Voorbeeld sollicitatiebrief: officiele sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief: officiele sollicitatiebrief Voorbeeld sollicitatiebrief. Of je nu in de zorg werkt, receptioniste bent of een technische achtergrond hebt, het schrijven van een sollicitatiebrief is voor velen een lastige opgave, met name de eerste pogingen kosten veel inspanning en tijd. Hieronder tref je enkele praktische aanwijzingen ten aanzien van de vorm en de inhoud van een sollicitatiebrief. Hoewel het geen sinecure is een sollicitatiebrief te schrijven, hoop ik je hierbij voldoende handvatten en aanwijzingen mee te geven waarmee je succesvoller een goede brief schrijft!

Doel van de sollicitatiebrief

Het enige doel dat je met jouw brief kunt nastreven is uitgenodigd te worden voor een gesprek c.q. kennismaking. Je zult dus een brief moeten schrijven, waarin de werkgever aanleiding ziet om juist jou uit te nodigen. Je moet jezelf dus onderscheiden van de rest.

Je kunt solliciteren naar aanleiding van een advertentie uit de krant maar je kunt ook spontaan een organisatie benaderen waarin je jezelf aanbiedt voor een specifieke functie. Deze brief wordt open sollicitatiebrief genoemd. In dit geval bied je jezelf (wellicht ongevraagd) aan en zul je precies, goed en duidelijk moeten aangeven wat je wilt en waarom. Geef zo mogelijk ook de voorwaarden aan, waaronder je dat wilt doen.

Aandachtspunten bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief wordt tegenwoordig in principe altijd getypt, mits er in de advertentie uitdrukkelijk verzocht wordt een handgeschreven brief te sturen. In dat geval is het raadzaam om de brief wel zelf te schrijven. Probeer dit leesbaar te doen! De laatste jaren ben ik echter nooit meer zo'n verzoek tegengekomen.

Een sollicitatiebrief bevat geen spel- en stijlfouten, doorhalingen of verbeteringen! Slordigheden dienen vermeden te worden. Lees zelf de brief minstens een keer over. Twee keer is beter. Print de brief uit en lees de brief van papier; dikwijls zie je sneller fouten van papier dan van het computerscherm. Weet je niet zeker of je een foutloze brief hebt geschreven, laat dan een kennis de brief lezen. Soms haalt een ander immers nog fouten uit iets, waar jij 'blind' voor bent geworden.

Een sollicitatiebrief mag nooit van een standaardbrief worden overgeschreven. Je brief moet geschreven zijn vanuit jouw eigen interesses en situatie. De werkgever is in jou geïnteresseerd, in wie jij bent en kunt en niet in de door jou overgeschreven informatie.

Nog een aantal tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

  • De brief mag nooit langer zijn dan hooguit anderhalf A4-tje. Bij voorkeur 1 A4-tje. Dat is overzichtelijk.
  • Stuur nooit en te nimmer officiële papieren mee met een sollicitatiebrief, maar maak kopieën.
  • Vermijd in de brief clichés en gezwollen taalgebruik. Vermijd ook spreek- en straattaal.
  • Controleer of op de door jou bijgevoegde stukken ook je naam en adres staat.
  • Vergeet je brief niet te ondertekenen.
  • Houd zelf altijd een kopie of een klad van de door jou verstuurde brief en CV. De mogelijkheid bestaat dat hierop in het sollicitatiegesprek wordt teruggekomen.

De inhoud van de sollicitatiebrief

Twee soorten

Zoals hierboven gezegd, er bestaan twee soorten sollicitatiebrieven: een reactie op een advertentie en een zogenaamde open sollicitatie, waarbij de schrijver het initiatief neemt. Vaak ontmoet een dergelijk initiatief belangstelling en waardering. De aanwijzingen in deze paragraaf zijn vooral bedoeld voor de eerstgenoemde categorie sollicitatiebrieven, maar ze zijn grotendeels ook bruikbaar voor de tweede.

