Bijbaan als overblijfjuf

Bijbaan als overblijfjuf Er zijn verschillende benamingen voor een overblijfjuf zoals TSO medewerker of overblijfkracht. Ze komen op hetzelfde neer. Een overblijfjuf heeft als taak om kinderen te begeleiden tijdens de lunch op de basisschool. Als u tijd over hebt,en het leuk vind om met kinderen te werken is overblijfjuf een leuke bijbaan.

Voorwaarden om overblijfjuf te worden

Om overblijfkracht te worden zijn geen diploma's vereist. Het is wel belangrijk dat u affiniteit met kinderen heeft. Het is vooral belangrijk dat de kinderen op een pedagogisch verantwoorde manier worden begeleid, en dat de kinderen zich prettig en veilig voelen tijdens de overblijf. Het vergt soms wat geduld en creativiteit om de kinderen te stimuleren te eten. Houd er rekening mee dat u een verklaring van goed gedrag moet aanvragen om werkzaam te zijn met kinderen.

De taken van een overblijfjuf

Tijdens de overblijf wordt er gezamenlijk gegeten en gedronken. Dit kan in een klaslokaal zijn, maar ook in een speciale overblijfruimte. Een overblijfjuf zorgt er voor dat de lunch op de basisschool goed verloopt, op een prettige en rustige manier. De overblijfjuf zorgt er ook voor dat het lokaal na de lunch netjes wordt achter gelaten. Na de lunch kunnen de kinderen vrij spelen. Afhankelijk van het weer is dit binnen of buiten. Bij het buitenspelen houdt u toezicht op het plein. De overblijfjuf grijpt actief in als er gevaarlijk wordt gespeeld, bij pestgedrag of als kinderen ruzie maken. Als bij slecht weer de kinderen binnen moeten blijven, begeleidt u hen bij het spelen. Er is speelmateriaal voorhanden zoals kleurmateriaal, knutselmateriaal en diverse spelletjes.

Werktijden

De overblijf is altijd rond lunchttijd. Op de meeste scholen zal dit variëren tussen 11:30 - 13:00. Op de dagen maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u werkzaam zijn als overblijfjuf. Op woensdagmiddag zijn de kinderen vrij, dan is er geen overblijf. Er wordt van u verwacht dat u iets eerder aanwezig bent om bepaalde zaken eerst door te nemen voor u begint. Zoals op welke groep u staat of als er bepaalde wijzigingen of bijzonderheden zijn.

Verdiensten

Overblijfjuf is vooral geschikt als bijbaan naast andere activiteiten. Houdt er rekening mee dat het om een kleine vergoeding gaat. Deze vergoeding wordt door de school bepaald en verschilt daarom per school. Er zijn verschillende manieren hoe de vergoeding geregeld kan zijn:
  • U ontvangt een vrijwilligersvergoeding. Deze vergoeding is meestal een bedrag dat kan variëren tussen de 7-12 euro per keer.
  • U ontvangt een vergoeding die hoger is dan de wettelijk bepaalde vrijwilligersvergoeding. Let op: Dit wordt belast als loon, hier betaalt u dan belasting over!
  • U ontvangt geen vaste vergoeding

U krijgt dan wel een onkostenvergoeding zoals reiskostenvergoeding. Let op: u moet deze kosten wel kunnen aantonen!

Cursussen en scholing

Het is het mogelijk om als overblijfkracht diverse cursussen te volgen. Er zijn scholen die de overblijfkrachten de mogelijkheid bieden om cursussen te volgen. Hieronder staan een aantal cursussen die ontwikkeld zijn voor de overblijfkracht.
  • EHBO cursus
  • Coördinatorcursus TSO
  • Verschillende cursussen voor TSO medewerker

De voor- en nadelen van een bijbaan als overblijfjuf

Voordelen

  • Ervaring op doen binnen het onderwijs
  • Een leuke afleiding
  • Betrokkenheid binnen de maatschappij
  • Mogelijkheid tot cursussen

Nadelen

  • Meestal een lage vergoeding
  • Een baan midden op de dag kan lastig te combineren zijn naast een andere baan
© 2014 - 2024 Nathalier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan overblijfjuf en belasting betalenBijbaan overblijfjuf en belasting betalenAls u een bijbaan als overblijfjuf hebt, wordt u in sommige gevallen vrijgesteld voor het betalen van belasting. Uw werk…
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Vrijwilligerswerk 2021 en de belasting of bijstandsuitkeringVrijwilligerswerk 2021 en de belasting of bijstandsuitkeringVeel mensen doen in 2021 en 2022 vrijwilligerswerk en krijgen daarvoor een bepaalde vergoeding of zien hier juist vanaf.…

Hoe maak je een goed curriculum vitae?Hoe maak je een goed curriculum vitae?Je cv is een belangrijk onderdeel van je sollicitatie. Als dit er onprofessioneel uitziet of geen relevante informatie g…
De STAR-methodeDe STAR-methodeAls je gaat solliciteren wordt er vaak de STAR-methode gehanteerd. De STAR-methode is een gesprekstechniek om te kijken…
Bronnen en referenties
  • http://www.voo.nl/Pagina/School_en_Opvang/Helpdesk3/Vergoeding_medewerker_TSO1
  • Eigen ervaring.
Nathalier (11 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.