De meest geschikte bijbanen voor studenten

De meest geschikte bijbanen voor studenten Student zijn is leuk, leven op een studentenbudget is minder leuk. Je hebt kosten voor je kamer, collegegeld, boeken, eten en natuurlijk wil je ook uitgaan, kleding kopen en andere leuke dingen doen. Om je studiefinanciering wat aan te vullen kan je naast je studie werken. Er zijn veel leuke bijbanen die je kunt combineren met je studie en die ook nog eens goed verdienen.

Horeca

Veel studenten verdienen bij in de horeca, bijvoorbeeld in een restaurant of hotel, op festivals, in koffiezaakjes of in nachtclubs. Je werkt vaak samen met andere studenten in een gezellig team. Het salaris is vaak marktconform en er zijn meestal geen bonussen te verdienen. Dat betekent dus in de meeste gevallen dat je veel uren moet werken om je geld te verdienen. Ook is het werk vaak fysiek zwaar: lange dagen, veel staan en lopen en het dragen van zware borden en dienbladen. Een bijbaan in de horeca is makkelijk te vinden. Vraag eens bij barretjes en restaurants bij jou in de buurt of ze nog personeel zoeken of meld je aan bij een horeca-uitzendbureau voor studenten. Bekende horeca-uitzendbureaus zijn:
  • Mise en Place
  • JMW
  • DOEN (Amsterdam, Tilburg)
  • A&F

Werken bij een studentenuitzendbureau

Een andere populaire bijbaan onder studenten is het werken bij studentenuitzendbureaus. Het werk is vaak afwisselend, zo kan je werken op festivals, bruiloften, bij voetbalwedstrijden of zelfs als betaald tv-publiek. Je verdient het minimumloon maar daar staat tegenover dat je jezelf zeer flexibel in kunt plannen en zo veel of zo weinig uur per maand kunt werken als jij wilt. Een nadeel aan het werk is dat je vaak met andere collega's werkt en dat je je reiskosten vaak niet of maar deels vergoed krijgt. Er zijn een aantal grote uitzendbureaus voor studenten in Nederland, onder andere:
  • T&E
  • EasyTalent
  • YoungCapitol
  • StuD (Delft)

Sales

Een bijbaan in de sales betekent dat je producten gaat proberen te verkopen aan consumenten of bedrijven. Dit kan door in winkelstraten mensen aan te spreken, mensen telefonisch te benaderen of door deuren langs te gaan. Ook hierbij werk je vaak in een gezellig team met medestudenten en leeftijdsgenoten. Het werk kan fysiek zwaar zijn als je buiten werkt, zo moet je soms hele dagen werken in kou, regen, sneeuw of juist hitte. Daarnaast is het werk zelf ook niet altijd makkelijk, mensen vinden het vaak vervelend om benaderd te worden door iemand die ze iets wil verkopen. In dit werk zul je vaak te maken krijgen met mensen die onbeleefd tegen je zijn en weigeren je producten te kopen.

Het werk betaalt echter wel heel goed: vaak wordt er een aantrekkelijk uurloon geboden en kan je hoge bonussen verdienen wanneer je veel verkoopt. Het werk moet je wel liggen, als je ondermaats presteert kan je in sommige gevallen ook gekort worden op je salaris. Een bijbaan in de sales is makkelijk te vinden, er staan meestal vele verschillende salesvacatures online voor werkzaamheden in elk deel van het land. Onderstaande bedrijven zijn vaak op zoek naar studentverkopers:
  • Pepperminds
  • The Sales Unit
  • Xerox
  • Direct Result

Marktonderzoek

Werken voor een marktonderzoeksbureau betekent dat je betaald wordt om enquêtes af te nemen met consumenten of werknemers van bedrijven. Vaak gebeurt dit telefonisch, soms word je ook de straat opgestuurd met vragenlijsten. Hier geldt ook dat je vaak werkt in een jong team. Ook bij dit werk vinden mensen het niet altijd fijn dat je ze benaderd, al is het vaak minder extreem dan bij werk in de salesbranche.

Fysiek is het werk alleen zwaar als je de straat opgestuurd wordt met vragenlijsten. Het grootste deel van de marktonderzoeken in Nederland wordt echter telefonisch uitgevoerd. Het werk betaalt over het algemeen net iets beter dan werk in de horeca en er zijn in sommige gevallen aantrekkelijke bonussen te verdienen. Een bijbaan in deze sector is makkelijk te krijgen maar niet overal te vinden, vaak alleen in grotere steden. Een kleine greep uit de onderzoeksbureaus in Nederland die vaak op zoek zijn naar interviewers:
  • USP Marketing Consultancy (Rotterdam)
  • Mobiel Centre Marktonderzoek (Almere, Hilversum, Utrecht, Groningen, Breda, Schiphol en Eindhoven)
  • Desan Research Solutions (Amsterdam)
  • Dynamic Concepts Consultancy (Eindhoven)