Over het algemeen heeft men de neiging om de sollicitatiebrief te vullen met informatie die eigenlijk in het curriculum vitae (CV) thuishoort. Probeer dat te voorkomen. De brief kun je het best beschouwen als een introductie van het CV.

De sollicitatiebrief bestaat uit:
  • een inleiding;
  • een middenstuk; en
  • een slot.

Inleiding sollicitatiebrief

In de inleiding geeft u te kennen dat u solliciteert en naar welke functie u solliciteert. Het is gebruikelijk om daarbij te verwijzen naar de advertentie. Bijvoorbeeld zo: 'Uw advertentie in De Gelderlander van 19 augustus jl. is voor mij aanleiding om te solliciteren naar de functie van kantinebeheerder.'

Als je vooraf een telefoongesprek hebt gevoerd, kun je als volgt beginnen: 'Met verwijzing naar uw advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden van 9 april jl. en in aansluiting op het telefoongesprek dat ik op 12 april voerde met de heer Bril, solliciteer ik hierbij naar de vacature van timmerman.'

Weet dat een pakkende openingszin voor je sollicitatiebrief ontzettend belangrijk is om de aandacht van de werkgever te trekken. Hier zijn enkele mogelijke manieren om een sollicitatiebrief op een aantrekkelijke manier te beginnen:

Refereer naar iemand die werkt binnen de organisatie:
"Ik werd geïnspireerd om te solliciteren naar de functie van [functietitel] bij [naam van het bedrijf] na een boeiend gesprek met [Naam van de medewerker] op [naam van het evenement/locatie]."

Refereer naar, of quote een gedeelte van de vacaturetekst:
"Toen ik de vacature voor de functie van [functietitel] bij [naam van het bedrijf] las, was ik meteen onder de indruk van de nadruk op [noem een specifieke vereiste/verantwoordelijkheid uit de vacaturetekst] en ik wist dat ik de juiste kandidaat was."

Vertel waar je het bedrijf van kent (bijv. actualiteit):
"Ik volg [naam van het bedrijf] al geruime tijd en was bijzonder geïnteresseerd in de recente ontwikkelingen en prestaties, met name [noem een specifieke prestatie of gebeurtenis]."

Leg een link naar iets wat jullie gemeen hebben:
"Onze gedeelde passie voor [noem iets wat je gemeen hebt, zoals een branche, een missie, een doel] is wat me motiveerde om te solliciteren naar de functie van [functietitel] bij [naam van het bedrijf]."

Vertel direct waarom je geïnteresseerd bent:
"Ik ben zeer enthousiast om mijn interesse in de functie van [functietitel] bij [naam van het bedrijf] met u te delen. De reputatie van uw bedrijf en de uitdagende aard van de functie hebben mijn aandacht getrokken."

Middenstuk sollicitatiebrief

In het middenstuk geef je aan wat je ertoe gebracht hebt om juist op die functie en die organisatie te solliciteren. In enkele korte zinnen moet je proberen om kernachtig je motivatie te omschrijven. Bijvoorbeeld: 'De functie die u aanbiedt sluit op twee punten aan op mijn vroegere werkzaamheden (…). Ik wil graag bij uw bedrijf werken omdat (…).'

Verder ga je in op de functie-eisen en laat je zien dat je eraan voldoet. Belangrijk hierbij is dat je de eisen één voor één behandelt: 'Ik ben in het bezit van het HTS-diploma Weg- en Waterbouwkunde. Na mijn opleiding heb ik enkele jaren gewerkt bij Delta Kabel BV, waar ik verbindingsman was tussen de hoofdopzichter en de uitvoerders.'

Eventueel kun je nog een aantal persoonlijke vaardigheden opnoemen die voor de functie relevant (kunnen) zijn. 'Ik ben een persoon die zich niet zo snel uit het veld laat slaan en goed onder tijdsdruk kan werken.'

