Hoe ziet een goed CV eruit?

Hoe ziet een goed CV eruit? De opstelling van een CV is geen wet van Meden en Perzen, maar er zijn wel een aantal zaken waarvan het zinvol is deze op te nemen op een specifieke wijze. Moet je een CV oppoetsen, moet je op een CV zaken weglaten, wel of geen foto toevoegen etc. De meningen zijn niet altijd eensluidend, maar er zijn wel wat zaken waar je op kunt letten.

Algemeen

Een curriculum vitae, wat vanuit het Latijn komt en wat staat voor levensloop, is maar ten dele een levensloop. Een echte levensloop is het verhaal van je leven en gaat verder dan een opsomming van enkele feiten. Maar wat er zich verder in je leven heeft afgespeeld zet je niet in je CV, want in dat geval zou je er hele verhalen bijzetten en kan je wellicht beter een autobiografie schrijven. Toch klopt het woord wel, want alleen een aantal feiten maken niet de juiste man of vrouw voor de juiste baan. Het totaalplaatje achter deze persoon maakt of hij of zij geschikt is.

Vooroordelen

Hierbij zijn er nog steeds een aantal vooroordelen die menig man of vrouw parten speelt als er gesolliciteerd wordt, waarbij een economie die stagneert niet specifiek voor deze problematiek is. Enkele bekende vooroordelen:
  • De man of vrouw van ouder dan 45 jaar. Die zijn al gevormd, zijn vaker star en gezien de leeftijd meer kans op uitvallen vanwege gezondheidsperikelen.
  • De vrouw tussen pakweg 24 jaar en 37 jaar wordt, zeker als ze nog geen kinderen heeft, gezien als potentiele “uitvaller “. Dit gezien de grotere kans op zwangerschap.
  • Als diezelfde vrouw al wel kinderen heeft in jonge leeftijd is de kans op uitvallen ook groter, gezien kinderziekten en moeder die dan thuis moet zijn. Of het parttime werken al dan niet vanuit huis.
  • De man tot pakweg 35 jaar die al de nodige ondernemingen op zijn CV heeft staan, zal wel een echte jobhopper zijn en dus snel weer weg. Zonde van al dat inwerken.
Eigenlijk wil de werkgever een jonge man van rond de 30 jaar, maar wel een ook al zo’n 15 jaar ervaring heeft. Tja, hoe kan dat?! Nu lijkt dit gechargeerd en is deels ook wel, maar er zijn nog genoeg werkgevers die er zo over denken en aldus handelen. Wat echter nog erger is, zijn de mannen en vrouwen bij de wervings- en selectiebureaus en de uitzendorganisaties die meegaan in deze denkwijze. Juist daar waar de professional de balans bij de werkgever mee kan helpen creëren.

Het CV!

Dan is er dus nog de vraag in hoeverre je nog onderscheidend kunt zijn? Het begint bij hoe je een CV opmaakt en wat daar tegenwoordig allemaal bij hoort.

Er zijn een aantal zaken waarvan het als positief betiteld wordt als je CV hieraan voldoet, zoals:
  • Een CV moet overzichtelijk zijn en gemakkelijk te lezen. Zorg dat het beperkt blijft tot 2 A4’tjes. Het overzichtelijke zit hem vooral niet in lijnen en onderstrepingen, maar overal dezelfde letter (een goed leesbare) en alleen kopjes in een vette letter om deze als nieuw item herkenbaar te laten zijn. Gebruik qua kleur gewoon zwart of een diepblauwe kleur. Dit leest rustig. Spreekt voor zich dat je spelfouten moet voorkomen. Zelf kan je nog wel eens ergens overheen lezen, dus laat iemand anders je CV op spelfouten nakijken.
  • Begin bij naam, adres, woonplaats, telefoon, e-mail, geboortedatum en nationaliteit. Ga dan over naar je opleidingen en zet apart eronder je eventueel gevolgde cursussen. Daarna begin je met je werkervaring en vervang je werkzaamheden en verantwoordelijkheden in enkele regels per functie. Je talenkennis kan handig zijn te vermelden, evenals hobby’s en overige bezigheden.
  • Als je eerder met competenties aan de slag gegaan bent, kan het zinvol zijn deze toe te voegen. Men krijgt dan een plaatje van je overige vaardigheden. Maar als je er weinig bekend mee bent, waag je er dan niet aan. Er is in boeken een wirwar aan competenties, bijbehorende criteria en hoe jij daar in past. Als je het niet uit kunt leggen met een goed verhaal, zet het dan niet in je CV.
  • Begin bij je opleidingen, cursussen en werkervaring altijd met het meest recente en werk zo terug “de geschiedenis in”.
  • Heb je een referentie die je zeker toe kunt voegen, doe dit dan. Maar kan ook op een later moment nog.
  • Als er een gat in je CV zit (bijvoorbeeld tussen studies of werk) benoem dan wat je in die periode gedaan hebt. Een periode overslaan roept wellicht onnodig vragen op en ergens geheimzinnig over zijn pakt in de praktijk meestal niet goed uit.
  • Een foto wordt vaak gevraagd, dus een neutrale pasfoto standaard op je CV plaatsen is wel handig.
Als je dan je CV gemaakt hebt, is het goed dit nog eens aan enkele mensen te laten lezen met het verzoek of ze het overzichtelijk vinden en alle relevante informatie eenvoudig terug te vinden is. Leg je CV even weg en kijk er wat later nog eens naar met een blik of die 2 A4tjes ook daadwerkelijk dat totaalbeeld geven van de persoon die je bent.

