Hoe onderhandel je voor een hoger salaris

Hoe onderhandel je voor een hoger salaris Je denkt dat je veel meer verdient dan je nu krijgt. Toch wil je de goede relatie met je baas niet vertroebelen. Hoe vraag je om een hoger salaris met de goede argumenten? Dus op welk moment kun je het beste meer loon vragen, wat zijn de juiste omstandigheden en hoe zorg je ervoor dat je zeker overkomt?

Een succes of uitzonderlijke prestatie: vraag nu meer loon

Als je net een uitzonderlijke, aantoonbare prestatie hebt geleverd is het een geschikt moment om te informeren naar meer loon. Documenteer je successen goed. Zorg ervoor dat je chef weet dat je iets uitzonderlijk goed hebt gedaan. Vraag dan voorzichtig op korte termijn of je hem eens kunt spreken. Vertel dan dat je vindt dat je veel waard bent voor het bedrijf. Som je meest recente wapenfeiten op. Benadruk vooral wat voor een voordelen deze zaken voor het bedrijf hebben. Bijvoorbeeld dat je een grote order hebt binnengehaald. Een andere tip uit de technische hoek is dat je alle emails met dankbetuigingen van klanten bewaart.

Bij een promotie: doe een salarischeck

Als je takenpakket wordt uitgebreid of je een promotie maakt is het gebruikelijk om naar een loonsverhoging te vragen. Je komt normalerwijze in een andere salarisschaal terecht. Voer anders een salarischeck uit. Schroom niet. Schijnbaar heb je toch genoeg indruk gemaakt om voor deze functie in aanmerking te komen. Laat je niet afschrikken door de opmerking dat "de markt moeilijk is" of dat er "crisis" is. Jij krijgt er verantwoordelijkheden bij. Anders hadden ze iemand extra moeten aannemen en in moeten werken.

Hoe bereid je je voor?

Als je het eng vindt om salarisverhoging te vragen zou je kunnen oefenen met een goede vriend. Probeer in ieder geval positief te blijven en wordt niet al op voorhand kwaad. Dit straal je namelijk uit en het zal je niet helpen. Probeer een goed en ontspannen moment te vinden. Begin met een bedankje in de trant van: "Wat ik zo goed vind in dit bedrijf dat je de mogelijkheid krijgt je professioneel te ontwikkelen". Vertel dan over je meest recente wapenfeiten en geef aan waarom je denkt voor salarisverhoging in aanmerking te komen. Een voorbeeld is dat je al geruime tijd werk verricht dat overeenkomt met een hogere salarisschaal. Benadruk wat jouw positieve bijdrage in de organisatie is.

Wat moet je niet doen?

Ga jezelf niet vergelijken met anderen die meer verdienen dan jou. Dat geeft een zure indruk en suggereert dat die mensen beter zijn. Word ook niet boos als je niet direct een salarisverhoging krijgt aangeboden. Vertel wederom wat jij het bedrijf bespaart door je uitzonderlijke kwaliteiten. Als de manager niet thuis geeft zou je rustig kunnen informeren wat je anders zou moeten doen om voor een loonsverhoging in aanmerking te kunnen komen. Het kan namelijk zijn dat het bedrijf echt op dit moment voor grote uitgaven staat. Dreig er niet mee dat je je positie in dit bedrijf zal heroverwegen. Dat maakt je namelijk onbetrouwbaar. De kans is kleiner dat men dan nog in je zal investeren.

Luister goed: salaris is niet alleen bruto netto

Loop niet meteen weg als je chef niet thuisgeeft. Het kan zijn dat hij je niet die gewenste loonsverhoging kan geven, maar je wel op een andere manier tegemoet kan komen. Er is kans dat er een beoordelingstermijn wordt genoemd. Misschien biedt hij je een dure opleiding op kosten van de zaak aan om je verder te ontwikkelen. Dus denk bij salaris niet alleen bruto netto. Een dure opleiding die je anders zelf had moeten betalen is zeker ook geld waard. Een andere mogelijkheid is om meer flexibiliteit of vakantiedagen te krijgen. Misschien mag je wat vaker thuiswerken. Luister dus goed naar het aanbod dat je gedaan wordt!
© 2013 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loon en salaris uitgelegdLoon en salaris uitgelegdLoon is, evenals salaris, de beloning voor arbeid die men niet in zelfstandige dienst verricht. Loon is dus de vergoedin…
Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Werken bij Albert Heijn is vaak werken tegen goede arbeidsvoorwaarden. Een goed salaris, personeelskorting en bonussen v…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het?Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het?In de vijfde à zesde is het weer zover, dan wordt samen met je salaris ook weer je vakantiegeld gestort. Velen kijken hi…

Discreet solliciteren: tips om dit het beste aan te pakkenDiscreet solliciteren: tips om dit het beste aan te pakkenTegenwoordig moet je blij zijn als je een baan hebt. Misschien is het toch niet helemaal de baan die bij je past, wil je…
Vergaderen doe je zo!Vergaderen doe je zo!De meeste mensen kiezen voor hun baan omdat ze deze leuk vinden, niet omdat ze de vergaderingen die erbij horen zo waard…
Bronnen en referenties
  • www.intermediair.nl
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 24-11-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.