Hoe maak je een goed curriculum vitae?

Hoe maak je een goed curriculum vitae? Je cv is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Als dit er onprofessioneel uitziet of geen relevante informatie geeft, haakt een potentiële werkgever al snel af. Het is dus erg belangrijk om te weten hoe je cv er uit moet zien en welke dingen er allemaal in moeten staan en welke je beter weg kunt laten.

Persoonlijke gegevens

Je begint je cv altijd met je persoonlijke profiel. Hier in staan al je persoonsgegevens en eventueel een omschrijving van jezelf (op werkgebied). Voorbeeld:
  • Naam:
  • Adres:
  • Telefoon:
  • E-mail:
  • Geboortedatum:
  • Geboorteplaats:
  • Burgelijke staat:
  • Rijbewijs:

Persoonlijk profiel: Door mijn werkervaring in de ….. heb ik veel vaardigheden ontwikkeld, zoals .......

Het kan ook helpen om een pasfoto van jezelf op je cv te plaatsen. Het beste is om deze rechts bovenin de hoek naast je persoonlijke gegevens te plaatsen. Zo ziet een werkgever direct met wie hij te maken heeft. Zorg ervoor dat het een serieuze foto is, geen vakantiefoto o.i.d., en zorg dat je er verzorgd en netjes uitziet met een leuke uitstraling (een glimlach).

Werkervaring

Daarna volgt informatie over je vorige werkgevers. Zet de meest relevante bovenaan en zet de de maanden en jaartallen erbij. Daarnaast komt de functie te staan met een omschrijving van de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Voorbeeld:

Februari 2013 – Februari 2014
Naam bedrijf: Vroom en Dreesman
Functie: Eerste Verkoopmedewerker
Taakomschrijving: Leiding geven aan een klein team, voorraden bijhouden, klanten helpen en adviseren, de afdeling netjes houden.

Opleidingen en stages

Daarna volgen de opleiding die je hebt gevolgd. Als je een aantal verschillende opleiding hebt afgerond, zet hier dan alleen degene neer die relevant zijn voor de vacature waar je momenteel op reageert. Deze zet je hetzelfde neer als de werkgevers, maar dan zet je de naam van de school neer, het niveau dat je hebt gedaan en de studierichting die je hebt gedaan. Ook zet je hier neer of je het diploma hebt behaald.

Als je belangrijke stages hebt gevolgd zet je deze daarna op je cv. Omschrijf ook wat je daar precies allemaal gedaan hebt, zoals je dat bij werkgevers ook hebt omschreven.

Vaardigheden

Als laatste is het nog belangrijk om je vaardigheden kenbaar te maken. Houd dit zeer beperkt tot de functie waar je op solliciteert. Stel je kan heel goed omgaan met klagende klanten in de winkel, maar je solliciteert nu naar een administratieve functie waar je niks te maken hebt met klachten van klanten, dan kan je dit dus weglaten. Wel kan je er dan inzetten dat je goed bent in de omgang met klanten of het onderhouden van klantcontact.
Een aantal vaardigheden die je erin kan zetten zijn:

Computerprogramma's waar je goed mee overweg kunt, doorzettingsvermogen, stressbestendigheid, taalvaardigheden, coördineren, analyseren, notuleren, klachten afhandelen, adviseren, fotograferen, schrijven, demonstraties geven, leiding geven, enz.

Referenties

Tot slot wordt er onderaan je cv altijd nog verwezen naar eventuele referenties. Zet hier niet zomaar alle gegevens neer van je vorige werkgevers, maar bedenk voor jezelf welke werkgever ook daadwerkelijk een positieve beoordeling over je zal geven. Als je ergens bent weggegaan met ruzie is het dus beter om deze werkgever niet als referentie op te geven, maar moest je ergens weg wegens bezuinigingen en vonden ze dit heel erg jammer, dan kan je deze prima als referentie opgeven. Op je cv zelf kan je het beste neerzetten: referenties op aanvraag. Op deze manier voorkom je dat je oude werkgever constant wordt lastig gevallen met vragen over jou. En het kan ook weer per vacature verschillen welke referentie je het beste op kan geven.

Belangrijke tips

  • Zorg dat er geen spelfouten in je cv staan! Gebruik altijd de spelcontrole, voordat je hem meestuurt naar een werkgever.
  • Zorg dat je cv kort en bondig is. Als een werkgever teveel tekst ziet of teveel pagina's heeft om door te moeten lezen, dan haakt hij snel af.
  • Gebruik dikgedrukte of onderlijnde titels en maak gebruik van een standaard lettertype, dus bijvoorbeeld geen Comic Sans MS.
  • Zorg dat je geen belangrijke details vergeet in je cv, zoals je telefoonnummer of je adres. Ook geboortedatum is erg belangrijk!

Tot slot

Als je regelmatig op meerdere functies solliciteert, kan het geen kwaad om je cv bij te werken per sollicitatie. Als je de ene dag reageert op een vacature als 'verkoopmedewerker' en de andere dag als 'administratief medewerker', dan kan je bij dat laatste je stage bij de V&D eraf halen, terwijl dat wel relevant is voor de eerste. Het is namelijk belangrijk dat je cv kort en bondig is. Geen enkele werkgever zit erop te wachten een cv van 4 pagina's door te lezen. Ook is het niet uitnodigend als je cv vol staat met allerlei verschillende werkgevers. Het beste kan je dan de functies uitkiezen die het beste aansluiten bij de vacature waar je op reageert en deze extra uitgebreid in je cv zetten.
© 2014 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
Een aantrekkelijk curriculum vitaeEen aantrekkelijk curriculum vitaeAls je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld…

Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Werken in de huishouding, wat houdt dat in?Misschien overweeg je wel om een baantje in het huishouden te nemen. Gewoon om je vakantie op te vullen, om jezelf nutti…
Bijbaan als overblijfjufBijbaan als overblijfjufEr zijn verschillende benamingen voor een overblijfjuf zoals TSO medewerker of overblijfkracht. Ze komen op hetzelfde ne…
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.