Studiekeuze maken

Studiekeuze maken Het is belangrijker dan ooit om de juiste studiekeuze te maken. De langstudeerboete is ingevoerd, om studenten te stimuleren hun studie binnen vier jaar af te ronden. De studiefinanciering dreigt te worden afgeschaft. Het maken van een studiekeuze is niet eenvoudig, gezien de wildgroei aan MBO, HBO en WO opleidingen.

Vervolgopleiding kiezen

Na 5 havo of 6 vwo is het tijd om aan een vervolgopleiding te beginnen. Misschien heb je voorlopig genoeg van school en wil je eerst reizen, backpacken of werken. Maar daarna sta je toch voor de beslissing: welke opleiding ga je volgen? Tegenwoordig is dat “papiertje” erg belangrijk. Dat valt nog niet mee. Er zijn honderden HBO – en WO-opleidingen. Het valt niet mee om door de bomen het bos te zien.

Stappenplan studiekeuze maken

Misschien weet je al waar je interesses liggen. Het kan zijn dat je een brede belangstelling hebt. Dat kan een extra belemmering zijn, maar ook juist mogelijkheden scheppen. Als je nog geen idee hebt waar je interesse naar uitgaat, is het slim om een interessetest te maken, eventueel gekoppeld aan een studiekeuzetest.

Studiekeuzetest

Studiekeuzetesten bestaan er in allerlei soorten en maten. Als je de zoekopdracht intypt bij Google, krijg je vele resultaten. Niet alle studiekeuzetests zijn even betrouwbaar. Dat geldt zeker voor de gratis varianten. Vaak is de uitkomst precies wat je al verwachtte, omdat je de testresultaten makkelijk kunt sturen. Je kunt ook overwegen om een betaalde studiekeuzetest te doen. Deze zijn betrouwbaarder, omdat ze ook rekening houden met je persoonlijkheid.

Persoonlijkheidstest

Een studiekeuzetest houdt in de meeste gevallen geen rekening met je persoonlijkheid. Ben je assertief of ben je iemand die liever op de achtergrond is? Je persoonlijkheid is een niet te onderschatten factor bij het kiezen van de juiste studie. Je kunt wel belangstelling hebben voor communicatie, maar als je een verlegen muurbloempje bent, is dat misschien niet de meest geschikte opleiding voor jou.

Vaardigheden

Wat kun je, waar ben je goed in? En wat past absoluut niet bij jouw capaciteiten? Veel dingen kun je leren, maar voor bepaalde vaardigheden heb je aanleg of talent nodig.

Studies vergelijken

Een goede studiekeuzetest houdt rekening met je persoonlijkheid, interesses en vaardigheden. Alleen zo ontstaat er een goed beeld van wie je bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Als het goed is, levert de test een aantal studies op. Nu is het tijd om de studies met elkaar te vergelijken op basis van verschillende criteria. Hierbij kun je denken aan de kansen op de arbeidsmarkt, de inhoud, maar ook de begeleiding en de sfeer op school, hoewel dat lastig in te schatten is.

Meeloopdag

Je hebt een selectie gemaakt uit een aantal studies. Veel hogescholen en universiteiten organiseren meeloopdagen. Soms is de benaming “proefstuderen”. Het concept is eenvoudig. Je loopt mee met een student en volgt een aantal colleges. Een meeloopdag is een goede manier om erachter te komen of de studie bij je past. Je kunt ook de sfeer proeven op de school.

Je kunt er ook voor kiezen om open dagen te bezoeken, maar in de meeste gevallen wordt er dan een promotiepraatje gehouden voor de betreffende opleiding. Zo’n open dag heeft een wervend karakter, hoewel er ook ruimte is voor kritische vragen over de studie.

Hulp bij studiekeuze

Misschien heb je al een paar keer een verkeerde studiekeuze gemaakt en kun je het je niet permitteren om weer verkeerd te kiezen. Je blijft twijfelen, maar slaagt er niet in de knoop definitief door te hakken.

In dat geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen bij het maken van een studiekeuze. Je doorloopt dan een traject, dat in veel gevallen bestaat uit tests die je persoonlijkheid, capaciteiten en interesses aan de oppervlakte brengen. De testresultaten bespreek je met de studiekeuzeadviseur. Aan de diensten van zo iemand hangt wel een behoorlijk prijskaartje, van circa 400 tot 600 euro. Maar dat is een schijntje vergelijken bij een langstudeerboete van 3.000 euro: een kostbare aangelegenheid.
© 2012 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studiekeuze: tips om te kiezen!Studiekeuze, een lastige kwestie. Na je middelbare school kun je gaan studeren. Maar er zijn zo veel studies! En waar ku…
Studiekeuze maken: hoe kies je de juiste studie?Studiekeuze maken: hoe kies je de juiste studie?Bijna iedereen krijgt er een keer mee te maken, een studiekeuze maken. Doordat er zo veel opleidingen in Nederland zijn…
Studiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesStudiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesEindelijk is het zover. Je bent bijna klaar met je opleiding en hebt binnenkort dat felbegeerde HAVO of VWO diploma. Rui…
mijn kijk opVerschil HBO: commerciële economie of bedrijfskundeEen studiekeuze maken is heel lastig. In de sector economie zijn er veel verschillende studies. Toch zijn ze allemaal ne…

Opvallende sollicitatieOpvallende sollicitatieHet aantal reacties op vacatures stijgt explosief waarbij er op een vacature soms wel honderden reacties binnen komen. H…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.