Studiegerelateerde bijbanen

Het beste voor je CV is natuurlijk het hebben van een bijbaan die iets te maken heeft met het onderwerp van je studie. Hierbij kan je denken aan een bijbaan bij een bedrijf maar je kan ook werken als studentassistent op je universiteit of school. Sommige opleidingen hebben een team van studenten die betaald worden om op open dagen te staan of om aankomende studenten te begeleiden. De beloning voor dit soort bijbanen is vaak relatief hoog. Om je te oriënteren op wat er allemaal mogelijk is op dit gebied kan je rondvragen bij medestudenten of professoren. Om aangenomen te worden voor een studiegerelateerde bijbaan moet je vaak goede studieresultaten hebben en professioneel overkomen. Op de volgende sites zijn studiegerelateerde vacatures te vinden:

Bijles geven

Als student ben je in het bezit van een middelbare-schooldiploma. Je kan hier gebruik van maken door bijles of examentraining te geven in vakken waar je goede cijfers voor haalde. Ook kan je gebruik maken van de kennis die je al op hebt gedaan tijdens je studie door bijles of tentamentraining te geven aan studenten die minder ver zijn met hun studie dan jij. Bijles geven levert vaak een leuk bedrag per uur op en je kan het inplannen wanneer het jou uitkomt. Wel is het zo dat je dit werk meestal niet kan doen in de zomermaanden, en dat je vaak op zoek moet naar nieuwe mensen om bijles aan te geven. Je kunt ervoor kiezen om zelfstandig aan de gang te gaan, bijvoorbeeld door een advertentie te plaatsen op het internet, of je kunt ervoor kiezen om in dienst te gaan bij een bijlesorganisatie. Bij een bijlesorganisatie weet je altijd zeker dat je je geld ontvangt en heb je vaak sneller klanten. Wanneer je zelfstandig bijles geeft kan je dan weer je eigen tarief bepalen. De volgende organisaties huren studenten in voor bijles:
  • Capita Selecta
  • Wismon
  • Studentplus
  • Bijlesbuddy
  • Prostudy

Studentchauffeur

Als studentchauffeur haal je klanten op en rijd je ze naar hun bestemming. Soms wacht je ter plaatse in de auto tot de klant terug gereden wil worden. Wanneer je met een auto van de klant zelf rijdt ben je afhankelijk van het openbaar vervoer om naar de klant te reizen en terug. Wanneer je met een chauffeursauto rijdt hoef je deze alleen op te halen en rijd je vervolgens hiermee naar de klant. Je rijdt vaak in dure auto's en tijdens wachttijd in de auto kan je studeren of bijvoorbeeld een film kijken. Ook is het salaris van deze baan vaak erg hoog omdat je grote verantwoordelijkheid hebt. Een zeer interessante bijbaan dus voor studenten die in het bezit zijn van een rijbewijs. Je moet voor deze bijbaan zeer goed auto kunnen rijden en professioneel overkomen. In de meeste grote steden zijn verschillende chauffeursbureaus gevestigd, een kleine opsomming:
  • Studentchauffeur
  • Students2Drive
  • Cratos
  • Carclass

Eigen bedrijfje oprichten

Veel studenten richten zelf kleine bedrijfjes op. Zie je een gat in de markt of ben je ergens simpelweg heel goed in dan kan je goed verdienen op deze manier. Daarnaast staat het goed op je CV en kan je studentenbedrijfje soms zelfs uitgroeien tot een volwaardige onderneming. Let wel op: je hebt vaak, vooral in het begin, geen vast inkomen en er zitten ook financiële risico's aan het bezitten van een bedrijf.

Andere manieren om geld te verdienen

Daarnaast zijn er nog vele andere manieren om geld te verdienen als student. Zo kan je oppassen, honden uitlaten, mensen helpen met verhuizen, in een supermarkt of kledingwinkel werken of training geven bij een sportclub. Er zijn vele websites waarop aanbieders en vragers van services elkaar kunnen vinden, zoals studentverhuisservice.nl en schoonmaak-student.nl. Op deze manier kan je gemakkelijk adresjes vinden waar jouw hulp nodig is.
© 2015 - 2024 Ectrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
Werken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg als verzorgende CWerken in de thuiszorg is een populaire bijbaan voor veel studenten. De meeste studenten werken bij de thuiszorg als ver…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…

Een perfecte vacature opstellen: tips & trucsEen perfecte vacature opstellen: tips & trucsOp zoek naar een nieuwe medewerker? Of zoek je iemand als tijdelijke vervanging? Geschikte medewerkers vinden op de arbe…
Dreigend ontslag: Wat zijn mogelijke signalen?Dreigend ontslag: Wat zijn mogelijke signalen?Ontslagen worden is voor veel mensen een regelrechte ramp. Je bent je financiële zekerheid kwijt en het valt niet mee om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.dynamic-concepts.nl/
  • http://werkenbijusp.nl/
  • https://www.desan.nl/desanresearch/
  • http://www.mobielcentre.nl/nl
Ectrie (8 artikelen)
Laatste update: 26-09-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.