De recruiter

Een goede recruiter (in- of extern) kan op basis van een CV slechts vaststellen of je voldoet aan de feitelijke criteria die de potentiele werkgever vraagt. Door de man of vrouw te spreken krijgt de recruiter een totaalbeeld. Je moet immers in de organisatie passen en de recruiter moet weten wat voor type daar bij past.
Maar het is ook van belang of je past in een hiërarchische organisatie of juist niet. Lastig als je net begint op de arbeidsmarkt, maar is vaak te halen uit eventueel vrijwilligerswerk wat je gedaan hebt, stages of hoe je je tijdens je opleiding hebt gepositioneerd. De goede recruiter kan dit er wel uithalen zonder het je te vragen. Anders is de kans immers aanwezig dat je het gewenste antwoord geeft.
Zorg dat je je op je gemak voelt tijdens het gesprek en je een eerlijk verhaal overbrengt. Authenticiteit is altijd belangrijk, maar zeker nu wordt er – terecht – meer en meer de nadruk op gelegd.

Internet

De recruiter van tegenwoordig zal ook internet raadplegen en dat wil zeggen dat alles wat jij erop zet, terug te vinden is. Soms tot in lengte van dagen. Een verkeerd gevallen twitter bericht zal niet rampzalig zijn, maar een stortvloed aan een bepaald type berichten zegt wel iets over je. Dit geldt ook voor je Facebook. Dus als je niet wilt dat men daar kan kijken, scherm ze dan af.
Linkedin is een ander verhaal, want dat gebruik je juist voor je zakelijke netwerk. Denk dus na of je je twitteraccount wilt koppelen aan je linkedin! Linkedin kent ook aanbevelingen en het kan handig zijn hiervan gebruik te maken en oud-collega’s, voormalig leidinggevenden of anderszins mensen waar je mee hebt samengewerkt, iets te laten schrijven. Is dit doorslaggevend? Nee, want je kunt mensen ook vragen iets positiefs te melden, maar het kan geen kwaad.

Tot slot

Die baan die je zo graag wilt moet ook iets teweegbrengen bij je over het waarom. Zorg dat dat met name ook overkomt als je een recruiter spreekt. Want de passie, gedrevenheid kan juist doorslaggevend zijn. Het is zeker niet gemakkelijk de juiste baan te vinden, maar als je alles er omheen goed voor elkaar hebt, heb je wel een belangrijke stap vooruit gezet.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Online solliciteren: hoe doe je dat?Online solliciteren. Vroeger stuurde iemand die op een baan wilde solliciteren een brief. Eerst was die met de hand gesc…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…

Kantonrechtersformule 2020 en 2021 bij ontslagKantonrechtersformule 2020 en 2021 bij ontslagHoe groot is in 2020 en 2021 uw ontslagvergoeding op basis van de nieuwe kantonrechtersformule 2015? Het ontslagrecht, d…
Flitspaal monteur: een vak apartFlitspaal monteur is een apart beroep. Maar gezien het feit dat flitspalen een geliefd doelwit zijn voor vandalen, moet…
Bronnen en referenties
  • www.wanrooijmanagement.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-04-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.