Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie?

Sollicitatievraag – Wat spreekt jou aan in de functie? Door de juiste vragen te stellen probeert de werkgever de juiste persoon te selecteren voor de beschikbare functie. Een goede voorbereiding als sollicitant kan de kans op de baan vergroten. De interviewer probeert de juiste vragen te stellen om te achterhalen welke kandidaat het beste bij de aangeboden functie past. Een op de vacaturetekst gebaseerde sollicitatiebrief wil nog niet zeggen dat de schrijver van de brief ook goed bij de functie past. Door een scala aan onoriginele vragen te stellen proberen ze de sollicitanten te doorgronden.

Als sollicitant moet jij je goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Dit doe je door de standaardvragen goed te oefenen. Je moet een elevator pitch in je hoofd hebben om jezelf in een paar minuten goed te kunnen presenteren. Dit zal niet alleen zorgen voor betere antwoorden, maar je zult je ook zelfverzekerder voelen in het gesprek. Voordat je het gesprek met de werkgever in gaat, moet je de vacaturetekst en jouw sollicitatiebrief nog eens grondig doorlezen.

Wat spreekt jou aan in de functie?

Je hebt gesolliciteerd op de functie. De werkgever is ervan overtuigd dat jij de functie wil, maar waarom wil jij de functie? De werkgever probeert te doorgronden waarom jij een sollicitatiebrief gestuurd hebt. Door vooraf deze vraag voor te bereiden zul je een betere motivatie kunnen geven. Door de functiekenmerken en de functievereisten goed door te nemen, kun je een goed antwoord voor jezelf formuleren.

Niet de vacaturetekst uit het hoofd leren

In jouw motivatie voor de sollicitatie kun je de vacaturetekst gebruiken. Je moet wel oppassen dat je niet te perfect bij de functie past. De interviewer moet niet het gevoel krijgen dat jij precies zegt wat hij wil horen. Dit geldt overigens ook voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Niet alle functievereisten hoeven daadwerkelijk in de brief genoemd worden. Selecteer de belangrijkste kenmerken en ga je daarop focussen.

Wees eerlijk, maar let op jouw woorden

Aangeven dat jij de aanboden functie als een opstapje ziet naar een betere functie binnen het bedrijf is niet verstandig. Je moet jouw antwoorden afstemmen op de aangeboden functie. Als belangrijkste motivatie voor de sollicitatie het salaris te noemen is ook een slechte keuze. Je moet komen met een goed onderbouwde motivatie. De baan lijkt mij leuk zal jou de functie niet bezorgen.

Het bedrijf betrekken bij jouw motivatie

Voordat je het gesprek in gaat, moet jij je goed verdiepen in het bedrijf. Gebruik bij het motiveren van jouw sollicitatie ook het bedrijf. Je zou bijvoorbeeld kunnen noemen dat jij graag betrokken wil zijn bij een bedrijf die op een innovatieve manier het productieproces heeft weten te verbeteren. Je moet er wel op letten dat het niet te slijmerig over gaat komen.

Weet goed wat er in jouw brief staat

Gebruik in het gesprek dezelfde motivatie als in de sollicitatiebrief. Je moet er voor waken dat de motivatie die jij noemt sterk afwijkt van de motivatie in jouw brief. Mocht de interviewer jou kunnen betrappen op onjuistheden, dan kun jij de baan vergeten. De motivatie uit de brief moet je in het sollicitatiegesprek toelichten. Als jij noemt dat je ondernemend bent, zorg dan ook voor goede voorbeelden waar dat uit blijkt. Bij het niet kunnen motiveren zul je een flater slaan.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lastigste vragen in een sollicitatiegesprekIn een sollicitatiegesprek kan de manager of HR adviseur zeer lastige vragen stellen. De vragen worden een stuk minder l…
Dertien vragen sollicitatiegesprek plus antwoordenDertien vragen sollicitatiegesprek plus antwoordenBij een sollicitatie is een goede voorbereiding zeer belangrijk. Daarom hier dertien vragen op een rij, alle vaak gestel…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen?Sollicitatievraag: Wat zijn jouw slechte eigenschappen?De meest voorkomende sollicitatievraag is een moeilijke vraag om te beantwoorden. In een gesprek zit standaard de volgen…

Sollicitatievraag – Waarom moeten wij jou aannemen?Sollicitatievraag – Waarom moeten wij jou aannemen?Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is van cruciaal belang. Sommige vragen komen vrijwel in ieder sollici…
Sollicitatievraag – Hoeveel verdien jij in jouw huidige baanSollicitatievraag – Hoeveel verdien jij in jouw huidige baanSommige sollicitatievragen kunnen jou voor een dilemma plaatsen. Moet je eerlijk het bedrag noemen of moet je het iets v…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.