Rechten uitzendkracht

Rechten uitzendkracht Uitzendkrachten bouwen bepaalde rechten op naarmate ze langer werkzaam zijn voor een uitzendbureau. Veel van hen zijn zich hier niet bewust zijn, maar het is wel heel handig om te weten, omdat je er een bepaald houvast aan hebt. Zeker in tijden dat het economisch niet goed gaat. Veel uitzendkrachten zijn zich niet bewust van het feit dat ze bepaalde rechten opbouwen naarmate ze langer bij een uitzendbureau werken. Zeker in deze tijden van de kredietcrisis is het wel heel belangrijk om je daar als flexwerker wel van bewust te zijn, omdat dit de meest kwetsbare groep is. In het geval van een crisis vallen de eerste en hardste klappen onder uitzendkrachten.

Uitzendwerk

In het geval van uitzendwerk zijn er drie partijen betrokken. Ten eerste de werknemer, ten tweede het uitzendbureau en ten derde de inlenende werkgever. De echte werkgever is het uitzendbureau. Daar is de uitzendkracht in dienst en zij betalen ook het salaris. De inlenende partij is de plek waar de uitzendkracht zijn werk uitvoert. Daarmee wordt overlegt over het dagelijks werk, de werktijden en eventuele vrije dagen.

Uitzendbureau

Naarmate de uitzendkracht langer werkzaam is voor een uitzendbureau bouwt hij meer rechten op. Het kan dan gaan om het recht op pensioen, doorbetaling bij ziekte of scholing. Om te weten welke rechten je hebt is het belangrijk om te weten in welke fase je zit. Deze fase hangt af van de tijd die de uitzendkracht al bij het uitzendbureau werkt. Er zijn vier verschillende fases.

Fase 1 (tussen de 0 en 26 weken werkzaam voor het uitzendbureau)

In deze fase kan de uitzendkracht op geen extra rechten een beroep doen. Ook in het geval dat de uitzendkracht maar een paar uur in de week werkt geldt dit als 'week'.

Fase 2 (tussen de 26 en 52 weken werkzaam voor het uitzendbureau)

Na een half jaar heeft de uitzendkracht recht op een scholingsgesprek en een pensioenopbouw.

Fase 3 (tussen de 52 en 78 weken werkzaam voor het uitzendbureau)

Na een jaar moet het uitzendbureau je een tijdelijk contract aanbieden. Daar komt onder andere in te staan dat je ook recht hebt op doorbetaling in het geval dat het uitzendbureau tijdelijk even geen werk voor je heeft.

Fase 4 (na 78 tot 156 weken werkzaam voor het uitzendbureau)

Fase 4 gaat in als het de uitzendkracht anderhalf jaar bij hetzelfde bedrijf voor het uitzendbureau heeft gewerkt, of in drie jaar tijd bij verschillende bedrijven. In dat geval heb je recht op een vast contract en dient het uitzendbureau voor werk te zorgen. Als ze dat niet lukt, moet je worden doorbetaald. Het contract geldt voor onbetaalde tijd, dus het uitzendbureau zal je ook niet zomaar kunnen ontslaan. Ook in het geval dat je overstapt naar een ander uitzendbureau blijven deze rechten geldig en neem je ze zelfs mee.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen uitzenden en detacherenVerschil tussen uitzenden en detacherenMensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerst…
Fasensysteem ABU/ABU CAOAls je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesy…
Soorten van de uitzendovereenkomstAls uitzendkracht krijg je te maken met de verschillende soorten uitzendovereenkomsten. Zo zijn er verschillende soorten…
Fasensysteem NBBU: fasen NBBUAls je als uitzendkracht voor een uitzendorganisatie werkt die is aangesloten bij de NBBU, krijg je te maken met het fas…
Banen voor jongerenHet is vaak lastig om een baantje te vinden als jongere, tussen de 12 en 17 jaar. Er is misschien wel wat te vinden maar…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.