Je cv (legaal) verfraaien: tips

Je cv (legaal) verfraaien: tips Gij zult niet liegen, luidt een bijbels gebod dat ook onverkort van toepassing is op je cv. Vervalste getuigschriften, gekochte academische titels of verzonnen werkervaring, het zijn geen leugentjes om bestwil maar regelrechte fraude. Brand daar dus niet je vingers aan.

Je curriculum vitae (cv) verfraaien

Het opleuken van je cv kan in een uiterste geval gaan tot de vervalsing van diploma´s maar dat biedt daarmee gegronde redenen voor ontslag op staande voet. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot civielrechtelijke sancties. Aan dit soort van cv-verfraaiing moet je je vingers dus niet branden.

Hoe op legale wijze je cv verfraaien?

Tegen andere cosmetische ingrepen in je cv bestaan er minder bezwaren:
  • chronische pijnen bijvoorbeeld die geen invloed op de baan hebben, hoef je niet te vermelden;
  • hetzelfde geldt voor een succesvol verblijf in een verslavingskliniek.

Jezelf optimaal presenteren

Ook kan je jezelf door een handige wijze van presenteren in een iets beter daglicht plaatsen, bijvoorbeeld als je je successen tot dusver met getallen wilt onderbouwen. En werkt dat niet zo overtuigend in absolute getallen, doe het dan gewoon in percentages of verwijs naar ranglijsten:
  • was je in je vorige functie niet de absolute nummer 1? Vermeld dan simpelweg dat je tot de top 5 van het bedrijf behoorde;
  • en als je niet gewerkt hebt voor de absolute marktleider, gebruik dan soortgelijke bewoordingen zoals “een van de drie meest toonaangevende bedrijven in de branche”.

Hoe vermeld je werkloosheid in je cv?

Duidelijk moeilijker wordt het wanneer je probeert om een lange periode van werkloosheid of onvrijwillig ontslag te verbergen. Rondvraag door een Duits uitzendbureau bij ongeveer 6000 personeelsfunctionarissen in 2009 toonde aan: tot 7,5 maand zonder werk namen recruiters voor kennisgeving aan voordat het werd geïnterpreteerd als een “vlekje”. En dat natuurlijk eens te meer in tijden van crisis.

Als je zo'n lange tijd uit de roulatie ben geweest, is dat vrijwel onmogelijk te retoucheren. Liegen mag je in geen geval. Zoals al vermeld, bewust valse informatie verstrekken in je cv is een serieuze poging tot bedrog, die het vertrouwen bij de werkgever onherstelbaar beschadigt. Zo zien ook arbeidsrechters dat in ieder geval. Resultaat: ontslag!

En aangezien HR-managers vandaag de dag altijd complete cv’s eisen en een geoefend oog voor hiaten hebben, wordt het moeilijk om dat te verbergen.

Trof jou geen blaam bij ontslag?

Bij onvrijwillig ontslag is uiteraard van belang waarom je bent ontslagen:
  • werd je afdeling opgedoekt, bijvoorbeeld als gevolg van een fusie of reorganisatie?
  • moest je bedrijf fors snijden in het personeelsbestand omdat men in economisch zwaar weer belandde?
  • is je ex-werkgever misschien failliet gegaan?

In dat geval is er sprake van "Geluk bij een ongeluk": jou trof geen blaam. Je kan dan volstaan met een korte vermelding als “beëindiging dienstverband wegens insolventie”. Per slot van rekening is het niet jouw schuld dat je je baan kwijt geraakt bent.

Ontslag door schuld

Ongeacht of het nu kwam door een apathische houding, onkunde of een gebrek aan prestaties, het doet allemaal niet ter zake. Je werd ontslagen, punt!

Een cv beperkt zich nu eenmaal tot de feiten en daaraan valt weinig te verdoezelen. Elke nóg zo gekunstelde bewering of argumentatie bewijst alleen maar dat je een slecht geweten hebt en je jezelf zorgen maakt daarom (vermoedelijk terecht). Blijf daarom liever bij de feiten.

Een vlekje op je cv wegwerken (lees oppoetsen)

Toch kan je de schade enigszins beperken en het hatelijke vlekje op je cv op zijn minst een beetje oppoetsen. De volgende 3 methoden staan je daarbij ter beschikking (of een combinatie daarvan):
  • lay-out: omdat je een levensloop chronologisch of met een actuele situatie kunt beginnen, zou je de volgorde zodanig kunnen kiezen dat je beste prestaties als eerste opduiken en de affaire met het ontslag indien mogelijk pas op de tweede pagina;
  • formulering: als je nog steeds werkloos bent, benoem dat dan niet als werkloos maar als arbeidszoekend, dat klinkt al positiever. Nog beter is het, als je van de nood een deugd maakt en er een positieve draai aan geeft. Iets in de trant van: “een carriereswitch maken met als doel een nieuwe positie op managentniveau te verwerven”. Dat werkt al een stuk zelfbewuster, meer betrokken en toont bovendien je doelgerichtheid;
  • vermelding: niets meer en niets minder. Kijk uit met pogingen tot verklaring of rechtvaardiging. Die hebben in een cv niets te zoeken en werken altijd negatief. En al helemaal als je de schuld op anderen probeert af te schuiven: een waardeloze baas, pesten door collega's of algemene antipathie naar jouw persoon. Zelfs als het waar zou zijn: geen woord daarover!
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Het maken van een CVHoe maak je een CV? Dit is een vraag die bij veel mensen afspeelt. Het doel van een Curriculum Vitae is om de werkgever…
Een aantrekkelijk curriculum vitaeEen aantrekkelijk curriculum vitaeAls je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld…

Baan weg, nieuwe kansenBaan weg, nieuwe kansenEen economische recessie geeft altijd ontslagen. Bedrijven die niet wendbaar genoeg zijn, leggen het loodje of moeten st…
Het beroep assistent accountantHet beroep assistent accountantEen assistent accountant is werkzaam op een accountantskantoor, of een administratiekantoor. Vanaf het VMBO kun je doors…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 16-02-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.