Fulltime werk wat uit verschillende banen bestaat

Fulltime werk wat uit verschillende banen bestaat Het is niet ingeburgerd in Nederland en dat maakt dat het voor veel mensen ‘not done’ , maar waarom zou je niet meerdere parttime banen hebben, zeker als het economisch even tegen zit? In het buitenland, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, is het de normaalste zaak van de wereld. Wat maakt dat wij het niet als vanzelfsprekend zien?

Geschiedenis

Mogelijk heeft het te maken met wat er al eeuwen ingehamerd is, je gaat werken als je er qua leeftijd aan toe bent c.q. als je van school gaat, en dan blijf je bij die werkgever. De groep mensen die een 40-jarig dienstverband bij één werkgever haalde was in het verleden groot. Dit gold echt niet alleen voor fabrieksarbeiders, maar ook voor mensen die een studie gevolgd hadden. Pas halverwege de vorige eeuw werd het wat meer normaal om ergens in je carrière te switchen van werkgever, maar dan nog altijd vanuit de ene fulltime baan naar de andere. Waarbij het overigens wel weer zo was dat als je snel naar een andere baan verhuisde je een ‘jobhopper’ werd genoemd en dat had eigenlijk een negatieve klank.

Waarom is het in de VS normaal?

Om de eerdergenoemde Amerikaan er nog eens bij te pakken, is het terug te herleiden naar de mentaliteit en de reis naar het beloofde land (het land met de ongekende mogelijkheden). Het beloofde land zoekend en daar een nieuw bestaan opbouwen (vooral Europeanen), was ook niet meteen rozengeur en maneschijn. Hard werken en ‘overleven’ om zo langzaam iets op te bouwen en er enorm trots op te zijn, zit in de mentaliteit van de Amerikaan. Dat je daar meerdere banen voor moet nemen, is heel normaal. In de ochtend werk je op de ene plaats en in de middag of avond elders. Dit kunnen kantoorbanen zijn, maar ook schoonmaakwerk en in het transporteren van goederen, pakketjes etc. Het wordt allemaal veelvuldig parttime ingevuld en door de mensen als vanzelfsprekend gezien.

Bron: Kaboompics, PixabayBron: Kaboompics, Pixabay

Heden

De ‘jobhopper’ – in Nederland kennen we de jobhopper pas vanaf eind jaren 70 begin jarig 80- wordt overigens tot op de dag van vandaag nog steeds niet als echt positief gezien, maar de sterk negatieve lading van weleer, heeft het niet meer. Een volgende stap is dan dat als je meer kwaliteiten hebt en je het leuk vindt, je ook meerdere banen kunt combineren. Toch wordt dat nog maar mondjesmaat gedaan.

Recessie

En dan is daar de economische recessie en verliezen veel mensen hun baan. Waarbij het in het begin nog een kwestie van sussen is. Immers, even enkele maanden in de WW en dan weer een andere baan. Inmiddels weten we dat de recessie die in 2008 begon niet een kwestie van een ‘jaartje uitzingen’ is en een grote impact heeft. Dat maakt eigenlijk dat de noodzaak nu pas komt om te bedenken dat als je een parttime baan aan kunt nemen en er dan een andere parttime baan naast kunt zoeken om zo toch een normaal inkomen te hebben.

Voor- en nadelen parttimefuncties

Voordelen

De voordelen zijn voor de mensen die op zoek zijn naar uitdaging, dat je je verschillende talenten kunt inzetten en dit zal je creativiteit vergroten. Je leert meer mensen kennen en in verschillende bedrijfstakken zijn verschillende type mensen werkzaam. In iets mindere mate, maar niet geheel terzijde geschoven kom je, als je in hetzelfde type werk elders werkt, ook andere mensen tegen. Maar ook andere werkwijzen, opbouw organisatie, personeel én niet onbelangrijk je persoonlijk groeiproces, het kan je blik allemaal verruimen. Je geest actief bezig houden, is altijd goed. Dit voorkomt dat je geestelijk ‘indut’.

Nadelen

De nadelen zijn redelijk beperkt, wellicht wat meer uitzoeken voor wat betreft je jaarlijkse belastingritueel. Verder kan extra reistijd nadelig zijn en kan, als een van de banen minder leuk is, je een sterke voorkeur voor die andere functie kunnen krijgen en daar meer of zelfs fulltime willen vertoeven. Als dat niet kan, kan je het je laten frustreren. Maar je kunt ook het heft in handen nemen en de uren bij de minder leuke werkgever proberen te vervangen door een andere baan. Je hebt een luxe positie, want je hebt een baan en dus hoef je bij twijfel niet over te stappen. Maar loop eens een uitzendorganisatie binnen en bekijk je mogelijkheden.

Eigen bedrijf

We gaan er veelal vanuit dat we in loondienst zijn, maar ook de zelfstandige ondernemer kan verschillende werkzaamheden verrichten. Dat zie je ook meer, want de zelfstandige ondernemer krijgt, als er geen werk is, geen WW. Dat maakt mensen creatief en menig beginnend ondernemer doet er iets bij en of dat nu postbode, taxichauffeur of schoonmaker is, als het te combineren is met het bedrijf wat je uit wilt bouwen, dan is dat oké.
Verder zie je beginnend zelfstandig ondernemers ook nog wel eens, als ze een carrière switch gemaakt hebben, eerst nog iets in het oude vak doen. Naarmate het ene vordert kan je het andere afbouwen. Daar kan je creatief mee omgaan en zo toch nog voldoende inkomen hebben om van te leven.

Concluderend

Dat het kan is heel normaal en een flexibele arbeidsmarkt is voor de economie beter, het moet alleen meer ingeburgerd raken in Nederland. Af van die baan voor het leven of per se een fulltime baan hebben bij één werkgever. Aangezien de mens niet echt veranderingsgericht is, is dit niet iets wat vanzelf gaat. De mentaliteit die de Amerikaan heeft, heeft de Nederlander niet en dat verander je niet zomaar. Maar een economische recessie maakt mensen wel creatiever en inventiever en dat zou in dit geval bij kunnen dragen aan een meer flexibele arbeidsmarkt, waarbij het niet vreemd is dat iemand twee banen heeft.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minder uren gaan werkenMinder uren gaan werkenTegenwoordig is het niet meer standaard om veertig uur en vijf dagen in de week te werken. Mensen gaan steeds meer waard…
Werkweek van maximaal vier dagenIn het verleden was het gebruikelijk om vijf dagen in de week en veertig uur in totaal te werken. Steeds meer werknemers…
Discriminatie van parttimersDiscriminatie van parttimersNederland telt het hoogste percentage aan parttimers in vergelijking met de rest van Europa. Met name Nederlandse vrouwe…
Parttime of fulltimeTegenwoordig is het gebruikelijk om minder dan 40 uur per week te werken. In economisch goede tijden zijn veel arbeidsov…

Vijf tips voor een originele sollicitatiebriefVijf tips voor een originele sollicitatiebriefDe discussie of een sollicitatiebrief origineel moet zijn of juist niet wordt telkens weer gevoerd. Dat komt omdat het s…
Wat houdt urenaftrek en inkomstenaftrek in?Wat houdt urenaftrek en inkomstenaftrek in?Werklozen die recht hebben op een WW-uitkering en weer gaan werken, kunnen te maken krijgen met urenaftrek of inkomstena…
Bronnen en referenties
  • www.stichtinglegatio.nl of www.wanrooijmanagement.nl
  • Afbeelding bron 1: Kaboompics, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.