Jobhoppen wel of niet goed voor de carrière?

Er wordt veel over gesproken maar is het nu echt op de lange duur zo slecht dat je een jobhopper bent?

Wat is een jobhopper

Een werkgever voor het leven kennen we haast niet meer, maar een jobhopper wisselt meer dan gemiddeld van functie en gaat verder dan iemand die eens een keer een nieuwe functie aangaat wat toch een misser blijkt te zijn. Een functie aangaan met de verwachting dat het een mooie uitdaging is, maar wat ernstig blijkt tegen te vallen, kan altijd en is eenvoudig uit te leggen op je CV. Echter, iemand die met grote regelmaat 1 tot max. 2 jaar ergens werkt is vaak een jobhopper. Als je projectmatig werkt en een traject is gereed is het uit te leggen, maar als dit niet het geval is, is het logisch dat een nieuwe werkgever zich afvraagt waarom je zo snel weer weggaat. De kans op herhaling is groot en mogelijk dus een (te) groot risico voor de nieuwe werkgever. Zeker als er een lang inwerktraject aan ten grondslag ligt, moet de werkgever de afweging maken of dit in verhouding ligt.

Je CV “ aanpassen”

Een CV aanpassen, om lastige vragen te voorkomen, kan altijd. De vraag is of dit handig is. Een commerciële buitendienstfunctie die met grote regelmaat wisselt zullen niet snel “projectmatig” ingevuld worden en zal eerder duiden op tijdelijke contracten die niet verlengd zijn omdat commercieel succes uitgebleven is. In dat geval is referenties en trackrecord opvragen zinvol.

In geval van twijfel is referenties opvragen altijd zinvol, dit voorkomt een hoop gedoe als je iemand inmiddels in dienst genomen hebt.

Bewust jobhopper

Ik ken een aantal jobhoppers met weinig “zitvlees” en niet vanwege disfunctioneren weg moeten. Enkele redenen die opgegeven worden om vaak te wisselen.
  • ”Weinig uitdaging in functie”
  • ”Sfeer bedrijf valt tegen”
  • ”Klus geklaard”
  • ”Geschetst beeld over organisatie valt tegen”

Een hoger salaris is zelden een reden. Bij alle genoemde redenen is wel wat te bedenken, maar de onrust in de persoon komt altijd weer terug. Om een organisatie/afdeling een “boost” te geven of er ligt een concrete opdracht, is zo iemand in huis halen helemaal niet verkeerd. Ga je voor meer stabiliteit in je organisatie dan is een jobhopper niet aan te bevelen, hoe mooi een CV ook is. Twijfel je toch om iemand aan te nemen, trek dan een referentie na. Dit geeft iets meer beeld over de persoon.

Succes met de werving!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van baan wisselen: wel of niet verstandig?Je kunt ontslagen worden, maar je kan ook vrijwillig op zoek gaan naar een andere baan. Dit artikel gaat over beslissing…
Jobhoppen: voordelen & nadelenJe bent, bedoeld of onbedoeld, vaak van baan veranderd. Een recruiter zal je snel bestempelen als een “jobhopper”. Wat z…
Van job veranderen: voordelen en nadelen van jobhoppenVan job veranderen: voordelen en nadelen van jobhoppen"Jobhoppen" ofwel regelmatig van baan veranderen is een trend. Wat zijn de voordelen en de nadelen van jobhoppen, en is…
Is jobhoppen verstandig voor uw carriere?Is jobhoppen verstandig voor uw carriere?Een andere baan kan zeer uitdagend zijn en uw carriere vooruit helpen, maar het kan ook een nadeel zijn dat u vaak wisse…

Persoonlijkheid en solliciterenJe ziet het vaak terugkomen in vacatureteksten. “We zijn op zoek naar iemand met persoonlijkheid.” Waar hebben we het da…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.