor lager opgeleiden is het niet altijd makkelijk om een baan te vinden waarbij je veel verdiend. Toch zijn er manieren om je inkomen te verhogen. In dit artikel vind je informatie over waar je aan kan denken, wanneer je meer wilt verdienen. Je salaris en je opleidingsniveau hebben een verband: functies voor lager opgeleiden hebben meestal een lager salaris. Toch kun je als lager opgeleide ook goed verdienen en soms wel meer dan iemand die hoger opgeleid is. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.

Meer uren maken, klussen voor andere en jonger beginnen met werken

Bij veel functies voor lager opgeleide mensen is het mogelijk om veel uren te maken. Een sprekend voorbeeld zijn de stucadoors: sommige maken dagen van meer dan 10 uur. Daarnaast zie je vaak dat zijn 6 dagen in de week werken. Je kunt 6 dagen in de week werken voor je baas, maar je kan die zesde dag ook gebruiken om te klussen voor bekenden in ruil voor bijvoorbeeld een wederdienst. Je kan ook die zesde dag gebruiken om voor een eigen bedrijf te werken of als ZZP-er (Zelfstandig Zonder Personeel). Lees daarvoor het stukje “Een eigen bedrijf”.

Bedenk je tot slot dat je als lager opgeleide al eerder begint met verdienen. Dat is geen methode om je inkomen per maand te verhogen, maar als je dat geld goed spaart geeft het wel mogelijkheden. Een koophuis is dan bijvoorbeeld eerder haalbaar voor een stucadoor die vanaf zijn 18e gewerkt en gespaard heeft, dan voor een student medicijnen die huisarts wil worden.

Een eigen bedrijf

Bij veel beroepen voor lager opgeleide mensen is het niet zo ingewikkeld om een eigen bedrijf te starten. Het voorbeeld van stucadoors is ook hier geldig, maar denk ook aan kapsters of huishoudsters. Op die manier heb je zelf meer invloed op de hoeveelheid uren die je werkt en wat je verdient, doordat je zelf bijvoorbeeld de prijzen kan bepalen (al zullen deze wel vegelijkbaar moeten zijn met concurrenten). Alles wat er onder de streep overblijft, is dan voor jou of om in het bedrijf te investeren.

Onregelmatigheidstoeslag en toeslag voor zwaar en gevaarlijk werk

Je kan op zoek gaan naar een baan waar je op je salaris een toeslag krijgt voor bijvoorbeeld de onregelmatige diensten of het zware en/of gevaarlijke werk. Indien deze toeslagen van toepassing zijn, is een werkgever verplicht om de toeslag te geven en dat kan je inkomen mooi verhogen. Wanneer je bijvoorbeeld in een ploegendienst werkt, dan heb je recht op een toeslag.

Bijbaan bijvoorbeeld wanneer je in ploegendienst werkt

Je zou je inkomen ook kunnen verhogen door een tweede (bij)baan te zoeken voor naast je fulltime baan. Wanneer je in ploegendienst werkt, zou je bijvoorbeeld nog thuiswerk erbij kunnen doen. Wanneer je gewoon van 8 tot 5 werkt, dan zou je voor ’s avonds of het weekend een bijbaan kunnen zoeken. Denk aan het rondbrengen van de post op zaterdag of het oppassen bij de kinderen in de buurt. Probeer iets te zoeken wat je leuk vindt en dat voor afwisseling zorgt ten opzichte van je andere baan, want dan is het beter vol te houden.

Doorgroeien en je talenten benutten

Tot slot kun je ook proberen door te groeien binnen een bedrijf. Doordat je het bedrijf goed leert kennen in de jaren dat je er werkt, kun je op een gegeven moment in aanmerking komen voor een functie waarvoor je anders misschien een hogere opleiding nodig had gehad. Misschien moet je dan nog eens een cursus volgen, maar dat wordt meestal vergoed door de werkgever en dat is een investering in je toekomst. Om door te groeien is het wel belangrijk dat je ontdekt waar je goed in bent. Je praktijk ervaring kan een enorme plus zijn ten opzichte van andere gegadigden.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Een universitaire of een HBO opleiding verbeteren het levenEen universitaire of een HBO opleiding verbeteren het levenEen opleiding op het niveau van HBO of universiteit verbetert het leven na deze opleiding. U kunt eenvoudiger een baan v…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…

Het beantwoorden van sollicitatievragenHet beantwoorden van sollicitatievragenWerknemers zitten tegenwoordig niet meer veertig jaar bij dezelfde baas. Bij een verandering van baan moet u ook sollici…
Hoe maak ik een indrukwekkend CVEen cv is het eerste dat een werkgever van je ziet. Het is de eerste indruk die de werkgever van je krijgt en bepaalt, v…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.