Het slot van de sollicitatiebrief

Aan het eind spreek je de hoop of de bereidheid tot een nader gesprek uit. 'Graag zou ik de gelegenheid krijgen mijn sollicitatie nader met u te bespreken.'

Voorbeeld van een sollicitatiebrief

Hier is een voorbeeld van een sollicitatiebrief:

[Je naam]
[Je adres]
[Je postcode en woonplaats]
[Je e-mailadres]
[Je telefoonnummer]
[De datum]

[Naam van de ontvanger (indien bekend)]
[Naam van het bedrijf]
[Adres van het bedrijf]
[Postcode en woonplaats van het bedrijf]

Betreft: Sollicitatie voor [functietitel]

Geachte heer/mevrouw [naam van de ontvanger],

Met veel enthousiasme schrijf ik deze sollicitatiebrief om mijn interesse in de functie van [functietitel] bij [naam van het bedrijf] uit te drukken. Als [je relevante ervaring/kwalificaties benadrukken], ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling zou zijn op uw team.

Mijn ervaring in [noem specifieke vaardigheden of taken die relevant zijn voor de functie] heeft mij in staat gesteld om [noem een prestatie of resultaat dat je hebt behaald]. Ik ben ervan overtuigd dat deze vaardigheden en prestaties goed aansluiten bij de vereisten van de functie bij [naam van het bedrijf]. Bovendien ben ik [noem andere relevante kwaliteiten zoals teamspeler, zelfstandig, leergierig, etc.].

Wat mij in het bijzonder aanspreekt aan [naam van het bedrijf] is [noem specifieke aspecten van het bedrijf zoals de bedrijfscultuur, missie, producten/diensten, etc.]. Ik ben ervan overtuigd dat mijn passie voor [noem relevant aspect van de functie of bedrijf] uitstekend aansluit bij wat [naam van het bedrijf] te bieden heeft.

Ik ben zeer geïnteresseerd in de mogelijkheid om mijn bijdrage te leveren aan [naam van het bedrijf] en ben vastbesloten om bij te dragen aan het succes van het bedrijf. Mijn doel is om [noem een specifiek doel of bijdrage] te bereiken en zo bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van uw organisatie.

Ik kijk ernaar uit om mijn sollicitatie verder te bespreken en mijn enthousiasme voor de functie nader toe te lichten. U kunt contact met mij opnemen via [je e-mailadres] of [je telefoonnummer] om een gesprek in te plannen.

Dank u wel voor uw tijd en overweging. Ik kijk ernaar uit om nader kennis te maken en te bespreken hoe mijn vaardigheden en ervaring kunnen bijdragen aan het succes van [naam van het bedrijf].

Met vriendelijke groet,

[Je naam]

Bij het schrijven van een sollicitatiebrief is het belangrijk om de brief aan te passen aan de specifieke functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert, en ervoor te zorgen dat je de nadruk legt op je relevante ervaring en kwalificaties. Vergeet niet om je brief te ondertekenen voordat je deze verstuurt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Solliciteren per e-mail: een voorbeeldSolliciteren per e-mail: een voorbeeldEen zoektocht naar een geschikte kandidaat levert sollicitatiebrieven op in alle soorten en maten. Het gebeurt ook steed…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…

Banen voor jongerenHet is vaak lastig om een baantje te vinden als jongere, tussen de 12 en 17 jaar. Er is misschien wel wat te vinden maar…
Wat doet een criminoloog?Wat doet een criminoloog?Criminologen onderzoeken wat criminaliteit is en wat de oorzaken zijn en de gevolgen voor de samenleving. Criminaliteit…
Bronnen en referenties
  • Randstad. Maak zelf een sollicitatiebrief. https://www.randstad.nl/ontwikkelen/solliciteren/sollicitatiebrief-voorbeeld (ingezien op 26-10-2023)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-10-2023
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.